O companie de stat îi plătește directorului adjunct masterul. Alexandru Pencu, copil de șef local al serviciilor secrete și fost consilier al lui Lucian Bode, numit director adjunct la numai 25 de ani

Alexandru Pencu

Societatea Națională de Radiocomunicații (Radiocom) îi plătește masterul directorului adjunct, Alexandru Pencu, un tânăr liberal, numit în funcție în urmă cu doi ani, pe când avea numai 25 de ani, după cum a confirmat compania de stat pentru Economedia. Compania este operatorul național care transmite posturile publice de radio și televiziune. Liberalul este fiul șeful STS Sălaj și a fost consilier al ministrului Lucian Bode, de asemenea din Sălaj.

În timp ce conduce Radiocom din funcția de director general adjunct, Alexandru Pencu urmează începând cu anul 2021 cursurile unui Master of Business and Administration (MBA) la Romanian-American Business School – Kennesaw State University, Atlanta, USA.

Informațiile Economedia și G4Media arată că MBA-ul urmat este plătit de către stat. Și, într-adevăr, Radiocom a confirmat pentru Economedia că suportă aceste studii derulate de către Alexandru Pencu.

„Societatea Națională de Radiocomunicații S.A. urmărește prin activitatea de pregătire profesională conturarea unui proces de învățare organizațională, în condițiile creării unei culturi organizaționale centrate pe autoperfecționare individuală și de grup, perfecționarea personalului fiind subordonată realizării obiectivelor actuale și viitoare ale firmei. Astfel, în urma analizei ofertei de curs transmise de organizatorului acestuia, la propunerea conducerii a fost desemnat să participe domnul Alexandru Pencu, în calitatea sa de Director General Adjunct, având în vedere tocmai nevoia de perfecționare continuă necesară unei astfel de funcții într-o companie de anvergura Societății Naționale de Radiocomunicații SA”, arată răspunsul companiei, transmis la solicitarea Economedia.

Compania de stat nu a precizat valoarea masterului. Conform informațiilor de pe site-ul ASEBUSS, taxa pentru un program de master este de 9.000 euro anual pentru un Executive MBA (program de 2 ani) și de 10.050 euro pentru un Entrepreneurial MBA.

În plus, Economedia a întrebat Radiocom ce îl califică pe Alexandru Pencu pentru a ocupa funcția de Director General Adjunct în cadrul Societății. Compania a răspuns că „Directorului General Adjunct îi sunt atribuite activități care implică expertiză în zona juridică, administrativă, managerială și de reprezentare, domnul Alexandru Pencu fiind calificat cu studii de specialitate și experiență în toate aceste domenii”.

Conform CV-ului, singurele studii ale lui Alexandru Pencu sunt Facultatea de Drept, alături de un curs de excelență în Administrație Publică urmat la Fundația Konrad-Adenauer-Stiftung, dar și MBA-ul pe care îl urmează în prezent.

Pencu, născut în anul 1995, a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea „Nicolae Titulescu”, în iulie 2019.

La doar câteva luni după, în noiembrie 2019, la numai 24 de ani, el a devenit consilier al ministrului Transporturilor, funcție care la acea vreme era ocupată de Lucian Bode, actual ministru de Interne.

Imediat după numire, în decembrie 2019, Pencu a fost pus și membru în consiliul de administrație al două companii de stat, conform CV-ului publicat pe site-ul instituției. Astfel, el a devenit membru CA al Grup Exploatare și Întreținere Palat CFR, de unde a încasat, în 2020, 24.780 lei. El a ocupat această funcție până în aprilie 2021.

În același timp, el a fost numit în CA la Societatea Națională de Radiocomunicații, unde a stat până în septembrie 2020, când a fost numit director general adjunct al instituției, la numai 25 de ani. Doar până la finalul anului 2020 el a încasat din această funcție 26.524 lei, alături de alți 12.546 lei din funcția ocupată anterior de membru al consiliului de administrație în cadrul companiei, conform celei mai recente declarații de avere depuse, cea aferentă anului 2020.

În plus, el este membru CA și în Rartel, un joint-venture între Radiocom și o societate italiană, din martie 2021 până în prezent.

În plus, pe lângă ce am precizat mai sus, experiența profesională mai include și un post de referent de specialitate la Primăria Domnești, timp de șase luni, precum și un post de consilier juridic în cadrul companiei PSC Varis Sold SRL din Zalău, ocupat timp de un an și două luni, între 2019 și 2020.

Implicat anterior în organizațiile studențești, fiind președintele Studenților PNL Sector 6, Pencu a candidat în 2020 la Sectorul 6 și a câștigat un loc de consilier local, însă a renunțat la aceasta în decembrie 2020. Pencu apare și într-o declarație de avere a actualului primar al Sectorului 6, Ciprian Ciucu, prin faptul că i-a acordat acestuia un împrumut de 9.500 lei în anul 2019, scadent în anul 2020.

Presa locală a scris că Alexandru Pencu este fiul șefului de la STS Sălaj, Sever Pencu și al Violetei Pencu, adjunctă la Poliția Municipiului Zalău, potrivit Monitorul de Sălaj. Această informație nu a fost contestată în spațiul public până în prezent, deși a fost preluată și presa centrală. Întâmplător sau nu, ministrul Lucian Bode este și el originar din Sălaj.

Presa locală mai scria, în februarie 2021, că Georgiana Blaga, o tânără de 27 de ani din Șimleu Silvaniei, Sălaj, județul natal al lui Lucian Bode, a fost numită în Consiliul de Administrație de la Societatea Națională de Radiocomunicații SA și în CA la Grupul de Exploatare și Întreținere Palat CFR SA. Ea a ocupat din 17 decembrie 2019 și funcția de consilier personal al ministrului Transporturilor, Lucian Bode, scria salajulliber.ro.

Cine mai conduce Radiocom

UPDATE Director general al Radiocom este, începând cu data de 13 iulie, Adrian Diaconescu, fost director tehnic în companie, potrivit informațiilor Economedia. Informația a fost actualizată pe site ulterior redactării articolului. CV-ul lui Adrian Diaconescu nu este disponibil. 

Informația inițială: Director General al Radiocom este Dragoș Cosmin Lucian Preda, care a preluat această funcție în iulie 2021. Conform Adevărul, el este lider liberal și fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, apoi la Ministerul Cercetării. Conform sursei citate, Preda a terminat licenţa şi masteratul în Ştiinţe Politice la Sorbona (Paris), dar a urmat şi cursurile Şcolii Naţionale de Administraţie. În „câmpul muncii” a lucrat mai întâi consilier şi expert superior la Ministerul Apărării (2008-2014), director de cabinet la Ministerul Tineretului şi Sportului (2004-2015), membru al cabinetului ministrului la Tineret şi Sport (2015-2016), iar din ianuarie 2020 secretar de stat la acelaşi minister. În august 2021, doi dintre cei doi membri ai CA Radiocom care s-au opus numirii lui Dragoș Preda în funcția de director general al SNR, au fost înlocuiți, scria atunci HotNews.

Unul dintre membrii consiliului de administrație al Radiocom este Carmen Moraru, fost director în Ministerul Turismului în mandatul Elenei Udrea și omul de încredere al acesteia în organizarea Galei Bute. Moraru este actual secretar de stat la Ministerul Investițiilor, cu atribuții în coordonarea PNRR, despre care G4Media a scris că a fost numită în luna mai AICI. În februarie, Carmen Moraru fusese numită subsecretar de stat la Ministerul Cercetării, la cererea ministrului Marcel Boloș. Tot Boloș este acum ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), noul loc de muncă al lui Moraru.

Membru al consiliului de administrație al Radiocom este și Lorand – Arpad Fulop, până la începutul acestui an șef al Administrației Fondului pentru Mediu, unde a fost implicat în scandalurile de la programele Rabla și Casa Verde Fotovoltaice. Ulterior, el a fost mutat la șefia Agenției Naționale pentru Protecția Mediului. Detalii, AICI.

Tot membru în CA este și Cristian Paraschiv, care are un istoric bogat de funcții la stat, în numeroase instituții, din 2001 până în prezent, printre care: Ministerul Cercetarii (consilier la Cabinetul ministrului), ROMATSA, OPCOM, Secretariatul General al Guvernului, Serviciul Administrarea Participațiilor Statului și Direcția Generală de Management al Domeniilor Reglementate Specific din cadrul Ministerului Finanțelor, Biroul Administrare Societăți din cadrul Ministerului Turismului, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.

Și László Borbély, fost ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, face parte din CA al Radiocom.

Ultimul membru al CA este Florian Găman, conferențiar la Universitatea Tehnică de Construcții București

Comentarii

  • @Kise Leff spune:
   PAI NISTE INFORMATII DE LA MINE….INTAMPLATOR LUCREZ IN DOMENIU
   RADIOCOM E COPT,INGROPAT IN DATORII,SI-AU PUS GAJ LA BANCI TOATE PROPRIETATILE,TERENURI,SEDII ETC…
   RARTEL E O SCAMATORIE FACUTA CU ITALIENII DAR SI NEMTII,VEDETI CA AU ISTALAT O MULTIME DE CIURUCURI DE ANTENE PARABOLICE SECOND HAND,NU DOAR LA CHEIA SI PRIN PLOIESTI DIN CE MAI STIU….SI VEDETI CA E LEGAT DE BIGBROTHER…ADICA SMELTZURILE ASTEA DE LA STAT NU SUNT ASCULTATI DOAR DE FIVE EYE PE STIFTURI II ASCULTA SI ITALIENII SI NEMTI,CUM DEJA AM DEMONSTATRAT,GERMANII O FACEAU PRIN NODUL ISP DIN FRANKFURT PANA SA CUMPERE FRANCEZII SMECHERIA LUFTURILOR.PAI SPER CA SUFICIENT.

 1. Capusele au nume si prenume.
  La societatile respective de stat, daca intrebi de bani macar pentru indexarea cu inflatia a salariilor palmasilor, ti se fredoneaza slagarul “Nu Sunt Bani”.

 2. Asta este Romania lor a hoților si pungașilor , ce l-a recomandat pe acest individ in afara ca este fiul unui securist , statul roman este un stat mafiot condus de mafioți , isi dau legi numai pentru a scapa de pușcărie , ei mafioți din vârful statului nu dau socoteala nimănui fura pe rupte fin bani nostri iar in final nu dau socoteala in fata nimanui pentru ca si cei din justitie fac parte din acelasi clan mafiot.

 3. Aceasta este “siguranta nationala” exprimata in doctori la tona, pile, relatii, increngaturi. De asta e nevoie de “imunitate” si o sectie speciala doar pentru ei.

  Daca Rusia se va gandi la Romania, toata “securitatea noastra nationala” va fi luata prin surprindere. Ca sa stiti de facem jumi-juma salariul cu statul… Pentru ei.

  • @EMILUȚA ȘERKAN
   omuletzul asta seamana leit cu bloggerrul ala…vlloggerrul ala…agramat cu intentie….selly….daca esti rau….nu esti eficient…un ucigas nu omoara daca pune patima….un hot nu fura daca nu are sange rece….de sarpe…de soparla…un asasin profesionist…o face pentru bani…si probabil pare cel mai nevinovat om din lume…cultiva panselute…de exemplu…bine….panselute….pentru locuri de veci….criminalul perfect nu lasa urme….asa ca ura…rautatea…sunt “sentimente” care iti “bruiaza”….”bunele intentii”….pai si drumul catre iad…e pavat cu bune intentii….din toate alea cu james bond 007….cel mai mult mi-a placut titlul unuia…..”LICENCE TO KILL”…ca “driving licence” au toti pe lumea asta….

 4. Societatea Nationala de Radiocomunicatii (Radiocom) a devenit o epava care suge fara rusine banii contribuabililor romani, prestand niste servicii execrabile si extrem de costisitoare pentru TVR si Radio Romania. Insa au pozitie de monopol si nu se supun nici unei reguli a pietei concurentiale. Sefii, au niste megasalarii nesimtite (dovada mucosul asta, un impostor care nu cunoaste bine nici macar unde e buda in Radiocom) si sunt de o aroganta fara seaman si de o incompetenta pe masura. Angajatii de rand sunt platiti la minima subzistenta, cu un salariu un pic peste salariul minim pe economie si din acest motiv pleaca pe capete la alte companii. Din cauza hemoragiei de specialisti, s-a ajuns sa fie reangajati fosti salariati care erau la pensie. Releele si alte echipamente crapa zilnic, iar conducerea (directorul general Lucian Preda si compania) face investitii de milioane de euro in termopane si lucrari de renovare, ca acolo parandaratul e usor de obtinut. Asta se intampla cand conducerile executive si consiliile de administratie ale acestor companii sunt capusate de clienti politici impotenti profesional care nu au nicio legatura cu domeniul pe care trebuie sa il gestioneze.

  • asa arata un jeg.
   din cauza astora suntem multi care nu mai platim taxe si incercam sa eludam cu legea in mana statul de jegosi romani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *