Multinaționalele străine din Irlanda au redus locuri de muncă pentru prima dată din 2009

dublin irlanda Sursa foto: pexels.com

Ocuparea forței de muncă în cadrul companiilor multinaționale străine din Irlanda a scăzut cu 0,3% în anul care s-a încheiat la sfârșitul lunii octombrie, în primul declin anual din 2009 încoace, deoarece disponibilizările din sectorul tehnologic au compensat creșterea numărului de locuri de muncă în toate celelalte sectoare, a anunțat vineri agenția irlandeză de stat pentru investiții, scrie Reuters.

Irlanda este extrem de dependentă de multinaționalele străine, care aproape și-au dublat forța de muncă în ultimul deceniu, ajungând să reprezinte aproximativ 11% din întreaga piață a forței de muncă.

Acest număr a scăzut la 300.583 de la 301.475 în anul care s-a încheiat la sfârșitul lunii octombrie, după ce pierderile de locuri de muncă au crescut de peste două ori de la an la an, ajungând la aproape 18.000.

Locurile de muncă în sectorul IT&C au scăzut cu 2,9% după ce o serie de mari angajatori, printre care Meta, Accenture și Stripe, au concediat personal irlandez ca parte a reducerilor globale de la sfârșitul anului trecut.

Creșteri ale locurilor de muncă au fost înregistrate în toate celelalte sectoare, iar șeful IDA Ireland, agenția de investiții, a declarat că se așteaptă la revenirea la o creștere netă a locurilor de muncă, menționând că multe dintre companiile din domeniul tehnologiei care au redus locurile de muncă “se orientează acum spre creștere”.

“Ne vom uita la viitoarele câștiguri nete. Am trecut printr-o perioadă foarte turbulentă de 14, 15 luni cu resetarea globală a tehnologiei. Dacă vom continua pe traiectoria pe care ne aflăm, acest lucru va duce în mod inevitabil la creșteri viitoare”, a declarat Michael Lohan într-o conferință de presă.

Lohan a adăugat că, în timp ce investițiile în Irlanda continuă să se confrunte cu provocări interne și globale, el este optimist în ceea ce privește anul 2024, având o rezervă “rezonabil de puternică” de potențiale anunțuri de locuri de muncă.

În pofida reducerilor din domeniul tehnologiei, IDA a obținut în ultimele 12 luni un număr ușor mai mare de investiții noi decât în anul precedent, permițând crearea a aproape 19.000 de locuri de muncă în 2023. Aproape 17.000 de locuri de muncă au fost adăugate în cele 12 luni până în octombrie.

Aceasta a fost în scădere drastică față de recordul de 32.426 adăugate în 2022 și a fost cel mai mic total anual din aproape un deceniu.

Sursa foto: pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *