Nuclearelectrica si Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) anunță semnarea unui Memorandum de Înțelegere (MoU) pentru cooperarea bilaterală în sectorul energiei nucleare, pentru a sprijini dezvoltarea acestei surse de energie critice în abordarea provocărilor securității energetice și a schimbărilor climatice, potrivit unui comunicat de presă.
Potrivit companiei, obiectivul Memorandumului de Ințelegere este de a oferi ambelor părți un cadru propice pentru o potențială colaborare în ceea ce privește dezvoltarea și extinderea programelor de energie nucleară în EAU și România, precum și în Europa Centrală și de Est.
„Energia nucleară este recunoscută atât de EAU, cât și de România ca fiind o resursă energetică curată esențială pentru accelerarea decarbonizării sectorului energetic și a altor industrii grele, precum și pentru aplicații mai largi, inclusiv pentru producția de hidrogen curat și alte molecule curate, precum și pentru desalinizarea apei. ENEC și Nuclearelectrica vor lucra împreună pentru a evalua potențialele parteneriate în ceea ce privește suportul in operarea și mentenanta centralelor de energie nucleară, consolidarea capacităților și dezvoltarea capitalului uman, precum și sinergiile în domeniul cercetării și dezvoltării (R&D). Cele două părți vor face schimb de experiență în dezvoltarea cadrelor financiare și comerciale ale programelor nucleare si schimb de cunoștințe privind capacitățile de gestionare a proiectelor”, transmite Nuclearelectrica.
Potrivit sursei citate, un motor pentru dezvoltarea, securitatea energetică și stabilitatea națiunii, centrala Barakah generează mii de locuri de muncă de înaltă valoare și stimulează o valoare de milioane de dolari pentru companiile locale. Barakah oferă beneficii de mediu semnificative pentru națiune în prezent și pentru următorii 60 de ani și chiar mai departe, iar acest lucru va fi prezentat la COP28 din noiembrie 2023, care va avea loc în Dubai, EAU. Barakah previne deja milioane de tone de emisii de dioxid de carbon – principala cauză a schimbărilor climatice, în fiecare an.
SN Nuclearelectrica SA are în derulare proiecte de investiții strategice în valoare estimată de 12 miliarde de euro, inclusiv Retehnologizarea Unității 1 de la Cernavoda, Proiectul Unităților 3 și 4, dezvoltarea de reactoare modulare mici în cooperare cu NuScale, precum și proiecte de sprijin pentru operațiunile curente, cum ar fi instalația de detritiere. Proiectele de investiții ale SNN contribuie cu energie curată la stabilitatea energetică a României, la dezvoltarea socio-economică, la dezvoltarea industriei nucleare și la formarea unei noi generații de specialiști. Finalizarea proiectelor de investiții ale SN Nuclearelectrica SA va conduce, după anul 2031, la asigurarea a aproximativ 33% din necesarul de consum și a unui procent estimat de 66% din energia fără emisii de CO2 la nivel național, precum și la evitarea eliberării în atmosferă a aproximativ 24 de milioane de tone de CO2 anual.