Noi companii care primesc ajutor de stat pentru investiții: Holcim primește de la Ministerul Finanțelor 77,8 milioane lei/ Printre companii se află și Antibiotice SA, Trutzi, producătorul de fier forjat, dar și două companii mai puțin cunoscute

bani, finante, lei, financiar, deficit Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Cinci companii au primit aprobare pentru ajutor de stat de 363 milioane lei în luna aprilie și începutul lunii mai, prin schema de ajutor de stat nr. 807/2014 dedicată stimulării investițiilor cu impact major în economie, potrivit datelor furnizate de Ministerul Finanțelor la solicitarea Economedia. Este vorba despre Holcim SA, Clean Tech International SRL, Euro Construct & Industrytechnik SRL, Trutzi și Antibiotice SA. 

De asemenea, Ministerul Finanțelor, până la data de 22 mai 2023, societățile care au cereri de acord pentru finanțare în analiză sunt: 595 Solutions SRL, Alpha Medical Invest SRL.

Cine sunt companiile care au primit aprobări de ajutor de stat

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Producătorul de ciment Holcim a primit aprobare pentru un ajutor de stat de 77,8 milioane lei de la Ministerul Finanțelor în luna aprilie 2023. Economedia a întrebat compania care sunt planurile pentru ajutorul acordat de la stat, însă compania nu a dorit să ne comunice mai multe informații, spunând că sunt informații comerciale confidențiale.

Holcim este parte a grupului elveţian LafargeHolcim, format în 2015 în urma unui proces de fuziune prin schimb de acţiuni, care a creat cel mai mare producător de ciment din lume. Compania înregistra în 2021 o cifră de afaceri de 1,7 miliarde lei, un profit net de 317 milioane lei și 781 de angajați, potrivit datelor publicate de Termene.ro. Datele financiare pentru 2022 nu sunt încă disponibile.

O altă companie care a primit aprobarea pentru un ajutor de stat de 85 milioane lei este Antibiotice SA. Producător român de medicamente generice a anunțat că va construi o nouă fabrică de medicamente generice, cu ajutorul primit de la stat, la care se vor mai adăuga 115 milioane lei din fonduri proprii. Antibiotice SA a înregistrat o cifră de afaceri de 483 milioane lei, un profit net de 38 milioane lei, având 1.355 de angajați în 2022. 

Trutzi, un producător de ele­mente din fier forjat din Suceava, va primi un ajutor de stat de 55,4 milioane lei, de la Ministerul Finanțelor. În septembrie anul trecut, compania a anunțat că vrea să construiască o fabrică nouă pentru care investiția se ridică la 150 milioane lei. Pentru această nouă fabrică, Trutzi a aplicat atunci pentru obținerea unui ajutor de stat de 55 milioane lei, ajutor care i-a fost aprobat în acest an. 

Compania a înregistrat în 2021 afaceri de 350 milioane lei, un profit net de 85 milioane lei și 359 de angajați, potrivit Termene.ro. Datele financiare pentru 2022 încă nu au fost publicate. 

Celelalte două companii care le-au fost aprobate ajutoare de stat sunt ceva mai necunoscute: Clean Tech International SRL și Euro Construct & Industrytechnik SRL (denumită anterior IBB Strassenbau SRL).

Clean Tech International SRL este o companie din Ciulnița care se ocupă de fabricarea produselor din carne (inclusiv din carne de pasare), înființată în 2009 și unde acționar principal este Saria International GMBH, o companie din Germania, furnizor de servicii și producător în domeniul agriculturii, energiei, pentru hrană pentru animale, industria alimentară, catering și farmaceutică, potrivit site-ului companiei. Platforma Termene.ro arată că Clean Tech International a obținut o cifră de afaceri de 65 milioane lei, un profit net de 14 milioane lei și 33 de angajați în 2021. Momentan nu sunt disponibile date pentru 2022.

Compania îi are ca administratori pe Seeger Thorsten, care nu mai este implicat și în alte companii, potrivit Termene.ro și Vladeus Marius Traian, care mai este administrator în cadrul firmei Vibo Transport SA, care se ocupă de transporturi rutiere de marfuri, înființată în 2023. Nu se cunosc prea multe date despre cei doi administratori. Despre Firma Clean Tech International nu există foarte multe date, de asemenea. În principal, presa locală a scris despre faptul că firma se confruntă cu acuzații privind poluarea aerului, fiind în trecut sancționată și de Garda de Mediu.

Nici despre Euro Construct & Industrytechnik, fosta IBB STRASSENBAU SRL, nu se știu prea multe. Compania a fost înființată în 2022 și se ocupă cu lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor. În 2022 firma avea o cifră de afaceri de 384.398 lei, un profit net de 282.224 lei și un angajat. Acționarul și administratorul firmei este Sanaucean Silvestru.

Sursă: Ministerul Finantelor

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: