UPDATE ORA 18.45
Compania Restart Energy One a publicat un comunicat scurt pe site-ul Bursei de Valori București în legătură cu aceste subiect:
“Avand în vedere informațiile apărute în mass media în ultima perioadă, privind ancheta DIICOT, Societatea Restart Energy One S.A. informează că, din informatiile pe care le detine pana la momentul publicarii prezentului raport, societatea nu este parte în aceste cercetări. Compania va reveni cu informatii suplimentare si clarificari, imediat ce acestea vor fi disponibile.”
De asemenea, tot pe site-ul BVB se arată că tranzacționarea obligațiunilor va fi reluată vineri dimineață: “Reluare tranzactionare in sedinta din data de 28.03.2025 – ora 09:45 – conform Codului BVB – SMT (art. 47, alin (6) si art. 49 alin (1) Titlul III – Informare referitoare la comentarii media”
Știrea inițială
Obligațiunile companiei Restart Energy One, în valoare de 16,4 milioane lei, au fost suspendate de la tranzacționare pe Bursa de Valori București (BVB), după ce numele CEO-ului companiei a apărut într-un dosar DIICOT privind delapidare de fonduri printr-un proiect energetic bazat pe criptomonede.
Presa locală scria că miercuri că au avut loc percheziții în nouă județe și în București, iar 15 persoane au fost duse la audieri într-un dosar privind bani spălați prin criptomonede și retrageri frauduloase din ATM-uri, fiind introdus în relatări și numele Domuța Armand, patronul Restart Energy Innovative Technologies AG.
„Bogdan Cristian, unul din liderii unei rețele de criminalitate organizată, a fost ridicat în această dimineață (miercuri, 26 martie 2025, n.r.) de pe Aeroportul din Timișoara, în timp ce încerca să plece din țară. La scurt timp, polițiștii l-au reținut și pe Domuța Armand, patronul Restart Energy Innovative Technologies AG, care era adevărata țintă a operațiunii. Acesta a fost imobilizat înainte de a putea accesa portofelele electronice prin care ar fi mutat sume considerabile de bani”, scrie Pagina de Timiș.
Acțiunea, coordonată de procurorii DIICOT, a vizat destructurarea unei grupări care, din 2018, ar fi delapidat fonduri uriașe printr-un proiect energetic bazat pe criptomonede. Peste 66 milioane de lei (aproximativ 17,7 milioane USD) ar fi fost însușiți prin transferuri frauduloase și spălare de bani, utilizând scheme financiare sofisticate.
Conform anchetatorilor, banii ar fi fost mutaţi în paradisuri fiscale prin intermediul unor tokeni, după care erau retraşi cash din ATM-uri sau folosiţi pentru achiziţii de bunuri de lux. În acest proces, ar fi fost implicate şi rudele lui Domuţa Armand, care ar fi facilitat tranzacţiile suspecte, mai scrie Pagina de Timiş.
Restart Energy este unul dintre cei mai mari furnizori independenți de energie electrică de pe piața locală, companie controlată de Armand Domuța.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Din informaţiile disponibile pe site-ul BVB reiese că Restart Energy urmează să transmită un comunicat privind situaţia emitentului.
Obligaţiunile Restart Energy listate pe Sistemul Multilateral al bursei noastre, emise în 2021, au maturitatea în anul 2026 şi dobânda fixă anuală de 9%.
Armand-Doru Domuţa controlează Armand Consulting SRL, ce deţinea 91% din capitalul social al Restart Energy One, la finele anului 2023. De asemenea, Public Intelligence SRL, entitate în care Armand-Doru Domuţa avea 70% din capitalul social, deţinea 1% din Restart Energy, conform raportului companiei aferent anului 2023, publicat pe site-ul BVB.
Comunicatul de ieri al DIICOT:
Astăzi, 26 martie, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara sub coordonarea procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara, au pus în aplicare 66 de mandate de percheziție domiciliară în județele Timiș, Caraș-Severin, Arad, Alba, Argeș, Teleorman, Hunedoara, Ilfov și în municipiul București. În documentarea activităților au acordat sprijin și polițiști din cadrul Secției Regionale Poliție Transporturi Timișoara – Biroul Investigații Criminale.
Activitățile s-au desfășurat într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, folosire cu rea credință a bunurilor societății, în folos propriu, și spălarea banilor.
Din probele administrate a reieșit faptul că, începând cu anul 2018, în județul Timiș, două persoane, administratori ai unei societăți comerciale, împreună cu alte persoane angrenate într-un proiect dedicat energiei regenerabile, derulat în cadrul firmei, ar fi constituit o grupare de criminalitate organizată, în scopul obținerii unor importante sume de bani prin săvârșirea infracțiunilor menționate anterior.
Liderii grupării de criminalitate organizată ar fi acționat în mod coordonat și specializat, punând în aplicare un mecanism infracțional de însușire și folosire, cu rea credință, a fondurilor societății care, ulterior, ar fi fost supuse procesului de spălarea banilor.
Probele administrate au relevat că, la grupul infracțional organizat, ar fi aderat și alte persoane, specialiști în domeniile informatic, contabil și fiscal, care ar fi constituit eșalonul secund al rețelei infracționale.
În perioada 2018 – 2020, la diferite intervale de timp și în baza aceleiași rezoluții infracționale, membrii grupării de criminalitate organizată și-ar fi însușit și ar fi folosit din patrimoniul firmei, în interesul lor și pentru alții, prin mai multe transferuri către portofele virtuale, a peste 25.000 de unități ale unei criptomonede atrase în cadrul proiectului energetic, cu consecința producerii unui prejudiciu de peste 66.000.000 de lei (17.700.000 de USD).
Însușirea și folosirea valorilor societății s-ar fi realizat prin transferul monedelor virtuale din portofelul societății către portofelele controlate de către membrii grupului infracțional sau persoane și societăți afiliate structurii de criminalitate organizată.
În paralel cu externalizarea frauduloasă a fondurilor societății, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a bunurilor sau valorilor delapidate, în perioada 2018 – 2024, membrii grupării ar fi procedat la schimbarea de monede virtuale în monedă fiduciară pe care ar fi transferat-o în conturi bancare.
Ulterior, membrii grupului infracțional precum și persoane sau societăți apropiate de aceștia, ar fi efectuat retrageri din conturi și de la ATM-urile cu criptomonede, utilizând valorile astfel obținute la achiziționarea de bunuri (imobile, autoturisme, excursii), creditarea societăților, acordarea unor sume de bani cu împrumut apropiaților și angajaților unității care ar fi avut cunoștință de proveniența ilicită a banilor precum și raportări fictive cu privire la obținerea de câștiguri din tranzacționarea de criptomonedă.
Sunt puse în executare 15 mandate de aducere, față de persoane fizice și reprezentanții legali ai unor persoane juridice, audierile urmând a se desfășura la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara.
Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate București, Pitești, Alba, Cluj, Oradea, Craiova și unităților subordonate, jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, Grupării Mobile de Jandarmi Timișoara și Inspectoratului Județean de Jandarmi Timiș.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.