Multinaționalele străine din Irlanda au redus locuri de muncă pentru prima dată din 2009

dublin irlanda Sursa foto: pexels.com

Ocuparea forței de muncă în cadrul companiilor multinaționale străine din Irlanda a scăzut cu 0,3% în anul care s-a încheiat la sfârșitul lunii octombrie, în primul declin anual din 2009 încoace, deoarece disponibilizările din sectorul tehnologic au compensat creșterea numărului de locuri de muncă în toate celelalte sectoare, a anunțat vineri agenția irlandeză de stat pentru investiții, scrie Reuters.

Irlanda este extrem de dependentă de multinaționalele străine, care aproape și-au dublat forța de muncă în ultimul deceniu, ajungând să reprezinte aproximativ 11% din întreaga piață a forței de muncă.

Acest număr a scăzut la 300.583 de la 301.475 în anul care s-a încheiat la sfârșitul lunii octombrie, după ce pierderile de locuri de muncă au crescut de peste două ori de la an la an, ajungând la aproape 18.000.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Locurile de muncă în sectorul IT&C au scăzut cu 2,9% după ce o serie de mari angajatori, printre care Meta, Accenture și Stripe, au concediat personal irlandez ca parte a reducerilor globale de la sfârșitul anului trecut.

Creșteri ale locurilor de muncă au fost înregistrate în toate celelalte sectoare, iar șeful IDA Ireland, agenția de investiții, a declarat că se așteaptă la revenirea la o creștere netă a locurilor de muncă, menționând că multe dintre companiile din domeniul tehnologiei care au redus locurile de muncă “se orientează acum spre creștere”.

“Ne vom uita la viitoarele câștiguri nete. Am trecut printr-o perioadă foarte turbulentă de 14, 15 luni cu resetarea globală a tehnologiei. Dacă vom continua pe traiectoria pe care ne aflăm, acest lucru va duce în mod inevitabil la creșteri viitoare”, a declarat Michael Lohan într-o conferință de presă.

Lohan a adăugat că, în timp ce investițiile în Irlanda continuă să se confrunte cu provocări interne și globale, el este optimist în ceea ce privește anul 2024, având o rezervă “rezonabil de puternică” de potențiale anunțuri de locuri de muncă.

În pofida reducerilor din domeniul tehnologiei, IDA a obținut în ultimele 12 luni un număr ușor mai mare de investiții noi decât în anul precedent, permițând crearea a aproape 19.000 de locuri de muncă în 2023. Aproape 17.000 de locuri de muncă au fost adăugate în cele 12 luni până în octombrie.

Aceasta a fost în scădere drastică față de recordul de 32.426 adăugate în 2022 și a fost cel mai mic total anual din aproape un deceniu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: