După săptămâni de declarații de la distanță, SUA și China sunt în sfârșit pregătite să se întâlnească, deschizând calea pentru o potențială dezescaladare a unui război comercial în curs de desfășurare între cele mai mari două economii ale lumii.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Conform declarațiilor guvernului american, secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, și reprezentantul comercial al SUA, Jamieson Greer, vor merge joi în Elveția, unde sunt programate să se întâlnească cu vicepremierul chinez He Lifeng, principalul reprezentant economic al Beijingului. Întâlnirea va avea loc între 9 și 12 mai, scrie Fortune.
Ministerul chinez al Afacerilor Externe a confirmat, de asemenea, călătoria lui He în Elveția, unde acesta se va întâlni, de asemenea, cu oficiali elvețieni.
Vinerea trecută, Ministerul Comerțului din China a declarat că „evaluează” o ofertă din partea Washingtonului de a începe discuțiile și a menționat că înalți oficiali americani și-au exprimat în mod repetat dorința de a începe negocieri comerciale cu Beijingul. Președintele american Donald Trump a afirmat la sfârșitul lunii aprilie că a discutat cu președintele chinez Xi Jinping despre tarifele vamale, dar a refuzat să ofere detalii.
Întâlnirea programată în Elveția este primul angajament public de a începe negocieri comerciale de când Trump a impus pentru prima dată tarife Chinei în februarie.
Represaliile dintre SUA și China au ridicat tarifele la niveluri uimitor de ridicate. China impune în prezent un tarif de 125% pentru bunurile americane, în timp ce SUA impune un tarif de 145% pentru bunurile chinezești. Cu toate acestea, ambele guverne au prevăzut scutiri importante pentru bunuri precum produsele farmaceutice, semiconductorii și electronicele de consum.
Piețele asiatice nu s-au mișcat aproape deloc, în pofida veștilor conform cărora SUA și China ar putea începe să se detensioneze. Indicele Hang Seng din Hong Kong a crescut cu 0,2%, iar indicele CSI 300 din China continentală cu aproximativ 0,6%, la ora 16:00, ora Hong Kong-ului. Contractele futures din SUA au reflectat, de asemenea, un sentiment similar, Dow Jones Futures și S&P futures câștigând 0,42% și, respectiv, 0,43%.
Totuși, dezescaladarea ar putea fi o veste binevenită pentru cele mai mari două economii ale lumii, pe măsură ce războiul comercial al lui Trump începe să aibă efect.
Datele de la sfârșitul lunii aprilie arată deja o scădere a importurilor din China în SUA. Directorul executiv al Portului Los Angeles, Gene Seroka, a avertizat recent că retailerii ar putea avea în curând doar cinci săptămâni de stocuri complete. Reducerea stocurilor ar putea însemna prețuri mai mari și blocaje în lanțul de aprovizionare.
China a anunțat miercuri schimbări-cheie de politică, inclusiv reduceri de rate, pentru a-și susține economia.