Oamenii din întreaga lume îşi scanează globii oculari în schimbul unui ID digital şi pentru a primi 25 de monede Worldcoin gratuite, ignorând preocupărilor autorităților de reglementare

ochi Sursa foto: Pexels

Oamenii din întreaga lume îşi scanează globii oculari în schimbul unui ID digital şi al promisiunii unor criptomonede gratuite, ignorând preocupările activiştilor pentru confidenţialitate şi ale autorităţilor de reglementare în domeniul datelor, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Fondat de Sam Altman, CEO al dezvoltatorului ChatGPT OpenAI, proiectul Worldcoin spune că îşi propune să creeze o nouă ”reţea de identitate şi financiară” şi că ID-ul său digital va permite utilizatorilor, printre altele, să demonstreze online că sunt oameni, nu un bot.

Proiectul a fost lansat luni, scanările globului ocular având loc în ţări precum Marea Britanie, Japonia şi India.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

La o conferinţă de criptomonede din Tokyo, oamenii au stat marţi la coadă în faţa unui glob argintiu strălucitor, flancat de pancarte pe care scria: ”Orbs sunt aici”.

Solicitanţii s-au aliniat pentru a-şi scana irisul de către dispozitiv, înainte de a aştepta cele 25 de monede Worldcoin gratuite, despre care compania spune că utilizatorii verificaţi le pot revendica.

Utilizatorii au declarat pentru Reuters că au cântărit îngrijorările legate de colectarea datelor şi curiozitatea lor faţă de proiect, care spune că a emis ID-uri pentru peste două milioane de oameni din 120 de ţări, mai ales în timpul unei perioade de probă în ultimii doi ani.

”Există riscul ca datele proprii să fie colectate de o companie, dar îmi place să urmăresc cele mai actualizate proiecte cripto. Mi-a fost puţin frică, dar am făcut-o acum şi nu pot da înapoi”, a spus Saeki Sasaki, 33 de ani.

Colectarea de date de la Worldcoin este ”un potenţial coşmar de confidenţialitate”, a declarat Electronic Privacy Information Center, un militant pentru confidenţialitate din SUA.

Worldcoin nu a răspuns la întrebările Reuters cu privire la politicile sale de confidenţialitate trimise prin e-mail marţi.

Site-ul web al companiei spune că proiectul este ”complet privat” şi că fie datele biometrice sunt şterse, fie utilizatorii pot opta pentru stocarea lor în formă criptată.

‘BANI GRATIS’

Luni, în holul unui spaţiu de lucru în comun din estul Londrei, doi reprezentanţi Worldcoin au arătat unui mic grup de oameni cum să descarce aplicaţia şi să fie scanate, împărţind apoi tricouri şi autocolante gratuite cu ”om verificat”.

Christian, un designer grafic în vârstă de 34 de ani, a spus că participă pentru că era ”intrigat”.

El urmăreşte evoluţiile inteligenţei artificiale (AI) şi cripto, cumpărând criptomonede ”doar pentru distracţie”.

”Cred că în viitor AI va fi greu de diferenţiat de oameni şi cred că acest lucru poate rezolva această problemă şi asta este destul de uimitor”, a spus el, refuzând să-şi dea numele complet din motive de confidenţialitate.

Monedele Worldcoin s-au tranzacţionat marţi în jurul valorii de 2,30 USD pe cea mai mare platformă de tranzacţionare din lume, Binance, marţi.

Pentru mulţi utilizatori, promisiunea câştigurilor financiare din monedele cripto a fost suficientă pentru a-i face să îşi predea date personale.

Ali, un student de inginerie chimică în vârstă de 22 de ani, care şi-a investit o parte din împrumutul studenţesc în cripto, a spus că a calculat că cele 25 de monede gratuite ar putea fi vândute între 70 şi 80 de dolari la preţurile curente.

“I-am spus fratelui meu despre asta azi dimineaţă. I-am spus ”sunt bani gratis, vrei să vii cu mine să-i iei?”

Atât Christian, cât şi Ali au declarat că nu au citit politica de confidenţialitate a Worldcoin, care spune că datele pot fi transmise subcontractanţilor şi ar putea fi accesate de guverne şi autorităţi – deşi mai spune că ia măsuri pentru a atenua riscurile şi foloseşte criptarea pentru a opri accesul neautorizat.

”Este destul de îngrijorător, dar cred că multe companii au datele noastre în acest moment”, a spus Ali.

Grupul britanic pentry campanii de confidenţialitate Big Brother Watch a spus că există riscul ca datele biometrice să fie piratate sau exploatate.

”Sistemele de identificare digitală măresc controlul de stat şi corporativ asupra vieţii persoanelor şi rareori se ridică la înălţimea beneficiilor extraordinare pe care tehnocraţii tind să le atribuie acestora”, a spus responsabilul senior de advocacy Madeleine Stone.

Proiectul a atras, de asemenea, atenţia autorităţilor de reglementare, autoritatea britanică de reglementare a datelor spunând Reuters că pun întrebări despre lansarea Worldcoin în Marea Britanie.

Într-un mall din Bengaluru, India, operatorii orb au abordat trecătorii marţi şi le-au arătat cum să se înscrie.

Cei mai mulţi intervievaţi de Reuters au spus că nu sunt îngrijoraţi de confidenţialitate.

Un nou utilizator, Sujith, student la comerţ, în vârstă de 18 ani, a spus că nu a citit literele mici ale Worldcoin şi că nu are probleme legate de confidenţialitate.

El a spus că investeşte puţinii bani de buzunar pe care îi primeşte de la familia sa în cripto.

“În timp ce eram în trecere m-au întrebat dacă vreau nişte monede gratuite? Deci (m-am gândit) de ce nu?” a spus el.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: