Oligarhii ruși se grăbesc să își vândă proprietățile din Marea Britanie, pe măsură ce sancțiunile Occidentului încep să se aplice

Redacția mart. 4, 2022 0 comentarii
Roman Abramovici

Oligarhul rus Roman Abramovici vrea să vândă cele mai valoroase active ale sale din Marea Britanie, pe măsură ce sancțiunile occidentale încep să se aplice, scrie CNBC. Miliardarul a anunțat miercuri vânzarea clubului său de fotbal Chelsea din Anglia, doar o parte dintr-un șir de active pe care acesta le deține în Marea Britanie.

Clubul, pe care Abramovici l-a cumpărat cu 140 de milioane de lire sterline în 2003, este estimat acum la o valoare de aproximativ 3 miliarde de lire sterline.

Între timp, un portofoliu de proprietăți din Londra, inclusiv un conac evaluat la 150 de milioane de lire sterline și un penthouse cumpărat cu 22 de milioane de lire sterline în 2018, ar putea fi vândute pentru 200 de milioane de lire sterline.

Miercuri, Abramovici, care până acum a evitat să critice invazia Ucrainei de către Rusia, a spus că decizia de a vinde clubul este în interesul business-ului și a adăugat că toți banii obținuți din vânzare vor fi donați către victime ale războiului.

Abramovici a evitat până acum sancțiunile care i-au lovit pe unii dintre colegii săi, dar există semne că situația se va putea schimba pe măsură ce autoritățile occidentale își întăresc sancțiunile asupra bogaților Rusiei, pe măsură ce războiul escaladează.

Joi, oficialii francezi au confiscat un iaht care ar fi deținut de Igor Sechin, ca parte a eforturilor continue ale Europei de a identifica și captura bunuri de lux. În același timp, SUA au lansat un grup operativ pentru a confisca iahturile, apartamentele de lux și avioanele private ale bogaților ruși care au legături cu Putin.

Totuși, timpul trece, iar oligarhii vizați își mută activele în teritorii de peste mări și își consolidează averea în criptomonede. Guvernul din Marea Britanie a fost criticat pentru că nu a acționat suficient de repede în privința sancțiunilor. Însă oficialii de la Ministerul de Interne au spus că ar putea dura chiar și câteva săptămâni sau luni până ar identifica bunurile celor apropiați lui Putin pentru a le putea confisca.

Potrivit unei analize realizată de The Guardian, oligarhii aflați deja sub sancțiunile SUA și ale UE au active în valoare de aproape 200 de milioane de lire sterline în Londra și din jurul Marii Britanii.

foto: Chelsea FC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.