OCDE afirmă că economiile bogate se află în pragul unei „revoluții” a inteligenței artificiale

OECD, OCDE Sursa foto: Dreamstime

OCDE a declarat că adoptarea în masă a inteligenței artificiale generative la locul de muncă va declanșa un val de pierderi de locuri de muncă și de probleme etice, avertizând cele mai bogate economii ale lumii să se pregătească pentru o revoluție pe piețele muncii, scrie Financial Times.

Dezvoltarea rapidă a inteligenței artificiale generative, care este capabilă să efectueze lucrări scrise complexe la un cost din ce în ce mai scăzut, combinată cu ușurința de a adopta aceste noi tehnologii „sugerează că economiile OCDE ar putea fi în pragul unei revoluții a inteligenței artificiale care ar putea schimba fundamental locul de muncă”, a declarat marți organizația cu sediul la Paris.

OCDE este cel mai recent organism economic care a avertizat cu privire la impactul perturbator al unor tehnologii precum ChatGPT, afirmând în raportul său privind ocuparea forței de muncă că beneficiile potențiale, cum ar fi satisfacția mai mare la locul de muncă și creșterile de productivitate, trebuie să fie puse în balanță cu efectele negative – în special pentru ocupațiile cu un nivel de calificare ridicat în mod tradițional.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

Stefano Scarpetta, director pentru ocuparea forței de muncă, muncă și afaceri sociale în cadrul OCDE, a declarat că, în ciuda impactului limitat de până acum al inteligenței artificiale generative pe piața muncii, este „clar că potențialul de substituire rămâne semnificativ, ceea ce ridică temeri legate de scăderea salariilor și de pierderea de locuri de muncă”.

Ocupațiile care prezintă cel mai mare risc în domenii precum finanțele, medicina și dreptul sunt locuri de muncă înalt calificate, de tip „white collars”, care reprezintă aproximativ 27 % din locurile de muncă din economiile membre ale OCDE, care se numără printre cele mai bogate din lume. Ponderea este chiar mai mare în membri precum Italia, Germania și Franța și mai mică în Regatul Unit și SUA.

Alți economiști au remarcat că tehnologia este susceptibilă să stimuleze creșterea economică. Goldman Sachs a declarat la începutul acestui an că sporurile de productivitate legate de adoptarea inteligenței artificiale generative ar putea crește producția globală cu 7% în 10 ani. Cu toate acestea, banca de investiții a avertizat, de asemenea, că tehnologia ar putea distruge 300 de milioane de locuri de muncă.

Raportul OCDE a evidențiat faptul că AI creează noi locuri de muncă și crește salariile și că mulți lucrători au declarat că aceste tehnologii le-au îmbunătățit plăcerea la locul de muncă prin automatizarea sarcinilor periculoase sau plictisitoare.

Cu toate acestea, Scarpetta a avertizat, de asemenea, că utilizarea inteligenței artificiale „vine, de asemenea, cu provocări etice serioase în ceea ce privește protecția datelor și a vieții private, transparența și explicabilitatea, prejudecata și discriminarea, luarea automată a deciziilor și responsabilitatea”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: