Munca la distanță în 2024: Ar trebui să câștige mai puțin cei care lucrează de acasă? Circa 20% dintre IMM-urile europene vor să facă astfel economii

Lucru-de-acasa-telemunca-laptop-Pexels-e1603196663539 Foto: Telemuncă / Pexels.com

Lucrătorii care lucrează de la distanță s-ar putea trezi cu salarii mai mici în cadrul companiilor europene, deoarece firmele urmăresc oportunități de creștere a producției și de reducere a costurilor, potrivit rezultatelor unui nou sondaj, scrie Euronews.

Posturile la distanță dispar rapid pentru a fi înlocuite de posturi hibride, în timp ce companiile, inclusiv giganții din domeniul tehnologiei din întreaga lume, fac titluri de presă prin faptul că le ordonă angajaților să se întoarcă la birou, într-o inversare a unei tendințe despre care mulți credeau că va rămâne permanent.

Un studiu recent publicat de platforma de gestionare a cheltuielilor Pleo sugerează că aproape una din cinci întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) europene se gândește să reducă salariile pentru lucrătorii la distanță.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

IMM-urile reprezintă 99 % din totalul întreprinderilor din UE.

Thorbjørn Fink, COO al Pleo, a declarat pentru Euronews Business că, în 2024, companiile “se vor concentra pe reducerea costurilor”.

“Raportul nostru arată că 1 din 4 respondenți consideră că acesta este un subiect de interes pentru 2024”, a adăugat el. “Dar de unde vor proveni aceste economii este incert. Unii (în jur de 20%) menționează reducerea salariilor lucrătorilor la distanță ca modalitate de a realiza economii.”

De asemenea, Fink a remarcat că multe dintre companiile chestionate ar putea să-și îmbunătățească gradul de conștientizare a propriei sănătăți financiare și să strângă cureaua în alte moduri care nu implică reducerea salariilor lucrătorilor la distanță.

“Unele companii fac de fapt o pledoarie pentru mai multe practici de lucru la distanță pentru a reduce costurile de birou”, a spus el, adăugând că este esențial ca aceste IMM-uri să obțină “o imagine de ansamblu precisă a modului în care se desfășoară cheltuielile și să ia decizii bazate pe date”.

Euronews Business a contactat biroul comisarului european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, pentru a întreba despre orice implicații mai ample ale unei astfel de măsuri, dar nu a primit încă un răspuns.

Cum ar afecta piața muncii din Europa reducerea salariilor lucrătorilor la distanță?

Ideea de a plăti mai puțin lucrătorii la distanță nu este nouă, însă dezbaterea continuă să apară, o parte dintre ei susținând că lipsa de naveta și libertatea de a locui unde doresc ar putea duce la facturi mai mici decât cele ale celor care lucrează la birou.

Alții susțin că lucrătorii la distanță sunt la fel de productivi ca și omologii lor care vin fizic la birou și chiar reduc costurile pentru angajatori, astfel încât munca lor ar trebui să fie compensată în mod egal.

Firma multinațională olandeză de consultanță în resurse umane Randstad a declarat pentru Euronews Business că este foarte important să fie tratați toți angajații în mod echitabil, indiferent de locația lor.

“Trebuie să ne asigurăm că creăm condiții de concurență echitabile, în care toate talentele sunt tratate în mod echitabil pentru a debloca rezultate mai bune atât pentru indivizi, cât și pentru organizații”, a declarat firma.

Mulți lideri de afaceri au fost vocali în ceea ce privește disprețul lor față de munca de acasă.

Magnatul britanic de afaceri Lord Alan Sugar, cunoscut pentru poziția sa anti-lucru de acasă, a declarat în 2022 că cei care lucrează de la distanță ar trebui să fie plătiți mai puțin. Alți directori executivi au fost, de asemenea, foarte deschiși cu privire la dezavantajul muncii de la distanță, directorul executiv al Goldman Sachs, David Solomon, numind-o o “aberație”.

Gigantul tehnologic IBM a îndemnat recent managerii să vină la birou sau să își părăsească locul de muncă; Dell și SAP au ordonat angajaților lor să se întoarcă la birou, cel puțin parțial; L’Oréal a decis că vinerea la birou este obligatorie de două ori pe lună. Iar lista poate continua.

“În 2023 s-au intensificat conversațiile dintre talente și angajatori legate de munca flexibilă, iar această dezbatere va continua și în 2024”, a declarat Randstad. “Datele noastre arată că peste o treime (35%) dintre lucrători se așteaptă acum să fie la birou mai mult decât acum șase luni, iar puțin sub jumătate (41%) au declarat că angajatorul lor a devenit mai strict în ceea ce privește prezența la birou în ultimele luni.”

Pierderea lucrătorilor talentați

Pe măsură ce tot mai multe companii încep să renunțe la locurile de muncă la distanță, agențiile de recrutare avertizează că firmele riscă să piardă lucrătorii pricepuți.

Potrivit celui mai recent raport al LinkedIn “Global State of Remote and Hybrid Work” (Starea globală a muncii la distanță și a muncii hibride), cererea de muncă la distanță din partea potențialilor angajați a depășit cu mult creșterea ofertei. Raportul lor, realizat la sfârșitul anului 2023, sugerează că 50% dintre lucrători preferă rolurile hibride și la distanță în locul celor la fața locului.

Și s-ar putea să nu facă compromisuri în ceea ce privește postul lor de lucru. Potrivit Randstad, generațiile mai tinere apreciază echilibrul dintre viața profesională și cea privată la fel de mult ca și salariul și au o dorință puternică de flexibilitate.

“Este clar că unii angajatori atrag talentele înapoi la birou, dar există un risc semnificativ, deoarece această presiune poate duce la pierderea de către companii a talentelor care nu sunt dispuse să renunțe la flexibilitate”, a declarat firma. “Am constatat că peste o treime (37%) dintre lucrători ar lua în considerare posibilitatea de a-și părăsi locul de muncă dacă li s-ar cere să petreacă mai mult timp la birou. Un sfert (25%) chiar au trecut la fapte și au renunțat la locul de muncă pentru că acesta nu le oferea flexibilitate.”

Firma de consultanță în domeniul resurselor umane a precizat că “angajatorii trebuie să abordeze flexibilitatea într-un mod care să promoveze, de asemenea, cultura, performanța și implicarea”.

Care este țara care oferă cele mai multe locuri de muncă hibride?

În ciuda numărului mare de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă care refuză să facă compromisuri în ceea ce privește rolurile la distanță, angajatorii își reduc activitatea și apelează la ofertele de joburi hibride, ca un fel de compromis între flexibilitatea dorită de angajați și obiectivul de prezență al companiei.

În decembrie 2023, raportul în SUA era relativ scăzut, cu oportunități la distanță reprezentând o zecime din numărul total de posturi, iar rolurile hibride 13%.

În Europa, însă, raportul era destul de ridicat: în Marea Britanie, 43% dintre posturi erau reprezentate de opțiuni hibride, în timp ce Franța avea 31%. În Germania, 31% dintre locurile de muncă postate pe LinkedIn au fost anunțate ca posturi hibride.

Între timp, posturile la distanță primesc o pondere de aproape cinci ori mai mare de candidaturi comparativ cu locurile de muncă disponibile, potrivit platformei de socializare axată pe afaceri.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: