Oficial: Starlink a primit la începutul acestei luni dreptul de a furniza servicii de internet în România (ANCOM). Date tehnice

Starlink, sateliti Sursă foto: Unsplash

Starlink Internet Services a dobândit dreptul de a furniza servicii de acces la internet în România, începând cu data de 2 martie 2022, a transmis Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, la solicitarea Economedia. Anunțul că renumitul serviciu de internet prin satelit a lui Elon Musk a fost autorizat și în România a fost făcut săptămâna trecută de Sabin Sărmaș, preşedintele Comisiei IT&C din Camera Deputaţilor.

„Autorizarea societăţii STARLINK INTERNET SERVICES LIMITED s-a realizat în condiţiile regimului de autorizare generală stabilit prin Decizia preşedintelui ANCOM nr. 987/2012, aplicabil tuturor celor care doresc să furnizeze reţele publice de comunicaţii electronice ori servicii de comunicații electronice destinate  publicului, pe piaţa din România. Astfel, ca urmare a transmiterii către ANCOM a notificării cu privire la intenția STARLINK INTERNET SERVICES LIMITED de a furniza rețele publice de comunicaţii electronice sau servicii de comunicații electronice destinate publicului în România, compania a dobândit dreptul de a furniza, în condițiile libertății de prestare, servicii de acces la internet începând cu data de 2 martie 2022”, a transmis ANCOM.

Totodată, începând cu 3 martie 2022, în urma depunerii documentației necesare, companiei STARLINK INTERNET SERVICES LIMITED i-a fost emisă o licență de utilizare a spectrului radio pentru furnizarea de servicii publice de comunicații prin satelit pe teritoriul României în benzile de frecvențe 14.00 – 14.50 GHz (sensul Pământ – spaţiu) și 10.70 – 12.75 GHz (sensul spaţiu – Pământ). De asemenea, a fost emisă și o licență pentru amplasarea de stații de sol de tipul gateway în benzile de frecvențe 27,5 – 29,1 GHz și 29,5 – 30,0 GHz (sensul Pământ – spațiu), respectiv, 17,8 – 18,6 GHz și 18,8 – 19,3 GHz (sensul spațiu – Pământ).

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Reprezentanții ANCOM mai precizează că societatea, în calitate de titular al acestor licențe, are obligația de a respecta cerințele esențiale referitoare la utilizarea spectrului și a echipamentelor radio. „Echipamentele radio utilizate vor respecta prevederile Hotărârii Guvernului nr. 740/2016 privind punerea la dispoziție pe piața echipamentelor radio, cu modificările și completările ulterioare, și standardele europene armonizate aplicabile în România”, subliniază ANCOM.

Starlink se va lansa și în România, scria, încă de acum un an, platforma Go4IT.ro, după ce Starlink de la SpaceX începuse de câteva luni testarea în SUA și extinsese testele în Canada și alte câteva regiuni. Dacă ești interesat să fii printre primii care testează Starlink în România, poți să afli un termen estimativ accesând site-ul oficial Starlink. Când platforma a făcut acest exercițiu, pentru Piața Unirii din București, estimarea era că serviciul Starlink va fi disponibil începând cu anul 2022. Am făcut o tentativă în 2022, iar estimarea s-a mutat, între timp, pentru anul viitor.

Internetul în România

Datele Institutului Național de Statistică de la finalul anului trecut arătau că, din totalul gospodăriilor din România, 80,8% au acces la reţeaua de internet de acasă, în creṣtere cu 2,6 puncte procentuale faţă de anul anterior. Aproximativ 3,3% din populaţia Uniunii Europene nu îşi permitea în 2020 o conexiune la Internet, arată datele publicate în februarie de Eurostat și citate de Agerpres. În rândul statelor membre, România e cea mai afectată de această problemă: aproape o cincime din întreaga populaţie (19,8%) nu îşi permitea o conexiune la Internet.

Viteza medie de transfer date prin internetul fix a crescut în 2020, cu 25% la nivel național, arată datele din 2021 ale Netograf, platformă electronică concepută de Autoritatea Națională pentru Administrare și Regelementare în Comunicații (ANCOM).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: