Nicușor Dan: Veniturile Primăriei Capitalei vor fi la jumătate, în 2022. Vom fi în imposibilitatea de a asigura servicii publice

BUCURESTI - CONFERINTA - NICUSOR DAN - 15 MAR 2021 sursa foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Primarul Capitalei Nicușor Dan a avertizat, marți, că veniturile reale ale municipalității se vor reduce la jumătate în 2022, deoarece subvenția pentru termie se va dubla, motiv pentru care Primăria va fi în imposibilitatea de a asigura serviciile publice pe care le are în atribuţii.

Nicușor Dan a explicat că, în 2021, Bucureștiul a avut un buget de 10 miliarde lei, dintre care 6 miliarde au mers la sectoare, iar 4 miliarde au revenit municipalităţii. Dintre aceste patru miliarde, două miliarde au fost pentru subvenţii, un miliard pentru termie şi 1 miliard pentru transportul public, a precizat el.

Așadar, bugetul real al Primăriei pentru celelalte servicii a fost de două miliarde lei, din care au fost plătite spitale, teatre, muzee, investiții în termoficare, străzi, iluminat public, consolidare clădiri cu risc seismic, semafoare etc.

Primarul Capitalei a explicat că, în contextul în care anul viitor subvenția la termie se va dubla, veniturile reale ale municipalității vor scădea la jumătate.

„În anul 2022, bugetul Bucureştiului va fi tot de 10 miliarde de lei, tot şase miliarde la sectoare, tot patru miliarde la Primăria Municipiului Bucureşti, cu diferenţa esenţială că, chiar dacă vom dubla tariful pentru populaţie, subvenţiile vor fi de trei miliarde în loc de două miliarde, adică subvenţia pe termie va fi de două miliarde în loc de un miliard”, a spus Nicușor Dan.

În acest context, bugetul real care rămâne pentru celelalte servicii va fi de un miliard în loc de două miliarde, adică la jumătate faţă de anul 2021, a precizat Dan.

„În 2021 am făcut reduceri masive ale costurilor pentru a ajunge la un echilibru în această instituţie. Am închis companii, am disponibilizat 2.700 de oameni, am tăiat cheltuieli inutile și am dus banii către cheltuielile necesare pentru oraș – este pentru prima oară când am plătit integral subvenția pentru termie. Cu aceste reduceri de cheltuieli am ajuns la cele două miliarde lei care sunt bugetul real al Primăriei Municipiului București”, a spus el.

Drept urmare, Nicușor Dan a explicat că există două soluții: suportarea de către stat a unei părți din subvenția pentru încălzire sau împărțirea poverii între primărie și sectoare.

„Față de această situație sunt două soluții. O soluţie este ca statul să ajute Bucureştiul şi toate celelalte localităţi care au sisteme centralizate de încălzire, astfel încât o parte din această sumă să fie suportată de la stat. O altă soluţie este ca acest supliment de subvenţie la termie să fie împărţit echitabil între Primăria Capitalei şi sectoare pentru că administrăm împreună aceiaşi oameni. Ambele soluţii au fost propuse ministrului de Finanţe. Din păcate, nu am găsit deschiderea necesară la ministrul de Finanţe şi niciuna din aceste soluţii nu se regăseşte în proiectul de buget naţional pe anul 2022”, a spus Dan.

El a solicitat Guvernului şi Parlamentului să facă modificări în bugetul naţioal ca Primăria Capitalei să poate asigura serviciile publice pe care le are în întreţinere.

„Solicit şi Guvernului şi Parlamentului, în aceste două zile care au rămas de dezbatere a bugetului naţional să opereze acele modificări în bugetul naţional astfel încât Primăria Municipiului Bucureşti să poată să asigure serviciile publice pe care le are în atribuţie şi sper să găsim înţelepciunea la nivelul Guvernului şi la nivelul parlamentarilor astfel încât să putem să operăm acele modificări de buget de care bucureştenii au nevoie”, a mai transmis Nicuşor Dan.

sursa foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *