Germania a oprit autorizarea gazoductului Nord Stream 2, care urma să aducă gaze din Rusia, ocolind Ucraina, după ce Rusia a recunoscut oficial două regiuni separatiste din estul Ucrainei, scriu Reuters și The Independent.
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că guvernul a decis să „reevalueze” autorizarea conductei, care nu a început încă să funcționeze, în contextul celor mai recente evoluții din criza din Ucraina.
„Autorizarea gazoductului Nord Stream 2 nu poate continua, având în vedere ultimele acțiuni ale Rusiei”, spune Scholz.
„În lumina celor mai recente evoluții, trebuie să reevaluăm situația în special în ceea ce privește Nord Stream 2”, a spus Scholz la o conferință de presă cu omologul său irlandez, adăugând că Ministerul german al Economiei va analiza din nou procesul de certificare având în vedere acțiunile Rusiei.
El a spus că a cerut Ministerului Economiei să ia măsuri pentru a se asigura că autorizarea nu poate avea loc în acest moment.
„Departamentele competente ale Ministerului Economiei vor face o nouă evaluare a securității aprovizionării noastre în lumina a ceea ce s-a schimbat în ultimele zile”, a spus el.
Președintele Ucrainei a cerut anterior oprirea imediată a gazoductului Nord Stream 2 din Rusia până în Germania. Volodymyr Zelensky a declarat într-o conferință de presă, Rusia trebuie pedepsită pentru recunoașterea a două regiuni controlate de rebeli din estul Ucrainei cu „sancțiuni imediate”, inclusiv „oprirea completă a Nord Stream 2”.
Națiunile occidentale au început marți să impună sancțiuni Moscovei după decizia lui Vladimir Putin de a recunoaște independența a două regiuni separatiste din estul Ucrainei – Donețk și Lugansk – și de a ordona trupelor rusești să „mențină pacea” în regiune.
Cel mai controversat proiect energetic din Europa, Nord Stream 2 este conceput să dubleze cantitatea de gaz care curge din Rusia direct în Germania, ocolind țara tradițională de tranzit Ucraina, prin albia Mării Baltice.
Gazoductul s-a confruntat cu numeroase critici în cadrul Uniunii Europene, din partea Statelor Unite și a Ucrainei, pe motiv că crește dependența energetică a Europei de Rusia, privează Ucraina de taxele de tranzit și o face mai vulnerabilă la invazia rusă.
Decizia privind Nord Stream 2 este una semnificativă pentru Berlin, care s-a împotrivit multă vreme să oprească proiectul, în ciuda presiunilor. Guvernul german a spus de mult timp că Nord Stream 2 este în primul rând un proiect comercial care diversifică aprovizionarea cu energie a Europei. Cea mai mare economie a Europei depinde de Rusia pentru aproximativ jumătate din necesarul de energie.
Construcția proiectului a fost finalizată în septembrie 2021 cu un cost de 8,3 miliarde de lire sterline, dar încă nu a primit aprobarea europeană necesară pentru a-i permite operatorului său, gigantul rus de stat Gazprom, să deschidă robinetele cu gaz.