Compania CFR Călători susține că nu ar fi fost cazuri de refugiați din Ucraina care și-au plătit biletul, deși Ministerul Transporturilor a promis încă de acum două zile gratuitatea pe trenurile CFR Călători, dar recunoaște, totodată că nu există niciun document oficial pentru a susține legal această facilitate și arată către ministerul de resort care a întârziat emiterea actului normativ. Reacția Companiei vine după ce, în spațiul public au apărut dovezi că, la casele de bilete din mai multe gări angajații nu au respectat dispozițiile verbale ale superiorilor. Practic, gratuitatea s-a dat doar la telefon, fără să existe o notă scrisă sau orice fel de document :
Comunicatul oficial al Companiei : ,,CFR Călători are convingerea că nu există nici o persoană refugiată care să nu fi avut acces în trenurile CFR Călători sau a cărui călătorie să fie întreruptă/ condiționată de documentele de transport prezentate. Au fost făcute demersuri pentru crearea unui cadru de reglementări care să îmbunătățească modul de acces la transport și să reducă la maximum posibil aspectele care ar fi de natură să temporizeze preluarea călătorilor, dar în același timp să asigure conformitatea cerințelor Regulamentului de transport. Aceste reglementări /legiferări exced competențele CFR Călători.” NOTĂ : Sublinierea din citat aparține redacției.
Marți, pe 1 martie, la Parlament, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunțat că toți refugiații din Ucraina beneficiază de transport gratuit cu trenurile CFR Călători, însă relatările publice arată că Ministerul Transporturilor nu a venit la timp cu Ordonanța de Urgență pentru această facilitate.
Un tren Inter Regio cu peste 1000 de refugiați, în mare parte de origine azeră a plecat joi, la ora 17 50 de la Iași către București. Transportul este gratuit. Refugiații vor fi găzduiți temporar la Romexpo.