O nouă gafă. Premierul Nicolae Ciucă a numit-o pe Ursula von der Leyen „președintele Consiliului Europei”

Nicolae Ciucă Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Premierul Nicolae Ciucă a făcut, miercuri, o nouă gafă și a numit-o pe Ursula von der Leyen „președintele Consiliului Europei”. De fapt, von der Leyen este președintele Comisiei Europene.

„Sunt semnale și avem astăzi un mesaj transmis de președintele Consiliului Europei, doamna Ursula von der Leyen, legat de măsurile care se întreprind la nivelul Uniunii Europene, astfel încât să putem să gestionăm situația generată de criza gazelor și prețul energiei”, a declarat Ciucă, în deschiderea ședinței de Guvern.

Momentul, la minutul 19.02:
  • UPDATE În transcriptul de pe site-ul Guvernului, gafa premierului a fost corectată, însă funcția este în continuare greșită și, de asemenea, și scrisă greșit”: „președintele Comiliei Europei: „De asemenea, sunt semnale și avem astăzi un mesaj transmis de președintele Comiliei Europei, doamna Ursula von der Leyen, legat de măsurile care se întreprind la nivelul Uniunii Europene, astfel încât să putem să gestionăm situația generată de criza gazelor și prețul energiei”.

Comisia Europeană este un fel de „Guvern” al Uniunii Europene, iar președintele instituției este un fel de prim-ministru al Uniunii Europene. Președintele Comisiei Europene este numit de liderii europeni (șefii de stat sau de guvern ai țărilor membre ale UE), cu aprobarea Parlamentului European, pentru un mandat de cinci ani.

În schimb, Consiliul Europei este o organizație în materie de drepturi ale omului de pe continent. Acesta cuprinde 46 de state membre, inclusiv toate statele membre ale Uniunii Europene. Consiliul Europei este condus de un secretar general, ales de Adunarea Parlamentară pentru un mandat de cinci ani în fruntea Organizației.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ținut, miercuri, un discurs despre starea UE în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg. Von der Leyen a prezentat propuneri de urgență ale UE privind energia.

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *