Oamenii vor fi avertizați prin indicatoare că ar putea intra din greșeală pe rețele de telefonie mobilă din străinătate / Proiectul inițiat de PNL a fost aprobat în Senat / Sunt peste 1.000 de localități cu risc de roaming involuntar

roaming

Senatul a adoptat, miercuri, în plen, o propunere legislativă prin care se instituie obligaţia amplasării de indicatoare de avertizare în localităţile cu risc de roaming involuntar din ţările vecine. Adică oamenii care trec prin zonă să știe că, deși nu au părăsit România, convorbirile telefonice și traficul de date mobile ar putea fi taxate cu prețuri de roaming.

Au fost înregistrate 56 de voturi “pentru” şi 27 de abţineri (USR şi AUR).

“Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) publică cel puţin o dată la trei ani, pe baza studiilor de acoperire realizate, lista unităţilor administrativ-teritoriale în care există riscul pentru utilizatorii finali de a intra în roaming involuntar din ţările vecine. La intrările în unităţile administrativ-teritoriale care se regăsesc în lista publicată de ANCOM, se vor amplasa indicatoare cu rolul de a atenţiona utilizatorii că urmează să tranziteze o localitate în care există risc de roaming involuntar din ţările vecine“, se arată în propunerea legislativă iniţiată de parlamentari de la PNL.

Potrivit proiectului de act normativ, adoptat miercuri de Senat în calitate de primă cameră sesizată, “administratorii drumurilor care se regăsesc pe raza unităţilor administrativ-teritoriale indicate în lista publicată de ANCOM au obligaţia ca, în cel mult şase luni de la publicarea listei, să instaleze la cel mult 50 metri distanţă faţă de fiecare intrare în unitatea administrativ-teritorială în care a fost identificat riscul de roaming involuntar, a unui indicator pe fiecare sens de mers, amplasat într-un loc cu vizibilitate pentru toţi participanţii la trafic, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, care să conţină în mod obligatoriu, textul: ‘Atenţie! Risc de roaming involuntar'”.

Indicatoarele vor respecta dimensiunile, condiţiile tehnice şi descrierile prevăzute de standardele române de semnalizare rutieră în vigoare, similare cu cele ale indicatoarelor de localizare pentru intrarea sau ieşirea din localitate. Culoarea indicatorului va fi albă, iar textul indicat, scris cu majuscule, va avea culoare neagră”.

Riscul de roaming involuntar reprezintă intrarea accidentală în roaming care se poate produce atunci când utilizatorul de servicii de telefonie şi internet mobil se află pe teritoriul statului de reşedinţă, în localităţile situate în proximitatea graniţelor, iar acesta are serviciul de roaming activat şi terminalul setat pe selectarea automată a reţelei. În această situaţie, dispozitivul mobil se conectează automat la reţeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul, chiar dacă aceasta aparţine unui operator dintr-o ţară vecină.

Potrivit expunerii de motive a iniţiativei legislative, care citează ANCOM, în România sunt 1.092 de localităţi care prezintă risc de roaming involuntar în judeţele: Arad, Bihor, Botoşani, Călăraşi, Constanţa, Caraş-Severin, Dolj, Galaţi, Giurgiu, laşi. Maramureş, Mehedinţi, Olt, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiş, Teleorman şi Vaslui.

“Realitatea factuală ne arată că majoritar, localnicii au cunoştinţă despre paşii tehnici necesari în vederea configurării dispozitivelor mobile cu scopul de a evita posibilitatea conectării la o reţea din exteriorul ţării şi, implicit, de a evita costuri suplimentare nedorite. Însă, persoanele aflate în tranzit sunt cele mai vulnerabile pentru că nu deţin informaţii complete despre riscul de roaming involuntar în localităţile din proximitatea graniţelor”, mai explică iniţiatorii în expunerea de motive.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Comentarii

  1. Sigur ca la Orsova sau imprejurimi intra retele de telefonie din Serbia.
    Dar altele sunt problemele Ro.
    Ex. Falimentul atator asiguratori si niciun vinovat.
    ASF e fata mare!🤭

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *