OFICIAL Guvernul vrea să renunțe la micșorarea plafoanelor pentru plățile cash. „Societatea românească nu este pregătită la acest moment pentru limitarea utilizării numerarului”

bani lei bancnote Sursa foto Economedia Ilona Andrei (3)

Ministerul Finanțelor a pus în transparență un proiect de Ordonanță de Urgență prin care se renunță la micșorarea plafoanelor pentru plățile cash, din cauză că „societatea românească nu este pregătită la acest moment pentru limitarea utilizării numerarului”.

  • Puteți vedea aici OUG și aici nota de fundamentare.

„Atât reacțiile din spațiul public, cât și cele existente la nivelul societății ca urmare a adoptării acestei măsuri, au determinat concluzia că societatea românească nu este pregătită pentru măsura limitării utilizării numerarului”, se menționează în nota de fundamentare.

În document se mai precizează și faptul că din sondajul efectuat de către Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România privind reducerea plafoanelor pentru plățile cash, în perioada 03-06.11.2023, respondenții au fost în defavoarea măsurilor de reducere a plafoanelor de încasări și plăți în numerar. Astfel, din cei peste 2.500 de antreprenori, la întrebarea dacă consideră oportună reducerea pragului pentru plățile cash introduse prin Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, 94,1% au răspuns „NU”.

„Măsura de diminuare a plafoanelor până la care numerarul poate fi utilizat a fost adoptată în contextul necesității de combatere a fenomenului, tot mai acut, de evaziune fiscală, ținând seama, inclusiv, de faptul că în ultimul proces de evaluare MONEYVAL a fost evidențiat faptul cã economia României este bazată pe numerar, iar dimensiunea economiei subterane este de aproximativ 30% din PIB, utilizarea numerarului fiind principala metodă de spălare a banilor, la nivel național”, se mai menționează în nota de fundamentare.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat marți că Executivul va renunța la micșorarea plafoanelor pentru plățile cash. El a spus că măsurile care ar fi urmat să între în vigoare pe 11 noiembrie vor fi modificate în următoarea ședință de guvern. Marcel Ciolacu spune că a luat decizia după mai multe discuții avute cu micii întreprinzători.

Comentarii

  1. Bine ca vorbiti cu oamenii dupa ce luati decizii care sa ii afecteze, nu inainte. Pentru ce sunt consultarile? Nu asta inseamna democratie? Sa iei masuri care sa ii ajute pe cetateni impreuna cu cetatenii?

  2. Digitalizarea instituțiilor statului!!!
    În majoritatea comunelor din România, nu se pot plăti taxele și impozitele online sau cu cardul… DOAR NUMERAR!

  3. Cel mai bine e cu numerar. Interesul este insa de a scapa de el, dupa ce anii trecuti in RO au disparut cateva mii (dupa stirea mea vreo 6000) de ATMuri, s-au redus nr de agentii bancare si angajatii au fost dati afara ori au plecat la alte banci ori au primit alte responsabilitati in cadrul aceleiasi banci unde lucrau.
    Urmatorul pas (daca vor reusi, si nadajduiesc in Dumnezeu ca nu) este ca avand o masa mica, aproape insesizabila de numerar pe piata, sa introduca moneda digitala cu care sa echivaleze o mica suma de bani (numerar) iar restul sa o arunce la wc. In acest sens noua moneda (europeana, apoi globala) va fi jucaria cu care vor manipula pe toti angajatii si vor controla absolut toate miscarile financiare. Intre “ei” probabil ca va fi un sistem financiar paralele fara a avea limitari.
    Va indemn sa nu mai platit cu cardurile, nici cu telefoanele ci sa folositi clasicul ban in numerar care asigura 100% cerititudine oriunde, oricand si oricum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *