Societatea Națională de Radiocomunicații (Radiocom) îi plătește masterul directorului adjunct, Alexandru Pencu, un tânăr liberal, numit în funcție în urmă cu doi ani, pe când avea numai 25 de ani, după cum a confirmat compania de stat pentru Economedia. Compania este operatorul național care transmite posturile publice de radio și televiziune. Liberalul este fiul șeful STS Sălaj și a fost consilier al ministrului Lucian Bode, de asemenea din Sălaj.
În timp ce conduce Radiocom din funcția de director general adjunct, Alexandru Pencu urmează începând cu anul 2021 cursurile unui Master of Business and Administration (MBA) la Romanian-American Business School – Kennesaw State University, Atlanta, USA.
Informațiile Economedia și G4Media arată că MBA-ul urmat este plătit de către stat. Și, într-adevăr, Radiocom a confirmat pentru Economedia că suportă aceste studii derulate de către Alexandru Pencu.
„Societatea Națională de Radiocomunicații S.A. urmărește prin activitatea de pregătire profesională conturarea unui proces de învățare organizațională, în condițiile creării unei culturi organizaționale centrate pe autoperfecționare individuală și de grup, perfecționarea personalului fiind subordonată realizării obiectivelor actuale și viitoare ale firmei. Astfel, în urma analizei ofertei de curs transmise de organizatorului acestuia, la propunerea conducerii a fost desemnat să participe domnul Alexandru Pencu, în calitatea sa de Director General Adjunct, având în vedere tocmai nevoia de perfecționare continuă necesară unei astfel de funcții într-o companie de anvergura Societății Naționale de Radiocomunicații SA”, arată răspunsul companiei, transmis la solicitarea Economedia.
Compania de stat nu a precizat valoarea masterului. Conform informațiilor de pe site-ul ASEBUSS, taxa pentru un program de master este de 9.000 euro anual pentru un Executive MBA (program de 2 ani) și de 10.050 euro pentru un Entrepreneurial MBA.
În plus, Economedia a întrebat Radiocom ce îl califică pe Alexandru Pencu pentru a ocupa funcția de Director General Adjunct în cadrul Societății. Compania a răspuns că „Directorului General Adjunct îi sunt atribuite activități care implică expertiză în zona juridică, administrativă, managerială și de reprezentare, domnul Alexandru Pencu fiind calificat cu studii de specialitate și experiență în toate aceste domenii”.
Conform CV-ului, singurele studii ale lui Alexandru Pencu sunt Facultatea de Drept, alături de un curs de excelență în Administrație Publică urmat la Fundația Konrad-Adenauer-Stiftung, dar și MBA-ul pe care îl urmează în prezent.
Pencu, născut în anul 1995, a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea „Nicolae Titulescu”, în iulie 2019.
La doar câteva luni după, în noiembrie 2019, la numai 24 de ani, el a devenit consilier al ministrului Transporturilor, funcție care la acea vreme era ocupată de Lucian Bode, actual ministru de Interne.
Imediat după numire, în decembrie 2019, Pencu a fost pus și membru în consiliul de administrație al două companii de stat, conform CV-ului publicat pe site-ul instituției. Astfel, el a devenit membru CA al Grup Exploatare și Întreținere Palat CFR, de unde a încasat, în 2020, 24.780 lei. El a ocupat această funcție până în aprilie 2021.
În același timp, el a fost numit în CA la Societatea Națională de Radiocomunicații, unde a stat până în septembrie 2020, când a fost numit director general adjunct al instituției, la numai 25 de ani. Doar până la finalul anului 2020 el a încasat din această funcție 26.524 lei, alături de alți 12.546 lei din funcția ocupată anterior de membru al consiliului de administrație în cadrul companiei, conform celei mai recente declarații de avere depuse, cea aferentă anului 2020.
În plus, el este membru CA și în Rartel, un joint-venture între Radiocom și o societate italiană, din martie 2021 până în prezent.
În plus, pe lângă ce am precizat mai sus, experiența profesională mai include și un post de referent de specialitate la Primăria Domnești, timp de șase luni, precum și un post de consilier juridic în cadrul companiei PSC Varis Sold SRL din Zalău, ocupat timp de un an și două luni, între 2019 și 2020.
Implicat anterior în organizațiile studențești, fiind președintele Studenților PNL Sector 6, Pencu a candidat în 2020 la Sectorul 6 și a câștigat un loc de consilier local, însă a renunțat la aceasta în decembrie 2020. Pencu apare și într-o declarație de avere a actualului primar al Sectorului 6, Ciprian Ciucu, prin faptul că i-a acordat acestuia un împrumut de 9.500 lei în anul 2019, scadent în anul 2020.
Presa locală a scris că Alexandru Pencu este fiul șefului de la STS Sălaj, Sever Pencu și al Violetei Pencu, adjunctă la Poliția Municipiului Zalău, potrivit Monitorul de Sălaj. Această informație nu a fost contestată în spațiul public până în prezent, deși a fost preluată și presa centrală. Întâmplător sau nu, ministrul Lucian Bode este și el originar din Sălaj.
Presa locală mai scria, în februarie 2021, că Georgiana Blaga, o tânără de 27 de ani din Șimleu Silvaniei, Sălaj, județul natal al lui Lucian Bode, a fost numită în Consiliul de Administrație de la Societatea Națională de Radiocomunicații SA și în CA la Grupul de Exploatare și Întreținere Palat CFR SA. Ea a ocupat din 17 decembrie 2019 și funcția de consilier personal al ministrului Transporturilor, Lucian Bode, scria salajulliber.ro.
Cine mai conduce Radiocom
UPDATE Director general al Radiocom este, începând cu data de 13 iulie, Adrian Diaconescu, fost director tehnic în companie, potrivit informațiilor Economedia. Informația a fost actualizată pe site ulterior redactării articolului. CV-ul lui Adrian Diaconescu nu este disponibil.
Informația inițială: Director General al Radiocom este Dragoș Cosmin Lucian Preda, care a preluat această funcție în iulie 2021. Conform Adevărul, el este lider liberal și fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, apoi la Ministerul Cercetării. Conform sursei citate, Preda a terminat licenţa şi masteratul în Ştiinţe Politice la Sorbona (Paris), dar a urmat şi cursurile Şcolii Naţionale de Administraţie. În „câmpul muncii” a lucrat mai întâi consilier şi expert superior la Ministerul Apărării (2008-2014), director de cabinet la Ministerul Tineretului şi Sportului (2004-2015), membru al cabinetului ministrului la Tineret şi Sport (2015-2016), iar din ianuarie 2020 secretar de stat la acelaşi minister. În august 2021, doi dintre cei doi membri ai CA Radiocom care s-au opus numirii lui Dragoș Preda în funcția de director general al SNR, au fost înlocuiți, scria atunci HotNews.
Unul dintre membrii consiliului de administrație al Radiocom este Carmen Moraru, fost director în Ministerul Turismului în mandatul Elenei Udrea și omul de încredere al acesteia în organizarea Galei Bute. Moraru este actual secretar de stat la Ministerul Investițiilor, cu atribuții în coordonarea PNRR, despre care G4Media a scris că a fost numită în luna mai – AICI. În februarie, Carmen Moraru fusese numită subsecretar de stat la Ministerul Cercetării, la cererea ministrului Marcel Boloș. Tot Boloș este acum ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), noul loc de muncă al lui Moraru.
Membru al consiliului de administrație al Radiocom este și Lorand – Arpad Fulop, până la începutul acestui an șef al Administrației Fondului pentru Mediu, unde a fost implicat în scandalurile de la programele Rabla și Casa Verde Fotovoltaice. Ulterior, el a fost mutat la șefia Agenției Naționale pentru Protecția Mediului. Detalii, AICI.
Tot membru în CA este și Cristian Paraschiv, care are un istoric bogat de funcții la stat, în numeroase instituții, din 2001 până în prezent, printre care: Ministerul Cercetarii (consilier la Cabinetul ministrului), ROMATSA, OPCOM, Secretariatul General al Guvernului, Serviciul Administrarea Participațiilor Statului și Direcția Generală de Management al Domeniilor Reglementate Specific din cadrul Ministerului Finanțelor, Biroul Administrare Societăți din cadrul Ministerului Turismului, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.
Și László Borbély, fost ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, face parte din CA al Radiocom.
Ultimul membru al CA este Florian Găman, conferențiar la Universitatea Tehnică de Construcții București