Starlink, renumitul serviciu de internet prin satelit a lui Elon Musk, a fost autorizat și în România. Anunțul a fost făcut de Sabin Sărmaș, preşedintele Comisiei IT&C din Camera Deputaţilor. Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii ar fi dat acceptul ieri.
“Ce înseamnă asta pentru noi, românii? Că suntem cu un pas mai aproape să avem acces la internet în orice colț al țării, oricât de izolat ar fi el, pentru că pe lângă internetul de mare viteză prin fibră optică, vom avea pe scară largă și internet prin satelit”, susține Sărmaș, IT-ist de profesie, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii ar fi dat acceptul ieri. Economedia a transmis o solicitare instituției, pentru o confirmare oficială, revenim cu detalii, în măsura în care le vom primi.
“Însuși Elon Musk a arătat lumii întregi cum conexiunea la internet oferă siguranța unei națiuni, ajutându-i pe ucraineni, prin activarea rețelei de sateliți Starlink, să compenseze întreruperile internetului cauzate de atacurilor cibernetice ale rușilor și distrugerea infrastructurii de comunicații. Impactul acțiunii sale a fost major atât la nivel politic, cât și social”, menționează deputatul.
Musk a solicitat Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor să aloce spectrul necesar pentru încă 30.000 de sateliți Starlink în anii următori, mai menționează Sărmaș. “Este o dovadă în plus că urmează să asistăm la o revoluție în domeniul telecomunicațiilor. Sigur, se așteaptă ca ITU să stabilească și reguli mai stricte pentru astfel de proiecte de constelații satelitare, dar asta înseamnă că vom avea reglementări tot mai clare pentru acest domeniu”, completează acesta.
România se află în topul țărilor cu cel mai rapid internet din lume, dar venirea Starlink ar aduce avantaje pentru zonele defavorizate. “Ideea din spatele constelației de sateliți a lui Musk este să ofere internet de mare viteză în special în zone care nu au acoperire din partea operatorilor tradiționali. Școlile sau instituțiile publice din cătunele izolate, comunitățile mici din zonele rurale în care infrastructura clasică nu este încă prezentă, refugiile sau cabanele din vârf de munte – sunt doar câteva exemple care vor avea acces la internet după ce Starlink va începe furnizarea de servicii și în România”, menționează Sărmaș.
Starlink se va lansa și în România, scria, încă de acum un an, platforma Go4IT.ro, după ce Starlink de la SpaceX începuse de câteva luni testarea în SUA și extinsese testele în Canada și alte câteva regiuni. Dacă ești interesat să fii printre primii care testează Starlink în România, poți să afli un termen estimativ accesând site-ul oficial Starlink. Când platforma a făcut acest exercițiu, pentru Piața Unirii din București, estimarea era că serviciul Starlink va fi disponibil începând cu anul 2022.
Am făcut o tentativă în 2022, iar estimarea s-a mutat, între timp, pentru anul viitor:
SpaceX vrea să se extindă, NASA vede riscuri
SpaceX a înaintat o propunere către FCC (Federal Communications Commission de a pune pe orbită încă 30.000 de sateliți de internet Starlink, ca parte a sistemului Starlink „Gen 2”. În prezent, există aproximativ 1.800 de sateliți Starlink operaționali pe orbită și au existat deja mai multe situații de pericol de accident pe orbită, conform space.com. NASA și-a exprimat îngrijorarea cu privire la noii sateliți Starlink ai SpaceX, inclusiv cu privire la creșterea riscului de coliziune pe orbită, într-o scrisoare adresată Comisiei Federale de Comunicații (FCC), notează space.com.
Potrivit unui anunț pe tweeter al lui Musk, în ianuarie, SpaxeX avea 1469 sateliți activi și încă 272 care ar urma să devină operaționali, conform The Guardian.
Cum stăm cu internetul în România?
Datele Institutului Național de Statistică de la finalul anului trecut arătau că, din totalul gospodăriilor din România, 80,8% au acces la reţeaua de internet de acasă, în creṣtere cu 2,6 puncte procentuale faţă de anul anterior. Aproximativ 3,3% din populaţia Uniunii Europene nu îşi permitea în 2020 o conexiune la Internet, arată datele publicate în februarie de Eurostat și citate de Agerpres. În rândul statelor membre, România e cea mai afectată de această problemă: aproape o cincime din întreaga populaţie (19,8%) nu îşi permitea o conexiune la Internet.
Viteza medie de transfer date prin internetul fix a crescut în 2020, cu 25% la nivel național, arată datele din 2021 ale Netograf, platformă electronică concepută de Autoritatea Națională pentru Administrare și Regelementare în Comunicații (ANCOM).