Numărul imigranților sosiți în Germania a luat amploare: Cei mai mulți provin din România – peste 200.000 de români au venit în Germania în 2021

Germania, steag Sursa foto: Pixabay

Numărul imigranţilor sosiţi în Germania a luat amploare substanţial deja înainte să sosească aproximativ un milion de refugiaţi din calea războiului declanşat de Rusia în Ucraina, scrie Deutsche Welle, citat de Rador.

Potrivit raportului privind migraţia, adoptat miercuri de guvernul federal, în 2021 au fost numărate 1,32 de milioane de persoane care s-au stabilit în Germania. Este vorba de o creştere cu 11,5 la sută comparativ cu anul anterior, care a fost marcat de restricţiile de călătorie în vederea îndiguirii pandemiei de coronavirus.

Şi numărul celor care au părăsit Germania pentru a se stabili în străinătate a crescut, dar numai cu 2,9 la sută. Astfel migraţia netă în Germania s-a situat la nivelul de aproximativ 329.000 de oameni, relativ similar cu cel înregistrat în 2019, înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus în Europa.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Cei mai mulţi imigranţi provin din România

Principala ţară de provenienţă a imigranţilor a fost în 2021 România, la fel ca în 2020. De acolo au venit în Germania 202.686 de persoane. Locul doi pe listă îl ocupă oameni cu cetăţenie germană care s-au întors în ţara lor, urmaţi de polonezi, bulgari, sirieni şi turci.

Cel mai mare procentaj de străini s-a înregistrat la Berlin. Potrivit registrului central de evidenţă a străinilor, fiecare al cincilea locuitor al capitalei germane (20,2 la sută) nu avea în 2021 cetăţenie germană. La Bremen procentajul este aproape la fel de mare – 19,3 la sută. În landul cu cea mai numeroasă populaţie, Renania de Nord-Westfalia, aproximativ 14 la sută din locuitori au cetăţenie străină.

Raportul privind migraţia este publicat anual de Oficiul Federal pentru Migraţie şi Refugiaţi (BAMF).

În anul 2021 majoritatea străinilor care au imigrat în Germania au fost bărbaţi. Potrivit Oficiului Federal pentru Statistică, au venit în Germania 802.000 de bărbaţi şi 521.000 de femei. În anul 2022 este posibil ca situaţia să se fi schimbat, fiindcă majoritatea refugiaţilor de război din Ucraina, ca urmare invaziei ruse, sunt femei.

Germania are nevoie anual de 400.000 de imigranţi

“Pentru a menţine în funcţiune sistemele noastre de protecţie socială şi a acoperi necesarul de forţă de muncă, anual trebuie să vină în Germania 400.000 de oameni, pentru a trăi şi a munci aici”, a declarat politiciana ecologistă Misbah Khan.

Deputata din Bundestag a avertizat: „De aceea trebuie să renunţăm în sfârşit la insatisfacţia cu care societatea priveşte în general tema migraţie şi să purtăm o dezbatere legată de modul în care am putea deveni o ţară de imigraţie mai atractivă.” Pentru asta, în opinia ei, ar trebui demontate resentimentele rasiste şi uşurate condiţiile de stabilire în Germania.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: