Comisia Europeană a suspendat plata a 53,36 milioane euro din cererea de plată numărul 2 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), din cauza neîndeplinirii a două jaloane pe energie, a confirmat oficial Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), într-un răspuns pentru Economedia.
Economedia a scris anterior că Executivul european va propune aprobarea parțială a cererii de plată numărul doi din PNRR, conform surselor noastre urmând să suspende plata a circa 50 de milioane de euro.
„Ca urmare a neîndeplinirii satisfăcătoare a 2 jaloane, România va încasa cu 53,36 milioane euro mai puțin în contul componentei de sprijin sub formă de împrumut a PNRR, având la dispoziție încă 6 luni pentru a reveni cu dovezi că și pentru această sumă jaloanele au fost îndeplinite satisfăcător”, arată un răspuns oficial al MIPE pentru Economedia.
Prin urmare, suma ce urmează a fi încasată de România va fi de aproximativ 2,75 miliarde de euro, din care 1,86 miliarde de euro partea de grant și aproximativ 0,89 miliarde de euro partea de împrumut.
Conform calendarului de implementare PNRR, România a avut de îndeplinit 51 jaloane și ținte cu termen de realizare trimestrul I si trimestrul II 2022, care au fost incluse în cea de-a doua cerere de plată, transmisă către Comisia Europeană în trimestrul al patrulea din 2022, la data de 15 decembrie 2022.
A doua cerere de plată depusă este în valoare de 3,22 miliarde euro, din care 2,14 miliarde euro reprezintă sprijin financiar nerambursabil și 1,08 miliarde euro – sprijin sub formă de împrumut, sume ce includ și prefinanțarea în valoare de 13%. După deducerea prefinanțării deja încasate de țara noastră, sumele de plată sunt de 2,8 miliarde de euro, din care 1,86 miliarde de euro este partea de grant și 0,94 miliarde de euro este partea de împrumut.
A doua cerere de plată transmisă de România în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență a fost evaluată pozitiv de Comisia Europeană, 49 de jaloane și ținte fiind considerate ca îndeplinite satisfăcător.
În continuare, Comisia Europeană va transmite evaluarea cererii de plată nr. 2 a României, conform procedurii, Comitetului Economic și Financiar (EFC), pentru a fi aprobată.