O retrospectivă a irigațiilor în România: După ani de eșec, statul român mai face o încercare cu 1,5 miliarde euro

Ssitem-de-irigatii-agricultura Sursa Foto: blog.romstal.ro

Publicația Lanțul Alimentar a realizat o retrospectivă a eșecului privind implementarea programului privind irigațiile în România. De-a lungul anilor, din 2003 de când s-a încercat finanțarea Proiectului privind reabilitarea și reforma sectorului de irigații, nici până în prezent statul nu a reușit să își atingă obiectivele. Acum, statul român mai face o încercare cu 1,5 miliarde euro.

Lanțul Alimentar a citat publica factual.ro care a obținut de la ANIF următorul răspuns: ”pвnă оn noiembrie 2019 s-au finalizat lucrările pentru 7 obiective de investiții, corespunzătoare unui număr de 6 amenajări de irigații cu o suprafață de 78.000 de hectare și au fost realizate lucrări оn valoare de 468.598.447 lei, deși fuseseră alocați 555.167.000 lei”. Prin urmare, cu numai un an оnainte de termenul de finalizare a programului, fuseseră reabilitate numai șase amenajări de irigații din cele 86! Date publicate chiar pe siteul ANIF arată că au fost reabilitatea 100% numai două amenajări: Stoenești Vișina, din județul Olt, și Călmățui II, din județul Brăila.

MADR a lansat în dezbatere publică proiectul privind modificarea Programului național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații din România și a infrastructurii de desecare și drenaj. Acesta urmărește adaptarea agriculturii la schimbările climatice şi reducerea efectelor acestora asupra producţiei agricole, în principal, dar şi asupra altor factori de mediu şi a populaţiei.

Suma destinată Programului are o valoare de 1,5 miliarde euro, reprezentând fonduri de la bugetul național, care vor fi alocate până în anul 2027.

Prin prezentul proiect de act normativ se are în vedere sporirea numărului de amenajări de irigații noi, de la 89 la 150. De asemenea, va crește suprafața pentru care se vor asigura irigații de la 1.800.679 ha la 2.600.439 ha, contribuind astfel la viabilitatea economică a sistemelor de irigații.

În 19 iulie 2022, în România erau pregătite pentru irigat 1.331.616 ha și contractate 819.543 ha. Stații de bază și de repompare pornite: 142 bucăți. Stații de punere sub presiune în funcțiune 336 bucăți.

Citește materialul în integralitate aici. 

Sursa Foto: blog.romstal.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *