Noul ministru de Finanțe, după ce Nicușor Dan a cerut bani de la Guvern pentru termoficare: Primăria Capitalei are bani. Nu avem nicio vină că cineva nu e gospodar

Carmen Radu nov. 26, 2021 0 comentarii
BUCURESTI - CONFERINTA - NICUSOR DAN - 15 MAR 2021

Noul ministru al Finanțelor, Adrian Câciu, l-a criticat vineri pe primarul Capitalei Nicușor Dan, după ce acesta a cerut mai mulți bani de la Guvern pentru subvenționarea gigacaloriei, spunând că Primăria Capitalei are bani și că cetățenii nu au nicio vină că cineva nu este gospodar.

Câciu a afirmat că va trebui să discute „foarte serios și aplicat” cu Nicușor Dan cu privire la subvenția pentru termoficare.

„Este foarte simplu să spunem că alocăm bani. Să știți, Primăria Capitalei are bani. Un primar gospodar putea să mute prin hotărâri de Consiliu General, pe baza rectificării bugetare interne și locale, putea să rezolve problema. Noi avem cum să alocăm acești bani, dar va trebui să avem o discuție foarte corectă și aplicată cu domnul primar general pentru că este vorba despre oameni. Sunt bucureștean și trăiesc aceeași dramă ca și dumneavoastră. Și nu avem nicio vină că cineva nu e gospodar, că nu are bani, că cineva nu finanțează dacă trebuia să finanțeze”, a afirmat ministrul Finanțelor.

El a spus că o decizie privind subvenția pentru gigacalorie ar putea fi luată după 10 decembrie, după o discuție cu miniștrii de resort și cu primarul general Nicușor Dan.

„Domnul primar general trebuie să înțeleagă un lucru: banii de la buget vin, dar banii aceia trebuie folosiți, nu pentru a sta în conturi, ci pentru oameni”, a precizat el.

Nicușor Dan a estimat că ar fi nevoie de peste 900 milioane de lei pentru subvenția la căldură. Întrebat cât ar putea acorda ministerul de Finanțe, ministrul Adrian Câciu a explicat că trebuie văzut ce s-a făcut cu banii.

„Stați un moment. Este vorba de cât estimează dânsul. Dânsul a mai estimat că după ce este ales facem duș cu apă caldă, da? Eu și toți cei care suntem implicați în această discuție trebuie să vedem ce s-a întâmplat cu banii dați până acum. Trebuie să vedem care sunt soluțiile lui. Nu e vorba de a achita o sumă suplimentară, este vorba de a nu da niște bani din nou și să nu primim acea căldură. pentru ca asta s-a întâmplat în București. Nu vreau să fac politica Primăriei Capitalei. Această Primărie a Capitalei este cea mai bogată din România, când a avut nevoie de la bugetul de stat a primit pe ceea ce și-a prognozat ca și cheltuieli. Acum nu înțeleg de ce nu avem, nu că nu avem căldură sau curent, ci de ce nu avem apă caldă de 1 an de zile”, a declarat ministrul Finanțelor.

Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a anunţat, vineri, în şedinţa CGMB, că propune ca, începând de la 1 decembrie 2021, preţul pe care bucureştenii să îl plătească pentru gigacalorie să fie 280 de lei. PNL şi PMP a fost de acord cu această propunere, potrivit edilului, însă USR şi PSD nu sunt de acord.

Până la o hotărâre a Consiliului General al Municipiului București, care să stabilească tarifele pentru populaţie, bucureştenii vor plăti cât plătesc din 2011, adică 164 de lei pe gigacalorie, a afirmat el, adăugând că speră că Guvernul va veni cu un sprijin pentru subvenţie.

sursa foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *