Niveluri record pentru prețul carburanților în Europa

Redacția oct. 18, 2021 0 comentarii
benzina carburant alimentare pompa foto pixabay

Preţul unui litru de motorină la pompă a atins un nivel record în Germania, pe fondul creşterii cotaţiilor petrolului ca urmare a relansării cererii mondiale, a anunţat luni asociaţia automobiliştilor ADAC, transmite agenția AFP, citată de Agerpres.

Duminică, un litru de motorină costa, în medie, 1,555 euro, adică cu un eurocent peste precedentul record stabilit în data de 26 august 2012, în timp ce preţul mediu al benzinei fără plumb a ajuns la 1,667 euro pentru un litru, apropiindu-se, de asemenea, de maximul istoric de 1,709 euro pe litru, atins la data de 13 septembrie 2012.

În Franţa, preţul carburanţilor a atins în luna octombrie un nivel fără precedent în ultimii 10 ani şi chiar un nou maxim istoric pentru motorină.

Motivul, relansarea economică după pandemia de Covid-19, care a dus la creşterea explozivă a preţurilor, în special la energie, şi a cotaţiilor la petrol.

Barilul de ţiţei West Texas Intermediate (WTI), standardul în SUA, a atins vineri cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani în timp ce ţiţeiul Brent, care în luna aprilie a anului trecut a coborât sub pragul de 20 de dolari, a urcat până la 85 de dolari per baril, un nivel fără precedent după 2018.

În cazul motorinei, preţul este influenţat şi de cererea de combustibil pentru încălzire, care la începutul sezonului rece este una ridicată. La aceasta se adaugă, în cazul Germaniei, şi o taxă pe emisiile de CO2, care înseamnă un supliment de 6 până la 8 eurocenţi pentru un litru de motorină la pompă, a precizat postul public de televiziune ZDF.

Presiunile venite din partea preţurilor la energie contribuie în mare parte la creşterea inflaţiei în Germania, care în luna septembrie a urcat la 4,1%, cel mai ridicat nivel înregistrat de prima economie europeană după 1993.

Creşterea preţurilor la pompă a declanşat, de asemenea, o dezbatere politică în Germania, în contextul în care taxele reprezintă o mare parte din preţul final al combustibililor. În cazul motorinei, aproximativ 25 de eurocenţi merg la TVA, 47 de eurocenţi pe taxa pe uleiuri minerale şi 7 eurocenţi reprezintă preţul pentru CO2.

Citește și:

Consiliul Concurenței anchetează de ce s-a scumpit benzina. Premierul Cîțu a cerut acum două zile investigație pentru a afla dacă există un cartel

De ce se scumpește benzina? Prețurile petrolului au atins cele mai ridicate niveluri din ultimii ani / Piața trece la generarea energiei electrice din petrol, pe fondul prețurilor mari la gaze

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *