O personalitate anti-GAFA, în fruntea Autorității americane pentru concurență

Joe Biden si Barack Obama

Jurista Lina Khan, recunoscută pentru ostilitatea sa față de monopolurile marilor platoforme tehnologice, a devenit miercuri președinta Agenției americane pentru concureță (FTC), potrivit BFM TV.

Google și Facebook se confruntă cu mai multe anchete pentru abuz de poziție dominantă, lansate sub administrația Trump de autorități federale și de coaliții de state americane. Amazon este acuzat de îngrădirea concurenței în comerțul online de procurorului capitalei americane Washington. Diverse anchete sunt în curs în privința celor trei mastodonți și a Apple.

“Sunt recunoscătoare Senatului pentru cofirmarea mea”, scria marți pe Twitter Lina Khan, după ce a primit în Senat 69 de voturi pentru și 28 împotrivă.

“Congresul a creat FTC pentru a păstra o concurență echilibrată și pentru a proteja consumatorii, muncitorii și companiile cinstite de practici nedrepte și înșelătoare. Aștept cu nerăbdare să îndeplinesc această misiune cu vigoare și să servesc publicul american”, a adăugat ea.

Această profesoară de drept la Universitatea Columbia din New York a făcut recent parte dintr-o echipă de cercetători însărcinați să realizeze un raport pentru subcomisia antitrust a Camerei Reprezentanților.

Într-un voluminos dosar publicat în octombrie anul trecut, acești experți au acuzat Gafa (Google, Amazon, Facebook și Apple) de monopoluri și de abuz de poziție dominnată în sectoarele în care acționează.

FTC este formată din cinci membri, cu maxim trei membri proveniți din același partid politic.

Sub Barack Obama – al cărui vicepreședinte a fost Joe Biden – Silicon Valley era aliniat cu pozițiile Washingtonului. Dar legăturile s-au tensionat sau chiar s-au rupt, iar o bună parte din democrați sunt îngrijorați pentru puterea acestor giganți asupra datelor personale, a opiniei publice sau a marilor piețe economice.

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *