O asociație bulgară de afaceri cere boicotarea mărfurilor austriece din cauza Schengen, inițiativa e respinsă de principalul partid de guvernământ și de restul patronatelor

Schengen, aderarea la schengen, veto austria schengen, granita, vama, frontiera, stop Foto: Inquam Photos / George Călin

Președintele Asociației Capitalului Industrial din Bulgaria, Vasil Velev, a cerut boicotarea bunurilor și serviciilor austriece din cauza veto-ului parțial pe Schengen, transmite Rador Radio România, care citează Mediapool. Austria e al doilea mare investitor străin în Bulgaria, iar șeful partidului de guvernământ GERB și restul patronatelor au respins apelul la boicot.

Velev, care a fost printre cei mai mari apărători ai gazelor rusești, insistă acum ca societatea să răspundă „evitând să cumpere și să consume bunuri și servicii produse de companiile austriece”. Potrivit lui Velev, beneficiile ratate de Bulgaria din cauza faptului că nu este în Schengen se ridică la peste 1 miliard de leva pe an. “Noi am susține o reacție mai dură din partea guvernului. De ce să nu impunem veto unei inițiative austriece? Ar trebui să existe apeluri pentru a nu se cumpăra bunuri austriece și pentru a nu se folosi serviciile austriece. Ar trebui să existe atât un guvern, cât și o reacție publică”, a spus Velev.

La sfârșitul anului trecut, Austria a fost de acord să admită Bulgaria și România în Schengen pe calea aerului, iar viceprim-ministrul bulgar și ministru de externe Maria Gabriel a spus recent că se așteaptă să fie fixată o dată în cursul anului pentru admiterea Bulgariei și României în Schengen și cu frontierele terestre.

„S-a scris foarte clar în ultimul acord pe care l-am avut în timpul președinției spaniole că în 2024 ar trebui să fim capabili să fixăm data pentru ridicarea controalelor la frontierele terestre”, a explicat Gabriel. Bulgaria a reușit să mențină un ton diplomatic față de Austria și Țările de Jos și astfel a intrat în Schengen. Cu toate acestea, reprezentanții români lansează de luni de zile diverse amenințări la adresa Vienei, iar până acum reprezentanții austrieci nu le-au luat în serios.

Acum, după ce Bulgaria și-a atins obiectivul, Vasil Velev s-a activat, după ce la sfârșitul anului 2022 a cerut boicotarea mărfurilor și afacerilor olandeze în Bulgaria din cauza Schengen.

Țvetan Simeonov, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Bulgariei (CCIB), a declarat, la rândul său, că o astfel de abordare nu este eficientă. „Nu am auzit această declarație, dar nu veți auzi așa ceva de la CCIB. Noi îi considerăm pe toți investitorii de aici aliați, considerăm că majoritatea acestor companii au standarde înalte nu numai în materie de tehnologie, ci și în sfera socială. Ceea ce se spune este mai curând izolat și nu este împărtășit de majoritatea reprezentanților businessului bulgăresc”, a comentat Simeonov.

Marți, Philipp Kupfer, consilier comercial la Ambasada Austriei în Bulgaria, a comentat că aderarea Bulgariei la Schengen este o problemă politică și ca atare ar trebui rezolvată la nivel politic. „Boicotarea mărfurilor și afacerilor austriece în Bulgaria nu este o soluție, iar ca economii extrem de dependente una de cealaltă, cum este cea bulgară și cea austriacă, nu va exista niciun câștigător și ambele țări vor suferi pagube”, a subliniat Kupfer, la prezentarea sondajului anual privind tendințele afacerilor austriece în Bulgaria.

Austria, cu investiții totale de peste 5,4 miliarde de euro, este al doilea cel mai mare investitor în Bulgaria. În afară de asta, aproximativ 350 de companii austriece creează peste 30.000 de locuri de muncă în țară. Printre companiile austriece din Bulgaria se numără A1, EVN, OMV, Vienna Insurance Group – Bulstrad, Uniqa, Mondi, Kronospan, Palfinger, Wienerberger, Sportalm, Baumit etc.

Liderul partidului de guvernământ GERB, Boiko Borisov, a comentat că ar fi o greșeală să boicotezi afacerile austriece în Bulgaria. Potrivit acestuia, afacerile austriece, reprezentate de marile companii, cu toate activele acestora din Bulgaria, au lucrat intens pentru acceptarea Bulgariei în Schengen.

„Și acum ar putea fi un motor și mai mare pentru granițele terestre, pentru că le afectează”, le-a declarat Boiko Borisov jurnaliştilor, la Târgoviște (Bulgaria).

El a recomandat organizațiilor bulgare și Asociației Capitalului Industrial să organizeze o masă rotundă la care să invite afacerile austriece și împreună să se adreseze cancelarului Austriei și conducerii lor politice și să explice că acest lucru este în detrimentul ambelor țări.

“Cu cât deschid mai repede granițele, cu atât asta va aduce beneficii afacerilor pe care le dețin. Întotdeauna am urât boicoturile și lucrurile făcute din încăpățânare. Cred că afacerile bulgare unite cu asociațiile lor și afacerile austriece cu companiile lor, ceea ce înseamnă mult pentru Austria însăși, pot face o delegație și vizita Austria. Pentru familia europeană, a face așa ceva este inacceptabil ca idee”, a adăugat Boiko Borisov, citat de BTA. (Traducerea: Mirela Petrescu)

Foto: Inquam Photos / George Călin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *