Năsui pledează pentru despăgubirea firmelor care au avut de suferit din cauza măsurilor de carantină / Companiile de stat care au mers bine sunt cele care operează monopoluri

Claudiu Năsui Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Statul este cel care ar trebui să despăgubească firmele pentru toate efectele ulterioare ale închiderii afacerilor din cauza pandemiei, a declarat, marţi, într-o videoconferinţă de specialitate, Claudiu Năsui, ministrul Economiei, care s-a pronunțat însă în favoarea acordării acestor despăgubiri cât mai mult sub formă de facilitate fiscală.

“O societate liberă, în sensul liberal al termenului, deci una care este bazată pe proprietatea privată şi respectul proprietăţii private, trebuie să aibă totuşi şi pârghiile prin care să se apere de evenimente externe, cum ar fi război sau o pandemie. În contextul acesta, în care măsurile sunt liberticide, îşi găsesc o justificare măcar temporară. De asemenea, lucruri de tipul scheme de ajutor de stat şi altele de genul acesta – subvenţii – îşi găsesc justificarea în faptul că au un caracter de despăgubire. Faptul că statul este cel care a obligat întreprinderi să se închidă înseamnă să statul este cel care cumva ar trebui să fie acolo ca să le despăgubească pentru toate efectele ulterioare ale acelei închideri”, a afirmat Năsui, citat de Agerpres, în videoconferinţa “Piaţa de Capital – Bursa în anul crizei sanitare şi al incertitudinilor economice”, organizată de Profit.ro.

Ministrul a explicat că este într-un fel o formă de aplicare a principiului “Poluatorul plăteşte”: „Cel care a închis plăteşte şi acesta este statul român”.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Sunt fanul ideii ca aceste despăgubiri să fie date cât mai mult sub formă de facilitate fiscală, pentru că atunci ele cumva se vor regăsi pentru toată lumea, fără birocraţie, fără să trebuiască să bugetăm, să aşteptăm bani, să avizăm, să aprobăm, să luăm dosare la puricat”, a afirmat Năsui.

Pe de altă parte, Claudiu Năsui a subliniat că firmele de stat „care au mers bine sunt cele care operează monopoluri” și de aceea este necesar un proces de reformă, iar primul pas este numirea de oameni competenți și specialiști în domeniu la conducerea și în consiliile de administrație ale acestor companii.

Este vorba despre „oameni din piață”, „oameni care au reușit deja în viață” și „care își doresc și ei să pună umărul la reformă”, a argumentat el.

Ministrul de resort a subliniat, în acelaşi timp, că blocajele existente la momentul actual în ceea ce priveşte măsurile de sprijin pentru companii sunt cauzate de faptul că “măsurile acelea promise nu aveau finanţare europeană”.

“Tot ceea ce e început continuăm. Ducem la bun sfârşit toate proiectele. Evident, că avem nişte probleme, nişte blocaje cu care am fost foarte deschişi şi foarte transparenţi şi care vin din faptul că măsurile acelea promise nu aveau finanţare europeană. Nu e suficient să dai un OUG în care spui să Uniunea Europeană ne va da bani ca Uniunea Europeană să-ţi dea bani. Pentru Uniunea Europeană trebuie să ai un contract de finanţare, lucru pe care aceste măsuri nu le-au avut şi de acolo întârzierile”, a spus demnitarul.

Reprezentanţi din partea Băncii Naţionale a României (BNR), Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT), Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) participă, marţi, în cadrul videoconferinţei cu tema “Piaţa de Capital – Bursa în anul crizei sanitare şi al incertitudinilor economice”, organizată de Profit.ro.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: