O retrospectivă a irigațiilor în România: După ani de eșec, statul român mai face o încercare cu 1,5 miliarde euro

Ssitem-de-irigatii-agricultura Sursa Foto: blog.romstal.ro

Publicația Lanțul Alimentar a realizat o retrospectivă a eșecului privind implementarea programului privind irigațiile în România. De-a lungul anilor, din 2003 de când s-a încercat finanțarea Proiectului privind reabilitarea și reforma sectorului de irigații, nici până în prezent statul nu a reușit să își atingă obiectivele. Acum, statul român mai face o încercare cu 1,5 miliarde euro.

Lanțul Alimentar a citat publica factual.ro care a obținut de la ANIF următorul răspuns: ”pвnă оn noiembrie 2019 s-au finalizat lucrările pentru 7 obiective de investiții, corespunzătoare unui număr de 6 amenajări de irigații cu o suprafață de 78.000 de hectare și au fost realizate lucrări оn valoare de 468.598.447 lei, deși fuseseră alocați 555.167.000 lei”. Prin urmare, cu numai un an оnainte de termenul de finalizare a programului, fuseseră reabilitate numai șase amenajări de irigații din cele 86! Date publicate chiar pe siteul ANIF arată că au fost reabilitatea 100% numai două amenajări: Stoenești Vișina, din județul Olt, și Călmățui II, din județul Brăila.

MADR a lansat în dezbatere publică proiectul privind modificarea Programului național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații din România și a infrastructurii de desecare și drenaj. Acesta urmărește adaptarea agriculturii la schimbările climatice şi reducerea efectelor acestora asupra producţiei agricole, în principal, dar şi asupra altor factori de mediu şi a populaţiei.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Suma destinată Programului are o valoare de 1,5 miliarde euro, reprezentând fonduri de la bugetul național, care vor fi alocate până în anul 2027.

Prin prezentul proiect de act normativ se are în vedere sporirea numărului de amenajări de irigații noi, de la 89 la 150. De asemenea, va crește suprafața pentru care se vor asigura irigații de la 1.800.679 ha la 2.600.439 ha, contribuind astfel la viabilitatea economică a sistemelor de irigații.

În 19 iulie 2022, în România erau pregătite pentru irigat 1.331.616 ha și contractate 819.543 ha. Stații de bază și de repompare pornite: 142 bucăți. Stații de punere sub presiune în funcțiune 336 bucăți.

Citește materialul în integralitate aici.