Laura Copchileț, o femeie de 40 de ani din Sibiu, mamă a doi copii și angajată full-time, a demonstrat că niciodată nu este prea târziu să îți urmezi visurile, înscriindu-se la Facultatea de Inginerie Mecanică la ULBS, transmite Turnul Sfatului.
Cu studii superioare abandonate în tinerețe, Laura a simțit nevoia dezvoltării profesionale, motivată și de dorința de a fi un exemplu pentru copiii săi. Pasiunea pentru domeniul tehnic i-a fost insuflată de tatăl său, mecanic la CFR.
Experiența vastă, acumulată în peste 20 de ani de muncă în industria automotive la companii precum Rulmenți Sibiu și Continental, i-a permis Laurei să identifice o problemă majoră în transportul de mărfuri: lipsa monitorizării și a transparenței, ducând la deteriorări, întârzieri și furturi. Această conștientizare a stat la baza unei idei de afacere.
În timpul facultății, Laura a dezvoltat conceptul Pathium, un sistem inteligent pentru monitorizarea în timp real a paleților transportați. Prin utilizarea unor dispozitive dotate cu senzori (temperatură, greutate, vibrații etc.), Pathium oferă date precise și alerte instantanee printr-o platformă web și o aplicație mobilă, asigurând siguranță și transparență pe întregul lanț logistic.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Cu această idee, Laura a participat la competiția Innovation Labs 2023. Deși echipa inițială s-a retras, ea a mers singură la etapa de selecție din București, unde a reușit să impresioneze juriul. Selectată să continue, a format o nouă echipă cu specialiști IT și hardware, alături de care a dezvoltat rapid un prototip funcțional.
În finala Innovation Labs, echipa Pathium a simulat un transport și a demonstrat eficacitatea sistemului de monitorizare în timp real, câștigând premiul „The Best Pitch”. Laura intenționează să își aprofundeze cunoștințele printr-un masterat în logistică.
Proiectul Pathium a fost apreciat și la un summit internațional la Viena, iar echipa a fost invitată să continue dezvoltarea în SUA, într-un hub de inovație.
În prezent, Laura și echipa ei lucrează cu o firmă externă pentru a produce PCB-urile – plăcuțele de bază ale dispozitivului. Dispozitivul este modular, fiecare companie putând alege ce senzori vrea să activeze. „E ca un router care se prinde pe fiecare palet. Într-un tir pot intra 50 de paleți – vrem să ajungem să avem 50 de dispozitive pe fiecare tir, pentru ca informațiile transmise să fie cât mai reale și cât mai sigure”, a explicat ea.
Obținerea unei finanțări este și ea pe lista de obiective pe termen scurt. „De aproximativ 100.000 de euro am avea nevoie pentru a dezvolta afacerea”, a declarat sibianca.