Nuclearelectrica și Nova Power & Gas au lansat lansează RoPower Nuclear SA, compania de proiect care se va ocupa de dezvoltare de reactoare modulare mici în România

Redacția sept. 27, 2022 0 comentarii
NuScale SMR centrale nucleare mici

Compania de stat Nuclearelectrica și Nova Power & Gas, distribuitor și furnizor de gaze naturale din grupul E-INFRA, controlat de antreprenorii clujeni Teofil Mureșan, Simion Mureșan și Marian Pantazescu, au anunțat marți că au lansat RoPower Nuclear SA, compania de proiect care se va ocupa de dezvoltare de reactoare modulare mici (SMR) în România.

RoPower Nuclear va fi deținută în părți egale de Nuclearelectrica și Nova Power & Gas și va lua măsuri pentru implementarea primei centrale electrice NuScale VOYGR-6 (462 MWe) în România în acest deceniu.

Conform celor două companii, noua companie de proiect RoPower Nuclear va genera peste 200 de locuri de muncă permanente în centrala electrică, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite peste 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an. Pentru început, compania de proiect RoPower Nuclear SA va avea sediul în Doicești. Terenul amplasamentului de la Doicești se află în proprietatea Nova Power & Gas.

Centrala electrică va folosi tehnologia NuScale Power Module a NuScale, singura companie SMR care a obținut aprobarea de proiectare de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA. Capacitatea instalată poate fi completată, de asemenea, cu surse regenerabile, cu o capacitate de aprox. 80MWe, ceea ce ar face ca noul complex energetic să depășească capacitatea fostei centrale de la Doicești.

Amplasamentul candidat de la Doicești a fost selectat în urma unui studiu în baza unui grant de 1,2 milioane dolari obținut de Nuclearelectrica de la Agenția Americană pentru Comerț și Dezvoltare (USTDA) pentru identificarea și evaluarea amplasamentelor potențiale pentru reactoarele modulare mici. În plus, în luna august 2022, la solicitarea Nuclearelectrica, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (IAEA) a efectuat o misiune SEED (Site and External Events Design)) pentru a evalua procesul care a fost urmat în alegerea primului amplasament pentru dezvoltarea unei centrale cu reactoare modulare mici (SMR) din Doicești, județul Dâmbovița, România. În urma misiunii, IAEA a confirmat: „Această analiză cuprinzătoare va oferi asigurări publicului român și nu numai în ceea ce privește selecția amplasamentului SMR”, a declarat Paolo Contri, șeful echipei de analiză și șeful Diviziei pentru Evenimente Externe din cadrul Departamentului de Securitate Nucleara și Siguranță Nucleară al AIEA.

În urma alocării unui grant de 14 milioane de dolari, anunțat de președintele american Joe Biden în iunie 2022, compania de proiect RoPower Nuclear va începe Etapa Preliminară a studiului Inginerie și Proiectare Inițială (Studiul FEED) pentru reactoare modulare mici (SMR), care constă într-o serie de activități și studii de inginerie și proiectare, analize tehnice aprofundate pe amplasament, precum și activități de licențiere și autorizare, cu respectarea tuturor standardelor internaționale și naționale. În plus, în cadrul Studiului FEED, vor fi aplicate recomandările AIEA, în urma misiunii SEED derulată în august 2022.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *