Notarii publici susțin că nu au competențe pentru determinarea valorii impozabile a clădirilor și terenurilor, după ce statul a decis să folosească grila notarilor pentru calcularea impozitelor

imobiliar, imobiliare, dezvoltator, case, birouri Sursa foto: Unsplash / Tierra Mallorca

Notarii publici din România susținc că nu au nicio competență în ceea ce privește determinarea valorii impozabile a clădirilor și terenurilor acoperite de acestea, susține Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, după ce Guvernul a decis ca valoarea impozabilă să fie preluată din Studiile de Piață publicate pe site-ul notarilor.

  • Reamintim că Guvernul a adoptat o serie de schimbări fiscale prin care se schimbă modul în care se calculează impozitul pe proprietate și se ia în calcul valoarea din grila notarială. Această „grilă notarială” se numește „Studiu de piață” și, conform Codului fiscal, trebuie să conțină valorile minime consemnate pe piaţa imobiliară specifică în anul precedent. Calculele arată că modificarea modului de calcul al impozitării pe proprietate va duce la dublarea impozitului pentru un apartament din București și la creșteri de 3-4 ori la Cluj.

Uniunea Notarilor susține, într-un comunicat transmis miercuri, că nu are nici o implicare în procedura de elaborare a Studiilor de Piață și că notarii nu au nicio competență în ceea ce privește determinarea valorii impozabile a clădirilor și terenurilor acoperite de acestea.

Potrivit notarilor, Studiile de Piață se întocmesc astfel: „Camerele notarilor publici actualizează cel puțin o dată pe an studiile de piață întocmite de experți evaluatori autorizați în condițiile legii, care trebuie să conțină informații privind valorile minime consemnate pe piața imobiliară specifică în anul precedent, și le comunică direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice din cadrul A.N.A.F.”.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Astfel, notarii susțin că întreaga responsabilitate pentru realizarea și conținutul Studiilor de Piață revine exclusiv evaluatorilor autorizați care le-au întocmit ca urmare a solicitării făcute de către Camerele notarilor publici, în condițiile legii, acestea din urmă neavând nici o implicare în procedura de elaborare a Studiilor de Piață.

„Studiile de Piață sunt informații publice care se regăsesc pe site-ul: www.unnpr.ro și sunt realizate exclusiv pentru calculul impozitului pe venitul obținut de persoanele fizice din transferul dreptului de proprietate asupra imobilelor din patrimoniul personal”, arată Uniunea Notarilor.

În replică, Adrian Vascu, senior partner Veridio și vicepreședinte al Asociației Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR), a afirmat, într-o postare pe Facebook, că „niciodată până în anul acesta nu a existat obligatia legala ca aceste documente să fie elaborate de către evaluatorii autorizați”.

„Această obligație […] provine din toamna anului 2021, când articolul (de Cod Fiscal – n.r.) a fost modificat în Parlament fără ca evaluatorii autorizați să aibă cunoștință de această modificare. Din documentele de la Senat rezultă clar numele persoanei reprezentând notarii publici care a participat la această modificare netransparentă. Pe cale de consecință, responsabilitatea evaluatorilor intră în vigoare de la următoarele studii de piață”, spune el.

Tot până în decembrie 2021, începând cu 1 ianuarie 2016, aceste documente nu se utilizau pentru calculul impozitului pe venitul obținut de persoanele fizice din transferul dreptului de proprietate asupra imobilelor din patrimoniul personal, mai spune Vascu. Tot în decembrie 2021 s-a făcut și această modificare, iar până atunci se utilizau exclusiv în alte scopuri, arată el.

FMI nu a recomandat folosirea studiilor notarilor

Adrian Vascu dezminte, de asemenea, pe blogul său, faptul că Fondul Monetar Internațional (FMI) este cel care a cerut autorităților române să schimbe modul de calcul al impozitării proprietății pentru a fi folosite studiile de piață.

În schimb, potrivit lui, FMI doar a recomandat României să extindă utilizarea „valorii de piață”, atât pentru proprietățile rezidențiale cât și pentru cele nerezidențiale și să combine terenurile și clădirile rezidențiale și nerezidențiale aflate în aceeași proprietate, într-o singură unitate de proprietate. În ceea ce privește proprietățile nerezidențiale, terenul și clădirile construite pe teren ar trebui evaluate la valoarea de piață constituind o singură unitate imobiliară, conform recomandării FMI, mai spune Vascu.

Citește și:

Hai să vedem ce este cu modificarea impozitului pe clădiri

Impactul noului mod de calcul al impozitării pe proprietate: Impozitul la un apartament din Bucureşti se va dubla. Creşteri de 3-4 ori la Cluj

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: