Noduri rutiere pe autostrăzile care pornesc din București spre Pitești, Constanța și Ploiești: A fost publicată în SEAP execuția nodurilor de la Ionești pe Autostrada A1, Dragoș-Vodă pe A2 și Gruiu pe A3, contracte de 178 milioane lei

Noduri Autostrazi Bucuresti

S-au publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) cele trei contracte pentru execuția nodurilor rutiere de la Ionești, Dragoș-Vodă și Gruiu, pe Autostrăzile care pornesc din București, A 1, A 2 și A 3, valoarea totală a celor trei contracte fiind cuprinsă între 178 și 211 milioane lei. Durata de execuție este de 10 luni, iar garanția de 5 ani.

Deși directorul general CNAIR, Cristian Pistol anunțase că lucrările vor fi finanțate din fonduri europene prin Programul Transport 2021-2027, în documentație, nu se menționează clar sursa finanțării, dar CNAIR estimează că ar obține finanțarea în primul semestru din 2024 : ,,Prezenta procedura de achizitie publica este initiata sub incidenta urmatoarei conditii: Incheierea contractului de achizitie publica este conditionata de obtinerea/ aprobarea finantarii lucrarilor din fonduri de la bugetul de stat si/ sau fonduri europene nerambursabile, semnarea contractului fiind posibila doar in situatia in care se respecta dispozitiile referitoare la angajarea cheltuielilor din bugetele care intra sub incidenta legislatiei privind finantele publice. In cazul în care, indiferent de motive, obtinerea/aprobarea finantarii lucrarilor din fonduri de la bugetul de stat si/ sau fonduri europene nerambursabile nu se realizeaza si/sau cererea/contractul de finantare nu va acoperi valoarea ofertei desemnate castigatoare, Autoritatea Contractanta va aplica prevederile art. 212 alin (1) lit. c) teza a II-a din Legea 98/2016, fiind imposibilă încheierea contractului de achiziţie publică. Autoritatea Contractanta estimeaza ca va obtine finantarea necesara semnarii contractului in primul semestru al anului 2024 ” documentație SEAP.

Pe A1 București – Pitești nodul rutier de la Ionești km 72 va fi realizat la intersecția cu Drumul Județean 702 F, județul Dâmbovița, pe Autostrada Soarelui nodul rutier de la Dragoș-Vodă este proiectat la km 90 în județul Călărași, intersecție cu DJ 306, iar pe A3 București – Ploiești la Gruiu, km 36, intersecția cu Drumul Județean 101 C, în Ilfov. Contractul de proiectare a fost semnat cu Search în primăvara 2021, avea 10 luni termen de relizare, iar ultimul termen de finalizare a fost 24 octombrie 2023, după 16 acte adiționale, după cum Economedia a explicat aici.

Nodul rutier de la Ionești, pe A1, este la doar câțiva kilometri distanță de cel existent la Petrești-Greci, intersecția cu DN 61, legătura cu Târgoviște via Găești sau cu DN 7 București – Pitești. Pentru nodul rutier Dragoș-Vodă de pe Autostrada Soarelui, amplasarea este proiectată între descărcările de la Lehliu (km 64) și Drajna (km 105), iar nodul de la Gruiu de pe A3 va asigura o a doua legătură pentru Snagov la A3, respectiv cu DJ 101, spre Urziceni (DN 2) și Mizil DN 1 B. Noduri apropiate sunt la Moara Vlăsiei (Ilfov) și Gherghița în Prahova, iar la Dumbrava se va face conexiunea cu A7 Autostrada Moldovei.

,,Prin realizarea acestor lucrări vreau să atingem mai multe obiective :

– creșterea conectivității și accesibilității către zonele urbane majore,

– asigurarea continuității traficului rutier,

– scurtarea timpilor de călătorie și a distanțelor parcurse,

– reducerea numărului de accidente, a impactului asupra mediului dar și a costurilor de exploatare a vehiculelor.” -anunța Cristian Pistol pe 13 noiembrie.

Pentru nodurile de la Dragoș-Vodă și Gruiu, Ministerul Transporturilor a lansat luna aceasta procedurile necesare exproprierilor.

Pentru nodul rutier Dragoș Vodă, exproprierile se fac pe o suprafață de peste 300.000 metri pătrați în comunele Dragoș Vodă și Vâlcelele. „Pentru realizarea lucrării de utilitate publică de interes național ,,Realizarea a trei noduri rutiere pe autostrăzile A1, A2, A3 în zona de Sud-Est a României – Nod Rutier Autostrada A2 km 90+100 cu DJ 306 la Dragoș Vodă’’ indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții au fost aprobaţi prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrului transporturilor și infrasctructurii nr. 199/25.01.2023 și nu necesită modificări sau completări la data prezentei. În vederea realizării obiectivului de investiții este necesar a fi expropriată o suprafață de 249.593 mp teren, aferentă unui număr de 29 imobile proprietate privată. În acest sens, prin prezentul proiect de act normativ se propune aprobarea declanșării procedurii de expropriere pentru un număr de 29 imobile având o suprafață de 249.593 mp. De asemenea, este necesară și o suprafață totală de 50.740 mp , reprezentând 18 imobile proprietate publică a statului,  precum și o suprafață de 34.700 mp, reprezentând 7 imobile publică a unităților administrativ-teritoriale”, arată Nota de Fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern.

Pentru nodul rutier de la Gruiu pe A3 București – Ploiești vor fi expropriate 159 de imobile cu o suprafață de peste 90.000 mp. Despăgubirile sunt estimate la 1,4 milioane lei: „Pentru realizarea obiectivului de investiții ,,Realizarea a trei noduri rutiere pe autostrăzile A1, A2, A3 în zona de Sud-Est a României – Nod rutier Autostrada A3 km 36+700 cu DJ 101C la Gruiu”, indicatorii tehnico-economici au fost aprobați prin Ordinul viceprim – ministrului, ministrului transporturilor și infrastructurii nr. 84/2023 și nu necesită modificări sau completări la data prezentei. Realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ,,Realizarea a trei noduri rutiere pe autostrăzile A1, A2, A3 în zona de Sud-Est a României – Nod rutier Autostrada A3 km 36+700 cu DJ 101C la Gruiu”, este condiționată de ocuparea unei suprafețe totale de 92.429 mp teren, aferentă unui număr de 159 imobile proprietate privată. În acest sens, prin prezentul proiect de act normativ se propune aprobarea declanșării procedurii de expropriere pentru un număr de 159 imobile având o suprafață de 92.429 mp”.

De asemenea, Explan proiectează 8 noi noduri rutiere pe reţeaua de autostrăzi în circulaţie, respectiv 5 noduri rutiere/descărcări pe şantierele autostrăzilor în lucru.

 

Comentarii

  1. Dacă îți faci o casă pe persoană fizică primești 10 ani garanție
    Pentru un nod rutier, o chestie importantă, primesc 5 ani garanție…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *