O bogată femeie de afaceri, magnatul imobiliar vietnamez Truong My Lan, a pierdut, marţi, apelul împotriva condamnării sale la moarte pentru organizarea celei mai mari fraude bancare din lume, relatează canalul de televiziune BBC, citat de News.ro.
Femeia în vârstă de 68 de ani se află acum într-o cursă pentru viaţa sa, deoarece legea din Vietnam prevede că, dacă poate restitui 75% din ceea ce a luat, pedeapsa îi va fi comutată în închisoare pe viaţă.
În aprilie, instanţa de judecată a constatat că Truong My Lan a controlat în secret Saigon Commercial Bank, al cincilea cel mai mare creditor din ţară, şi a contractat împrumuturi şi numerar – în valoare totală de 44 de miliarde de dolari – pe parcursul a peste 10 ani, printr-o reţea de societăţi fantomă. Din această sumă, procurorii susţin că 39 de miliarde de dolari au fost obţinuţi fraudulos – 27 de miliarde fiind deturnaţi, iar 12 miliarde fiind delapidaţi. Aceasta din urmă este cea mai gravă infracţiune financiară în Vietnam, pentru care femeia de afaceri a fost condamnată la moarte. A fost un verdict rar şi şocant, pentru că ea este una dintre puţinele femei din Vietnam care a fost condamnată la moarte pentru o infracţiune financiară.
Marţi, instanţa a declarat că nu există nicio bază pentru reducerea sentinţei la moarte a lui Truong My Lan. Cu toate acestea, ea ar putea evita execuţia dacă returnează 9 miliarde de dolari, trei sferturi din cele 12 miliarde de dolari pe care le-a delapidat.
Acesta nu este ultimul său apel şi ea încă mai poate solicita preşedintelui graţierea.
În timpul procesului, Truong My Lan a fost uneori sfidătoare, dar la recentele audieri pentru apelul împotriva sentinţei a fost mai reţinută. Ea a declarat că îi este ruşine că a provocat o aşa pierdere pentru stat şi că singurul ei gând este să dea înapoi ceea ce a luat.
Născută într-o familie sino-vietnameză din Ho Chi Minh, Truong My Lan a început ca vânzătoare la tarabă în piaţă, vânzând cosmetice împreună cu mama sa. A început să cumpere terenuri şi proprietăţi după ce Partidul Comunist a introdus reforma economică în 1986. În anii ’90, deţinea un portofoliu mare de hoteluri şi restaurante.
Când a fost găsită vinovată şi condamnată, în aprilie, era preşedinta unei importante firme imobiliare, Van Thinh Phat Group. A fost un moment dramatic în campania anticorupţie a secretarului general al Partidului Comunist de atunci, Nguyen Phu Trong.
Toţi ceilalţi 85 de inculpaţi au fost condamnaţi. Patru au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă, în timp ce restul – inclusiv soţul şi nepoata lui Truong My Lan – au primit pedepse cu închisoarea cuprinse între 20 de ani şi trei ani cu suspendare.
Se estimează că Banca de Stat a Vietnamului a cheltuit multe miliarde de dolari pentru recapitalizarea Saigon Commercial Bank, ca să prevină o panică bancară mai amplă.
Procurorii au susţinut că infracţiunile sale au fost „uriaşe şi fără precedent” şi nu justifică clemenţa.
Avocaţii lui Truong My Lan au declarat că aceasta lucrează cât de repede poate pentru a găsi cele 9 miliarde de dolari necesare. Însă încasarea activelor sale s-a dovedit dificilă. Unele sunt proprietăţi de lux în oraşul Ho Chi Minh care, teoretic, ar putea fi vândute destul de repede. Altele sunt sub formă de acţiuni sau participaţii în alte companii sau proiecte imobiliare.
În total, statul a identificat mai mult de o mie de active diferite legate de fraudă. Acestea au fost îngheţate de autorităţi pentru moment.
Magnatul a apelat, de asemenea, la prieteni pentru a obţine împrumuturi care să o ajute să strângă banii.
Vietnamul tratează pedeapsa cu moartea ca pe un secret de stat. Guvernul nu publică numărul persoanelor condamnate la moarte, deşi grupurile pentru drepturile omului susţin că sunt peste 1.000. De obicei, există întârzieri mari, adesea de mulţi ani, înainte ca sentinţele să fie executate, dar deţinuţii sunt anunţaţi cu foarte puţin timp înainte.
Dacă Truong My Lan poate recupera cele 9 miliarde de dolari înainte ca acest lucru să se întâmple, viaţa ei va fi cel mai probabil cruţată.