Noua energie: Dezvoltarea industriei eoliene – pe uscat și pe mare – ar putea crea 3,3 milioane de locuri de muncă în următorii cinci ani – raport

eoliene, energie regenerabila Sursa foto: Pexels

Dezvoltarea industriei eoliene ar putea crea 3,3 milioane de locuri de muncă în următorii cinci ani, potrivit unei analize realizate de Global Wind Energy Council (GWEC), transmite News.ro. Estimarea include locuri de muncă directe în parcurile eolienele onshore (pe uscat) şi offshore (în largul coastelor maritime), precum şi locuri de muncă pe întregul lanţ valoric al sectorului.

Acesta din urmă cuprinde locuri de muncă în domenii precum instalarea, producţia, planificarea şi dezvoltarea proiectelor, operarea şi întreţinerea şi dezafectarea.

Aceste locuri de muncă ar asigura concretizarea unei prognoze a industriei de a instala o capacitate onshore şi offshore suplimentară de 470 gigawatti, între 2021 şi 2025, potrivit GWEC.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Prognoza organizaţiei cu sediul la Bruxelles referitoare la locurile de muncă se bazează pe ceea ce a descris drept ”date referitoare la creşterea pieţei” de la GWEC Market Intelligence şi ”studii globale ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Regenerabilă privind crearea de locuri de muncă pentru proiecte eoliene offshore şi offshore din 2017 şi 2018.”

Joyce Lee, şeful politicii şi proiectelor consiliului, a declarat joi că tranziţia energetică ”va trebui să se accelereze în următorul deceniu, pentru a ne proteja şansele de a atinge neutralitatea carbonului până la mijlocul secolului. “Vestea bună este că tranziţia oferă o creştere netă a locurilor de muncă şi câştiguri economice”, a spus Lee.

În întreaga lume, guvernele stabilesc obiective pentru reducerea emisiilor şi dezvoltarea instalaţiilor de energie regenerabilă, cu o serie de obiective care fac din energia eoliană un instrument crucial în îndepărarea de combustibilii fosili.

Luna trecută, de exemplu, SUA au declarat că vor să îşi extindă capacitatea eoliană offshore la 30 GW până în 2030, o mişcare pe care administraţia Biden speră că va genera mii de locuri de muncă şi va debloca miliarde de dolari în investiţii în anii următori.

Peste Atlantic, Marea Britanie doreşte să atingă o capacitate eoliană offshore de 40 GW până în 2030, în timp ce Uniunea Europeană are ca obiectiv ca instalaţiile offshore să ajungă la cel puţin 60 GW până la sfârşitul acestui deceniu şi la 300 GW până în 2050.

În pofida acestor ţinte, realitatea de pe teren arată că, pentru multe ţări, orice îndepărtare de combustibilii fosili va reprezenta o provocare semnificativă care va necesita un volum imens de schimbări.

În SUA, de exemplu, combustibilii fosili au rămas în 2020 cea mai importantă sursă de producere a energiei electrice, potrivit Administraţiei pentru informaţii energetice. (Sursa foto: Pexels)

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: