Nomazii digitali vor beneficia de facilități fiscale în România

Redacția feb. 28, 2023 0 comentarii
munca la distanta, telemunca, vacanta, calatorie, excursie, piscina, laptop

Străinii care vin în România pentru o perioadă mai mare de timp și care lucrează de la distanță pentru o companie din afara UE vor beneficia de facilități fiscale, după Camera Deputaților a adoptat, în calitate de Cameră decizională, un proiect co-inițiat de deputata USR Diana Buzoianu pentru clarificarea regimului fiscal al nomazilor digitali.

  • Nomazi digitali – străini care sunt angajați cu un contract de muncă la o companie înregistrată într-un stat în afara României sau străinii care desfașoară activități economice printr-o companie înregistrată în afara României pot desfășura aceste activități de la distanță prin folosirea tehnologiei telecomunicațiilor

„În acest fel, România va deveni o destinație tentantă pentru nomazii digitali, pe modelul altor state europene”, spune inițiatoarea.

Concret, nomazii digitali vor putea alege România ca țară de destinație fără să aibă grija dublei impuneri a taxelor pentru veniturile realizate în afara României. Ei vor fi scutiți de la plata impozitului pe venit, a contribuțiilor de asigurări sociale, precum și a contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate.

Prin această lege ne dorim să atragem cât mai multe resurse financiare în țară și să ținem, totodată, pasul cu schimbările din piața muncii: vedem cu toții cum impactul tehnologic, telemunca, dar și posibilitatea facilă de a călători reprezintă realități ale lumii de astăzi. Statele din întreaga lume sunt într-o directă competiție. România se bucură de un potențial turistic extraordinar și trebuie să devină o destinație cerută și apreciată de nomazii digitali. Pentru asta, însă, trebuie să oferim un regim clar fiscal nomazilor digitali care ar dori să aleagă România drept țară de destinație. Cu acest gând am inițiat proiect de față, alături de deputata Gabriela Horga, proiect care, iată, astăzi devine realitate”, apreciază deputata USR Diana Buzoianu.

Un număr cât mai mare de nomazi digitali în România înseamnă și mai multe resurse financiare aduse în economia țării. Dacă, de exemplu, România ar atrage anual doar 2.000 de nomazi digitali, care ar cheltui în medie 2.000 de euro pe lună, la finalul unui an vor fi atrași aproximativ 50 de milioane de euro în economia națională, arată un comunicat.

Viza pentru nomazi digitali în România a fost introdusă în ianuarie 2022, după ce Parlamentul a adoptat un proiect inițiat tot de Diana Buzoianu.

Sursa foto: Pixabay / Peggy_Marco

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *