Numărul angajaților statului a scăzut puternic la 1,23 milioane. Prima decizie a Guvernului Ciucă: Se dă drumul la angajări

Carmen Radu nov. 27, 2021 4 comentarii
functionar public, bugetar, ghiseu

Numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice a ajuns în luna septembrie la 1,23 de milioane de persoane, în scădere cu aproximativ 20.000 de posturi față de începutul anului, arată datele Ministerului Finanțelor analizate de Economedia. În acest context, reamintim că prima decizie a Guvernului Ciucă a fost să dea drumul la angajări pentru noi bugetari.

Cele mai recente date ale Ministerului Finanțelor arată că un total de 1.233.386 de posturi erau ocupate în sectorul bugetar, în septembrie 2020. Acest număr reprezintă cu 15.000 mai puține posturi decât la finalul anului 2020 și cu 20.000 de posturi mai puțin decât în luna februarie 2021, când se atinsese un număr de 1.253.454 de posturi.

Scăderea numărului de posturi ocupate a venit în contextul în care fostul Guvern Orban a stopat angajările la stat pe durata stării de alertă, măsură care a fost continuată pe durata Guvernului Cîțu. Guvernul putea face în această perioadă angajări pentru a acoperi pierderile de personal, cum ar fi cele prin pensionare sau plecare voluntară.

Însă Guvernul Ciucă a decis să schimbe această practică, prima sa decizie fiind chiar repornirea angajărilor la stat. Chiar în seara învestirii, Executivul a adoptat a ordonanță de urgență care instituie o derogare de la legislația existență pe deurata stării de alertă. Odată cu adoptarea ordonanței de urgență, practic toate instituțiile bugetare pot face din nou angajări.

Sursa foto: Inquam Photos / Diana Oros

Comentarii

 1. Nu sunt multi?
  1.233.386 bugetari din 4.900.000 salariati!
  Bugetarii Reprezinta 25,2% din nr. total de salariati!
  Aproape dublu in Romania fata de Franta si Germania unde sunt economii performate!
  Practic Guvernul Corcitura nu vede ca din 4 romani care muncesc UNUL e bugetar!
  La stat adica la stat degeaba!
  Risipa bugetara si intoarcere la creion chimic!
  Fara digitalizare!
  Ca mor nepoatele, cumetrele, amantele fara serviciu de bugetar!
  Bine platit!
  Mai vorbim de productivitate sau eficienta economica?
  Traiască Amantele Baronilor care sustin Guvernul Struțo-Camilă!
  Ce vorbeste de digitalizare, PNRR!
  Bla,bla
  😄😄😄😄

 2. Fara un exemplu concret stirea nu foloseste la nimic.
  Hai sa luam ANAF – care au sindicatul lor. Citi sunt si de citi mai au nevoie?
  Sau ANPC – citi ar trebui sa fie si cu cit sunt platiti de nimeni nu vrea sa se angajeze la ei?
  Iar la ANPC – bugetul e impartit pe fiecare zona geografica, separat. Nu exista transparență publica, iar pentru Sediul Central e o gluma suma alocata pentru combustibil!

 3. Pe când se interzice cumulul pensiei cu salariu? Asta este o mare nedreptate în România. Pe lângă faptul ca iau o căruță de bani, nu lucrează nimic . Sunt șefi la institutii publice și șefia asta de la stat este foarte prost înțeleasă. De atâția ani se așteaptă legea asta și nimic. Acuma cred ca cu atât mai puțin , ca dl Ciuca este si el direct implicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.