Nicușor Dan: Primarii vor măsuri de sprijin de la Guvern și pentru cei conectați la sistemul centralizat de încălzire

calorifer, incalzire, energie termica, repartitor caldura Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Primarul Capitalei Nicușor Dan a anunțat că primarii municipiilor au cerut Guvernului să sprijine cu facturile și cetățenii racordați la sisteme centralizate, fără a-i discrimina comparativ cu cei cu centrale individuale.

În cazul în care cetățenii au centrale individuale, ei pot primi în factura la gaze compensare și plafonarea prețului, în contextul în care consumul individual este în limitele aprobate de lege. În schimb, cetățenii racordați la sistemul centralizat – unde agentul termic este produs prin arderea de gaz – plătesc căldura cotă-parte la nivel de condominiu, fără ca facturile lor să poată fi compensate.

„În contextul acțiunilor guvernului, de sprijin pentru termoficare, am transmis, primarii municipiilor din România prin Asociația Municipiilor, o scrisoare către Guvern prin care solicităm ca schema de sprijin să nu discrimineze între cetățenii racordați la centrale individuale și cetățenii racordați la sisteme centralizate. Așa este echitabil”, scrie Nicușor Dan, într-o postare pe Facebook.

El reiterează faptul că a propus o majorare rezonabilă a prețului gigacaloriei plătit de bucureșteni, de la 164 de lei la 280 de lei, care a fost respinsă, iar în acest caz Primăria va avea nevoie de sprijin de la Guvern pentru a plăti subvenția majorată.

„În al doilea rând, au trecut două luni de când am propus partidelor din Consiliul General al Capitalei o majorare rezonabilă a prețului gigacaloriei plătit de bucureșteni, de la 164 de lei la 280 de lei. USR și PSD au respins majorarea. Fără un ajutor de la Guvern (sper să existe acest ajutor) subvenția pe care Primăria ar trebui să o plătească ar fi peste 2 miliarde lei față de 1 miliard în 2021. Bucureștiul are nevoie de investiții, nu putem duce tot bugetul pe subvenții”, afirmă el.

El dă asigurări că bucureștenii nu vor plăti prețul întreg al gigacaloriei, după cum ar fi sugerat fostul primar Gabriela Firea.

„În acest context, apare și Gabriela Firea și dă informații false. În primul rând, spune că bucureștenii vor plăti 980 lei pe gigacalorie. Face aici, cu rea credință, confuzie între prețul total al gigacaloriei, plătit parte de bucureșteni, parte de primărie și prețul plătit de bucureșteni. Informația corectă este că, până la modificarea de către Consiliul General, prețul plătit de bucureșteni pe gigacalorie va fi de 143 lei (urmare a scăderii TVA). O spun foarte clar: am solicitat o mărire rezonabilă a prețului gigacaloriei pentru bucureșteni, dar nu se pune problema ca aceștia să plătească 800-900 de lei. În al doilea rând, spune că prețul total este de 980 lei / gigacalorie. Fals, prețul total este de 860 lei / gigacalorie, urmare a scăderii TVA. Dacă ar fi vrut să ajute cu adevărat bucureștenii cărora le plânge de milă, Gabriela Firea și-ar fi putut exercita poziția de ministru și de parlamentar, astfel încât bugetul alocat Bucureștiului prin legea bugetului național să acopere creșterea de prețuri la termie suportată de Primărie. Dar e mai simplu să propovăduiască la televizor apocalipsa la care, culmea, a contribuit”, conchide Nicușor Dan.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *