Dacă până acum măsurile prevăzute de Legea privind diminuarea risipei alimentare erau sub formă de recomandări, noul propiect de lege adoptat marți de Camera Deputaţilor, ca for decizional, stipulează obligaţii şi sancţiuni pentru operatorii economici, care vor trebui să pună în aplicare, anual, cel puţin două acţiuni de prevenire a acestui fenomen.
Potrivit noii legi, magazinele alimentare sunt obligate să vândă cu preţ redus produsele aflate aproape de expirarea termenului de valabilitate şi să doneze alimentele pe care nu le mai comercializează. Operatorii economici nu pot declara ca fiind improprii produsele agroalimentare nevândute și încă bune pentru consum, iar dacă fac acest lucru, pot primi amenzi de la 10.000 la 40.000 lei.
Dacă alimentele nu mai pot fi destinate consumului uman, acestea trebuie direcţionate către adăposturile de animale, iar în final ele pot deveni compost sau biogaz.
Legea mai prevede că restaurantele trebuie să le faciliteze consumatorilor să ia, fără costuri suplimentare și în condiții corespunzătoare de ambalare, alimentele pe care nu le-au consumat, la finalul meselor servite, și vor informa despre această posibilitate în mod clar și vizibil în meniu.
Până în iunie 2025, Ministerul Agriculturii trebuie să creeze o platformă naţională digitală, unde operatorii economici vor fi obligaţi să raporteze anual datele referitoare la măsurile de prevenire a risipei alimentare pe care le-au aplicat.
Planurile și rapoartele de diminuare a risipei alimentare trebuie, de asemenea, publicate și pe site-ul operatorului economic.
Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, respectiv ai Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.
Noile prevederi ale Legii care vizează prevenirea risipei alimentare au fost votate de toate grupurile parlamentare, fiind iniţiate de parlamemtarii Diana Buzoianu (USR), Florin Alexe (PNL), Bogdan Gruia Ivan (PSD) şi Zoltan Miklos (UDMR).
Situația actuală a risipei alimentare
Aproape 59 de milioane de tone de alimente (131 kg/locuitor) sunt irosite în UE în fiecare an, cu o valoare de piață estimată la 132 de miliarde de euro, după cum arată datele Comisiei Europene. Mai mult de jumătate din deșeurile alimentare (53%) sunt generate de gospodării, urmate de sectorul de prelucrare și de producție (20%).
Risipa alimemntară are un impact uriaș asupra mediului, reprezentând aproximativ 16% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră generate de sistemul alimentar al UE.
Potrivit statisticilor, România risipește anual 2,5 milioane de tone de alimente, adică fiecare român aruncă la gunoi, în medie, 70 de kilograme de mâncare în fiecare an.