Nemții de la Knauf investesc 200 milioane euro în două unități de producție în județele Mureș și Cluj. Producția va începe din 2024

Knauf

Producătorul german de sisteme constructive ușoare Knauf investește 200 milioane euro în două unități de producție: 135 milioane euro în județul Mureș, respectiv 76 milioane euro în județul Cluj. Unitățile vor produce materiale de izolații, respectiv pentru gips-carton și profile metalice. Cele două fabrici vor genera peste 200 de locuri de muncă, iar producția va începe din 2024. 

Prin aceste investiții, grupul își propune să încurajeze producția locală a materialelor de construcții, precum și oferind posibilitatea României de a-și asigura o parte din necesarul intern. 

Pentru fabrica din Târnăveni, județul Mureș, grupul va investi prin divizia Knauf Insulation peste 135 milioane de euro. În prima etapă s-au investit peste 4 milioane euro în modernizarea și retehnologizarea fabricii existente, preluată de companie la începutul anului pentru a crește producția de la 7.000 de tone pe an de vată minerală la 10.000 de tone. 

Potrivit reprezentanților companiei, fabrica va genera o cifră de afaceri suplimentară cu cel puțin 50 milioane de euro pe an.

Noua unitate de producție va fi finalizată în 2024 și va crea 120 de noi locuri de muncă, asigurând o producție anuală de peste 75.000 de tone de vată minerală  care se va duce atât către piața internă, cât și către piețele din Europa Centrală și de Est.

„Cu această investiție ne vom transforma dintr-un importator într-un mare producător și exportator. Industria materialelor de construcții a fost sold out, cererea mai mare decât oferta. Având o fabrică nouă nu vom face decât să alimentăm această cerere crescută pentru materiale izolante. Fondurile din PNRR și inițiative la nivel european pentru creșterea eficienței energetică să venim în întâmpinarea acestor inițiative și să oferim materiale pentru a se implementa proiectele”, spune Adrian Garofeanu, director general al Knauf Insulation România și Bulgaria.

A doua investiție a grupului prin divizia Knauf Gips este de 76 milioane euro într-o fabrică de plăci de gips-carton și profile metalice la Huedin, județul Cluj. Producția va începe la jumătatea anului 2024, unde vor lucra 110 de angajați (80 angajați direcți și 30 prestatori servicii).

Fabrica va prelucra materie primă de la cariera de gips din Leghia, va avea o capacitatea anuală de 30 milioane metri pătrați și va produce întreaga gamă de plăci de gips-carton.

Noua fabrică din Cluj va avea în dotare o linie de producție a profilelor metalice, care va produce anual peste 15 milioane de metri liniari. Produsele care se vor livra pe piața internă vor reprezenta 50% din capacitatea de producție, iar restul se vor duce la export către Ungaria, Serbia și Republica Moldova. 

Grupul Knauf a înregistrat o cifră de afaceri de 12,5 miliarde euro în 2021, iar cu noua achiziție grupul estimează că va ajunge la 15 miliarde euro în 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *