Nepotul premierului Marcel Ciolacu solicită 110 milioane lei din PNRR pentru fotovoltaice/ Cele două firme prin care cere banii sunt recent înființate și raportează venituri minuscule, de 10-13 lei, dar își propun să deruleze proiecte de sute de milioane de lei

casa panouri solare fotovoltaice Sursă foto:Pixabay

Două firme deținute în proporție de 50% de Cristian Mihai Ciolacu, indicat drept nepotul premierului și liderului PSD Marcel Ciolacu, au aplicat pentru ajutor de stat de peste 110 milioane lei pentru producția de energie eoliană și solară din PNRR, potrivit datelor transmise de Ministerul Energiei la solicitarea Economedia. Ambele firme recent înființate raportează venituri minuscule, de 10-13 lei, dar își propun să deruleze proiecte de sute de milioane de lei

* Economedia l-a contactat pe Cristian Mihai Ciolacu pentru detalii pe toate canalele posibile, însă acesta nu a răspuns la telefon și doar a citit mesajul trimis pe WhatsApp, însă fără a răspunde.

Este vorba despre firmele Solar Energy Production, respectiv Development Power Solar Energy, care se află pe lista oficială de la Ministerul Energiei cu companii care au aplicat la o schemă de ajutor de stat de sprijinire a investițiilor în capacități noi de producție de energie eoliană și solară din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Amintim că în martie cele două companii au primit avizele tehnice de racordare la reţea de la Transelectrica pentru realizarea a două parcuri fotovoltaice.

Potrivit datelor transmise de Ministerul Energiei, Solar Energy Production a depus un proiect în valoare de 233.324.849 lei, din care vrea să primească ajutor de stat de 61.672.320 lei pentru creare capacitate nouă de producere energie electrică. Cealaltă firmă, Development Power Solar Energy, a depus un proiect în valoare de 184.944.080,19 lei, din care ajutor de stat de 50.716.320 lei, tot pentru creare capacitate nouă de producere energie electrică.

Momentan proiectele celor două companii sunt aprobate în evaluare, în etapa de precontractare.

Cele două firme unde nepotul lui Marcel Ciolacu deține o parte din acțiuni și unde este administrator au fost înființate relativ recent, ambele în luna aprilie 2022, iar datele financiare sunt încă firave, ridicând întrebări cu privire la capacitatea companiilor de a derula proiecte de o astfel de amploare.

Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, Solar Energy Production a înregistrat anul trecut pierderi de 365.488 lei, fără însă a raporta cifra de afaceri și numărul de angajați. Veniturile totale ale companiei în 2022 au fost de 13 lei, iar cheltuielile totale au însumat 365.501 lei.

De asemenea, nici pentru compania Development Power Solar Energy nu au fost publicate cifra de afaceri și numărul de angajați. Compania a înregistrat anul trecut pierderi de 336.810 lei, venituri totale de 10 lei și cheltuieli totale de 336.820 lei.

Este de precizat, însă, că, în general, investițiile în energia regenerabilă se realizează de către SPV – special purpose vehicle, companii de proiect, abia înființate.

Ghidul solicitantului arată că finanțările pot fi accesate și de către companii nou înființate. Descarcă Ghidul Solicitantului.

Amintim că, inițial, ministerul Energiei, atunci când era condus de liberalul Virgil Popescu, ținea la secret numele companiilor din lista provizorie a proiectelor care urmează să primească finanțare din PNRR pentru instalarea de fotovoltaice și eoliene. În februarie, proiectele erau identificate doar prin cifre, respectiv „număr de ordine proiect depus în platforma PNRR”.

În prezent, Ministerul Energiei, instituția responsabilă pentru aprobarea acestor proiecte, este condusă de liberalul Sebastian Burduja.

În ce companii mai este implicat nepotul lui Marcel Ciolacu

Potrivit Termene.ro, Cristian Mihai Ciolacu mai este implicat în șase companii, dintre care două companii au fost radiate:

  • Comuncas, înființată în 2021 sub CAEN-ul 4120 – Lucrări de construcții a cladirilor rezidentiale și nerezidențial, pentru care nu au fost făcute publice date precum cifra de afaceri și numărul de angajați. Compania are pierderi de 270 lei. Nepotul lui Marcel Ciolacu deține 33,34% din această companie, o parte din firmă (33,33%) fiind controlată și de Teodora Grindeanu, soția ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu.
  • Healthy Med Consulting, înființată în 2013 sub CANE-ul 4646 – Comert cu ridicata al produselor farmaceutice, care este radiată.
  • Ciro Investment CRF – înființată în 2021, unde Cristian Mihai Ciolacu deține 51% din companie. Menționăm faptul că nu există date financiare despre firmă la Ministerul Finanțelor deoarece entitatea nu a desfășurat activitate de la data înființării și până în prezent.
  • Evo Nuclear este o altă companie radiată, care a fost înființată în 2022, unde nepotul lui Ciolacu deținea 19% din firmă.
  • Nicomart Prim Team – companie înființată în 2007, unde acesta are 40% din acțiuni. Firma a înregistrat în 2022 afaceri de 8,6 milioane lei, un profit net de 35.573 lei și 33 de angajați.
  • A.D.R Partener Oil – înființată în 2009, deținută în totalitate de Cristian Mihai Ciolacu. Compania a avut în 2022 o cifră de afaceri de 2,05 milioane lei, un profit net de 1.968 lei și 33 de angajați.

Reamintim că Marcel Ciolacu i-a împrumutat lui Mihai Cristian Ciolacu suma de 490.000 lei, potrivit declarației de avere din 2022 și 2023.

Sursă foto:Pixabay

Comentarii

  1. Părerea mea că băiat crescut pe Ferentari,Domnul Prim e șeful afacerii,l-am ” împrumutat” cu 100000 euro,ăla Micu e un fanfara,e o mazeta scoasă in fata,e un lucru știut in lumea golanilor

    • Se vede geniul consilierului economic VVPonta, care e back in business. Va avea balanta pozitiva din prima luna de consiliere!

  2. Felicitări,la alții le taie din venituri și neamurilor le da!La anul avem de votat,o sa va tăiem și noi,de pe lista!

  3. Fondurile nu pot fi accesate de firme nou înființare în 2022 pentru ca nu au un an fiscal cu bilanț complet. Este criteriu de eligibilitate care descalifica firmele.

  4. Pai deh, trebuie si el sa evolueze la mai multe zeroruri, nu ? Doar nu o sa ramana sarac sa traiasca doar din salariu ca restu’ fraierilor.

  5. Sigur este un afacerist cu experienta si care a ridicat si dezvoltat companii care au schimbat mersul economiei. Sa faci o cifra de afaceri 13 lei necesita multa munca, planuri de afaceri, strategii multe si mai ales o perserverenta deosebita in atingerea un cifre de afaceri de 1 leu/luna.

  6. Eu zic să-i accepte cerea. Cu o condiție: să-și plătească datoria. La 13 lei pe an, una-două aduni 450.000 de lei. ”Afaceristul” !

  7. Pentru neamuri la inceput de drum subventii si fonduri nerambursabile, la fraieri controale de la ANAF…. Romanika…

  8. Ce noutate veche. Doar panaramele astea stiu sa faca afaceri dupe ce unchiuletii le creeaza culoarul.

  9. Pai o fi ciociolacu mai prost decat colegii lui de partid adică de pesedei și de sclavii penelei?! Asta e linia : ajungi la putere cu butoanele sub deștele cu negru sub unghii…ce sa faci și tu?!…direcționezi multi bani prin diversti papagali sclaveti spre conturile famiGliei ..Niste ordinari vagabonzi și golani!!!! Dar…așa ne trebuie! Stam cuminți în case cu o bere și punga de pufuleți in fața televizoarelor și criticam cu mânie proletară!!!!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.