Nicușor Dan, contract de audit pentru reabilitarea sistemului de termoficare din București

conducte radet energetica apa calda retea termica

Municipiul București a scos la licitație în SICAP un contract de 1,42 milioane lei pentru achiziționarea de servicii financiare de audit aferente proiectului „Reabilitare sistem de termoficare”.

„Scopul principal al activității de audit financiar constă în auditarea tuturor operațiunilor financiar contabile aferente activităților desfășurate în cadrul proiectului, respectarea prevederilor contractului de finanțare, precum și respectarea legislației naționale și comunitare în vigoare. Durata Contractului începe de la data intrării în vigoare și se finalizează la data de 31.12.2023”, este descrierea licitației.

Banii provin din fonduri europene nerambursabile, Axa Prioritară 7 – Creșterea eficienței energetice la nivelul sistemului centralizat de termoficare în orașele selectate, Obiectivul Specific 7.2 – Creșterea eficienței energetice în sistemul centralizat de furnizare a energiei termice in municipiul București – în baza contractului de finanțare nr. 407/14.11.2020, încheiat între Municipiul București și Ministerul Fondurilor Europene.

Primăria condusă de Nicușor Dan este mai puțin interesată de prețul ofertelor, cât de experiența pe care o aduc firmele. Astfel, punctajul ce va desemna câștigătorul licitației acordă 40 puncte, din 100, pentru prețul ofertei, și 60 de puncte pentru experții-cheie care lucrează la serviciile de audit. Ofertele se deschid în 26 iunie.

Bucureștiul are aprobat un buget de 1,68 miliarde de lei pentru lucrări de creștere a eficienței energetice în sistemul de termoficare care include și contractarea serviciilor de audit aferente, practic o firmă care să spună Primăriei cum se face, la ce costuri și la ce trebuie să fie atentă. Și, cel mai important, care asistă, pas cu pas, oficialitățile pe toată perioada lucrărilor. Acest buget este la Ministerul Fondurilor Europene, care gestionează fondurile de la Bruxelles, Programul Operațional Infrastructură Mare. Banii sunt eliberați treptat, odată cu avansarea proiectului.

Creșterea eficienței energetice în termoficare presupune Optimizarea/ reabilitarea/ extinderea rețelelor de transport şi distribuție a energiei termice; zonarea şi reconfigurarea reţelelor de transport şi distribuţie al agentului termic; implementarea soluţiei de realizare a reţelei cu conducte preizolate (sau similar), dotate cu sistem de detectare, semnalizare şi localizare a pierderilor, în scopul reducerii acestora; reabilitarea/ reconfigurarea platformelor de vane, a racordurilor şi a elementelor constructive și finalizarea Sistemului Centralizat de Monitorizare (tip SCADA).

Sistemul de termoficare al Bucureștiului, administrat de Termoenergetica, moștenitoarea falitei RADET, asigură căldură și apă caldă pentru 562.000 de apartamente, reprezentând aproximativ 8.200 de blocuri de locuinţe şi 320 imobile, precum şi pentru aproximativ 4.900 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici. Sistemul de transport şi distribuţie este compus din 954,09 kilometri conducte – reţele termice primare, 2963,3 km conducte – reţele termice secundare, 1027 puncte termice, 47 centrale termice de cvartal și o centrală Termică de Zonă, la Casa Presei.

Mare parte a sistemului de termoficare are o vechime de peste 50 de ani. Reabilitările, în toate regimurile de la Primărie, s-au făcut doar marginal, lucru care s-a văzut în ultimele două ierni, când avariile au lăsat în frig cartiere întregi. Practic, aproape tot sistemul trebuie încluit, conducte, puncte termice, centrale de cvartal, ceea ce ar costa peste 5 miliarde de euro și ar transforma Bucureștiul într-un șantier pentru 10 ani. Actuala administrație Nicușor Dan a anunțat, în februarie, că programul reabilitării termoficării bucureștene începe, în acest an, cu 53 de kilometri, reprezentând 5% din tot ce trebuie făcut. „Sunt câteva zone esențiale pentru ceea ce vrem să facem începând de anul viitor, pentru care avem finanțare europeană de 300 de milioane de euro. Pentru că nu poți să oprești serviciul de termoficare, trebuie să respecți un calendar. Pe lângă banii europeni avem promisiunea Guvernului pentru încă 200 de milioane de euro, bani din PNRR, și ne-a mai dat 320 de milioane de lei la sfârșitul lui decembrie… Vrem ca 5 tronsoane să fie gata anul acesta, pentru ca să putem să începem din primăvara anului viitor tronsoanele pentru care vor fi folosiți bani europeni. Pe fonduri europene este prevăzută reabilitarea a 210 km, 21% din rețea”, spunea primarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *