O nouă cerință de mediu: companiile aeriene trebuie să facă publică amprenta de carbon a fiecărui zbor. Comisia Europeană cere feedback public pentru proiectul ”etichetei de carbon”

vacanta, travel, calatorie, calatorii, calatorit, plan, concendiu, avion, zbor Sursa foto: Photo 104090086 © Boarding1now | Dreamstime.com

Comisia Europeană a lansat miercuri o consultare publică cu privire la un proiect legislativ care instituie o nouă cerință de mediu pentru companiile aviatice, potrivit unui comunicat al executivului european. E vorba despre propunerea de instituire a etichetei UE privind emisiile zborurilor (FEL). Odată finalizată, această schemă va fi disponibilă pentru utilizarea voluntară de către companiile aeriene începând cu anul viitor.

Atunci când rezervă zboruri online, pasagerii vor putea vedea informații standardizate privind amprenta de carbon a zborurilor în UE. În timp ce 80% dintre pasageri declară că ar dori să știe cât CO2 este produs de zboruri, doar 5% dintre pasageri declară că au acces la astfel de informații, potrivit Comisiei Europene.

În prezent, lipsa unei metodologii și a unor criterii comune pentru estimarea emisiilor generate de zboruri determină companiile aeriene și vânzătorii de bilete să raporteze nivelurile emisiilor utilizând metodologii disparate, care nu sunt neapărat comparabile.

Eticheta privind emisiile zborurilor își propune să schimbe această situație prin stabilirea unei metodologii fiabile și armonizate pentru estimarea emisiilor zborurilor, luând în considerare factori precum tipul aeronavei, numărul mediu de pasageri și volumul de marfă la bord, precum și combustibilul de aviație utilizat.

Începând cu 2025, companiile aeriene care operează zboruri în UE sau care pleacă din UE vor putea adera în mod voluntar la această etichetă. La rezervarea online a zborurilor, o siglă FEL dedicată va fi afișată alături de datele privind emisiile zborului, ajutând pasagerii să ia decizii în cunoștință de cauză și protejându-i împotriva afirmațiilor înșelătoare de tip greenwashing.

Consultarea va fi deschisă până la 22 octombrie 2024 pentru a colecta feedback cu privire la proiectul de propunere al Comisiei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.