Compania ApaVital Iași va deveni primul operator transfrontalier de apă și canalizare din țară, odată cu extinderea activității în Republica Moldova, în condițiile în care prima etapă a acestui program a fost deja demarată.
Planurile operatorului pentru următorii patru ani constau în deservirea cu apă potabilă a cel puțin 4 raioane din Republica Moldova și aproximativ 100 de comune, cu o populație de circa 250.000 de locuitori.
Primul pas a fost făcut deja prin lansarea unei licitații care implică realizarea unei subtraversări a râului Prut și a unui dig de protecție, în dreptul localității Măcărești. În această primă etapă, proiectul se adresează locuitorilor din 13 localități aferente raioanelor Ungheni și Nisporeni, ce însumează o populație de aproximativ 30.000 de locuitori.
În următoarele etape ale proiectului vor mai fi realizate încă trei traversări ale râului Prut (două subtraversări și o supratraversare), respectiv: Sculeni (România) – Sculeni (Republica Moldova), Tabăra (România) – Viilor (Republica Moldova) și traversare pe viitorul pod Ungheni (România) – Ungheni (Republica Moldova).
„Demararea lucrărilor la traversarea Sculeni, care se va conecta cu apeductul Gherman – Fălești, va face posibilă alimentarea cu apă potabilă a 15 comune și a orașului Fălești, adresându-se unui număr de peste 40.000 de locuitori. ApaVital intenționează ca, la finalizarea celor patru traversări ale râului Prut, să poată asigura apă de bună calitate și servicii la cele mai înalte standarde pentru aproximativ 120.000-150.000 de locuitori ai Republicii Moldova”, spun oficialii ApaVital.
Extinderea activității operatorului de apă în afara țării a devenit posibilă după ce, la mijlocul lunii mai 2021, guvernele României și Republicii Moldova au semnat, la Chișinău, un acord care reglementează construirea de apeducte.
„Acordul are un caracter de noutate, oferind cadrul juridic necesar pentru ca o companie din România, ApaVital Iași, să construiască apeducte cu subtraversarea râului Prut pentru alimentarea cu apă potabilă din județul Iași din România în raioanele Nisporeni, Ungheni, Glodeni și Fălești din Republica Moldova”, au arătat oficialii ApaVital.
Întrebat despre volumul total de investiții pe care operatorul îl are în plan pentru alimentarea cu apă a localităților din Republica Moldova, directorul ApaVital Mihai Doruș a evitat să ofere o cifră concretă, afirmând că acest lucru ține de „strategia companiei de dezvoltare și de oportunitățile de piață din Republica Moldova”. În schimb, el a indicat că investiția este de ordinul „zecilor de milioane de lei”.
„În următorii 2-4 ani, putem ajunge să îndeplinim obiectivul de a deservi patru raioane din Republica Moldova. Două raioane le vom deservi începând cu acest an, odată ce va fi gata subtraversarea (ce face obiectul licitației lansate, n.r.). Situația în cazul celorlalte două raioane e în funcție de cum evoluează lucrurile: dacă podul de la Sculeni avansează, avansăm și noi cu conducta. Sunt multe lucruri care țin de politică și geopolitică, iar eu nu le pot controla”, a declarat Mihai Doruș pentru Economedia.ro.
„Extinderea către această nouă piață, de aproape 250.000 locuitori, face parte din strategia de dezvoltare a companiei de apă, operatorul nostru regional care deservește județul Iași, precum și comunități din Neamț, Vaslui și Botoșani. Credem că este o linie de dezvoltare provocatoare, o linie care vine și în strategia României de a sprijini parcursul european al Republicii Moldova”, a declarat, la rândul lui, vicepreședintele Consiliului Județean Iași, Marius Dangă.
Extinderea activității în Republica Moldova nu este singurul proiect major pe care ApaVital îl derulează în această perioadă: operatorul are în implementare un proiect în valoare de circa 500 milioane euro pentru extinderea rețelei de alimentare cu apă în localități din județele Iași și Neamț. Proiectul este finanțat cu fonduri europene prin intermediul Programului Operațional de Infrastructură Mare (POIM).
În prezent, sunt în desfășurare două licitații cu o valoare a contractelor care depășește suma de 25 milioane euro. Alte aproape 20 de proceduri urmează să fie lansate, iar oficialii ApaVital spun că toate licitațiile vor fi finalizate într-un termen de un an.
Primele lucrări, aferente licitațiilor în desfășurare, vor fi realizate în câteva comune din partea de sud și de est a județului. Ulterior, oficialii operatorului estimează că se va interveni în zonele orașelor Pașcani, Podu Iloaiei și Târgu Frumos, unde vor fi executate lucrări cu o valoare totală de circa 40 milioane euro. În proiectul ApaVital sunt incluse și patru comune din județul Neamț.
La finalul proiectului, locuitorii din 113 localități aferente a 41 de unități administrativ-teritoriale vor fi beneficiarii direcți ai investiției. Proiectul prevede o rețea nouă de distribuție cu o lungime de peste 300 km și reabilitarea a circa 30 km de rețea existentă. De asemenea, vor fi realizate aducțiuni noi (255 km) și va fi extinsă rețeaua de canalizare (535 km). Alte componente ale proiectului vizează realizarea de rezervoare de înmagazinare (43), stații de clorinare (23), stații de epurare ape uzate (5), stații de pompare apă potabilă (43) și apă uzată (361).
În cadrul celor 20 de licitații care vor fi derulate de către ApaVital, 14 sunt contracte de lucrări pentru apă, canalizare și stații de epurare, 4 de furnizare de echipamente pentru operarea și întreținerea instalațiilor de apă și 2 contracte de servicii (asistență tehnică și audit).
Proiectul reprezintă cea mai mare investiție publică din județul Iași care se află în implementare. Un proiect similar, după valoare, este cel de construire a Spitalului Regional de Urgență în municipiul Iași, dar această inițiativă este în fază de pregătire: în prezent, Ministerul Sănătății are în derulare licitația pentru proiectarea lucrărilor.
Compania ApaVital a fost înființată în anul 1991, iar, în ultimii 20 de ani, a înregistrat profit în fiecare an. În 2020, cifra de afaceri a fost de aproape 190 milioane lei, cu un profit de 7,8 milioane lei. ApaVital are peste 1.300 de angajați. Operatorul se află sub autoritatea Consiliului Județean Iași, iar contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă și canalizare a fost încheiat cu Asociația Regională a Serviciilor de Apă și Canal Iași (ARSACIS), organizație din care fac parte toate autoritățile locale din județul Iași, precum și unități adminstrativ-teritoriale din Neamț, Vaslui și Botoșani.