Noul șef de la Societe Generale promite că va tăia costurile pentru a crește profiturile până în 2026

Societe Generale

Noul director general de la Societe Generale, Slawomir Krupa, a promis luni că va tăia costurile pentru a creşte profiturile până în 2026, în primul său plan strategic pentru cel de-al treilea mare grup bancar din Franţa, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Slawomir Krupa, care fost numit în postul de CEO în luna mai, a spus că ambiţia sa este de a face din Societe Generale o „bancă solidă”, după mai mulţi ani de performanţe modeste, prin stabilirea unor obiective care pot fi atinse într-un context dificil caracterizat de încetinirea creşterii economice.

Conform noului plan strategic, Societe Generale va ţinti o rentabilitatea capitalului propriu (ROTE) cuprinsă între 9 şi 10% în 2026, în creştere faţă de un ROTE de 5,6% la finele lunii iunie. De asemenea, banca franceză intenţionează să îşi reducă raportul costuri/venituri, un indicator al eficienţei unei bănci, până la mai puţin de 60% în 2026, de la 75% în trimestrul al doilea.

„Vom consolida grupul printr-un portofoliu de business simplificat, luând acţiunile cele mai bune pentru a acumula capital şi a creşte flexibilitatea, îmbunătăţind structural marja operaţională şi menţinând menajamentul nostru bun al riscurilor”, a spus Slawomir Krupa.

Noile obiective ale Societe Generale sunt bazate pe estimarea că veniturile vor înregistra o creştere anuală cuprinsă între 0 şi 2%, până în 2026.

Grupul francez nu a oferit noi informaţii cu privire la posibile vânzări de active, după ce luna trecută Slawomir Krupa a spus că are de gând să menţină un control strict când vine vorba de portofoliul de active. Krupa intenţionează să vândă patru divizii Societe Generale din Africa şi să plaseze sub revizuire o a cincea divizie din Europa.

Dacă la începutul anilor 2000 concura de la egal la egal cu BNP Paribas, Societe Generale a trecut printr-o perioadă tumultoasă în ultimii 15 ani, marcată de pierderile puternice rezultate de pe urma tranzacţiilor dezastruoase făcute de un trader înainte de criza financiară din 2008 şi de ieşirea costisitoare din Rusia ca urmare a invadării Ucrainei.

Grupul Societe Generale este unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, cu 117.000 de angajaţi în 66 de ţări şi 25 de milioane de clienţi la nivel mondial în cele trei activităţi-cheie ale sale: retail banking în Franţa, retail banking internaţional, asigurări şi servicii financiare, servicii bancare globale şi soluţii pentru investitori.

În România, BRD – Groupe Societe Generale operează o reţea de 441 de unităţi şi este cea de-a treia mare bancă de pe piaţa locală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *