Noi măsuri pentru facturi. Premierul Nicolae Ciucă anunță preț plafonat la energie electrică și pentru marii consumatori și pentru consumatorii casnici cu consum de peste 255 kWh / Modificările vor fi operate de Parlament

contor, energie electrica, curent Sursa foto: Parlamentul European

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat vineri că Guvernul va introduce un preț plafonat la energie electrică de 1,3 lei/kWh pentru marii consumatori, dar și pentru consumatorii casnici care consumă peste 255 kWh.

UPDATE Secretarul general al guvernului, Marian Neacșu, și ministrul Energiei, Virgil Popescu, au anunțat vineri într-un briefing de presă că aceste schimbări vor intra în Parlament, în timp ce Guvernul a adoptat doar prețul reglementat de vânzare pentru producători și mecanismul centralizat de achiziție a energiei electrice.

„Am vrut ca în această ordonanță să reglementăm strict mecanismul de funcționare al pieței pentru perioada de aplicabilitate și nu am vrut să complicăm. În plus, în legea de adoptare a ordonanței vom cuprinde toate categoriile de prețuri. În ordonanța 119 sunt reglementate compensările pentru toate categoriile de consumatori casnici și non-casnici enunțați. E foarte clar că acolo era locul pentru încă un preț care să fie reglementat”, a precizat Marian Neacșu.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

El a spus că, în cursul acestei săptămâni, decidenții au convenit că săptămâna viitoare va avea loc o discuție asupra prevederilor din OUG 119 care este în Parlament, urmând ca în săptămâna viitoare să fie adoptată legea de adoptare a ordonanței.

Întrebat dacă se va respecta principiul bicameralismului, în contextul în care ordonanța este deja la Camera Deputaților, Marian Neacșu a precizat că da, pentru că în Senat au fost adoptate o serie de amendamente, printre care și posibilitatea stabilirii unui preț și pentru ceilalți consumatori.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a spus că este o dovadă de respect a Guvernului față de Parlament. „De ce să venim să legiferăm printr-o ordonanță, să punem acum un preț, în contextul în care acest lucru se discută deja în Parlament, se discută și se găsesc soluții în Parlament. Cred că este bine ca această ordonanță să arate doar mecanismul de achiziție a energiei, pentru o parte din energia din piață. Este mai ușor de discutat pe ele și la nivelul Comisiei Europene, decât să le amestecăm (nivelul prețurilor, n.r.) în acest mecanism de achiziție”, a precizat Popescu.

Întrebat ce se va întâmpla până în ianuarie cu consumatorii care consumă peste plafon, ministrul a răspuns: „Aș aștepta modificările în Parlament, dar până atunci le-aș transmite mesajul românilor că au posibilitatea să se transfere la un furnizor care are prețul sub 80 de bani”.

Știrea inițială:

Consumatorii vor plăti energie electrică astfel:

  • 0,68 lei/kWh pentru consum sub 100 kWh, pentru consumatori casnici
  • 0,8 lei/kWh pentru consum cuprins între 100 kWh și 255 kWh, pentru consumatori casnici
  • 1,3 lei/kWh pentru consum peste 255 kWh și 0,8 lei/kWh pentru primii 255 kWh consumați, pentru consumatori casnici
  • 1 lei/kWh pentru IMM-uri
  • 1,3 lei/kWh pentru marii consumatori

Principalele declarații ale premierului Nicolae Ciucă:

Astăzi discutăm o ordonanță de urgență prin care asigurăm mecanismele de achiziție pentru energie astfel încât să asigurăm protejarea populației și a economiei.

Vom menține prețul la energie electrică pentru consumatorii casnici de 0,68 lei pentru cei care consumă până în 100 de kWh, 0,8 lei pentru cei care consumă între 100 și 255 kWh, vom menține prețul de 1 leu pentru IMM-uri.

Noutatea care apare prin introducerea acestui mecanism și modificările care se vor face în Parlament la ordonanța 119, vom asigura un preț pentru marii consumatori de 1,3 lei/kWh.

De asemenea, consumatorii care consumă peste 255 kWh, vor beneficia de același preț al energiei, de 1,3 lei kWh, cu specificația că, diferite de prevederile anterioare, cei care consumă peste 255 kWh, vor plăti primii 255 kWh la valoarea de 0,8 lei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Buletin de știri 22 martie 1989.

    Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu au început marți „dând expresie hotărârii ferme de a înfăptui programele de dezvoltare economico-socială a patriei, într-o atmosferă de puternică angajare muncitorească și profund atașament” (am citat de pe prima pagină a Scânteii) o vizită de lucru în județul Hunedoara. Este ultima lor vizită în fieful minerilor.

    Fiecare membru al familiei poate aprinde un bec de 70W trei ore pe seară.
    Dacă se găsesc becuri.

    Prin Decretul 272/1987 al Consiliului de stat, unde se prevede reducerea drastică a consumului de energie:

    „Consumurile de gaze naturale și energie electrică pentru activități productive se reduc cu cel puțin 30%” (art.4) și, pe de altă parte „sunt interzise folosirea aparatelor consumatoare de energie electrică”(art.7)

    Un apartament cu două camere (familie de 2-3 persoane) avea voie să consume, în mediul urban, 30kWh pe lună în mediu urban și 20 în mediu rural în perioada noiembrie-februari. În perioada martie-octombrie consumul pentru același apartament era de 20 kWh în mediu urban și 15 kWh în mediu rural. Un apartament cu trei camere (și o familie de 3-4 persoane) poate consuma 35 de kWh lunar (urban) și 21 kWh (rural) în prima perioadă și 25, respectiv 18 în a doua perioadă.

    Prețul era de 65 de bani pe kWh, depășirile cu până la 5% erau taxate cu 1 leu kWh, depășirile de la 5% la 10% se tarifau cu 2 lei kWh și avertizarea consumatorului iar depășirea consumului după avertizarea, se tarifa cu 3 lei kWh pentru întreaga cantitate consumată, până la încadrarea în cotele lunare.
    Decretul 315 din 13 octombrie 1988 este și mai categoric: Ministerul Energiei Electrice și consiliile populare județene și al Muncipiului București „sunt obligate să ia măsuri ferme pentru funcționarea centralelor electrice pe cărbune, hidrocarburi și hidrocentrale la întreaga capacitate și livrarea energiei la nivelurile stabilite prin plan, în vederea desfășurării normale a activității în unitățile economice, în toate ramurile și sectoarele din economie.”

    Ura!😍
    Capitalismul a invins!
    E mai frig si mai scump.
    Nu mai vorbim de inflatia cu doua cifre!🤣

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.