Omul de afaceri Ștefan Vuza vrea să cumpere Rompetrol, deși încă plătește creditele pentru achiziția Oltchim. Împrumutul inițial pentru Oltchim, luat din Rusia

Chimcomplex Oltchim Compania Română de Chimie

Chimcomplex Borzești, controlată de omul de afaceri Ștefan Vuza, vrea să cumpere Rompetrol (KMG International), în contextul în care compania pregătește o serie de proiecte cu hidrogen, arată un anunț publicat la Bursa de Valori București. Chimcomplex vrea să finanțeze achiziția printr-o emisiune de obligațiuni, urmând să depună o ofertă în 2022. Anunțul vine în contextul în care compania încă plătește creditul luat pentru cumpărarea combinatului Oltchim, finanțarea principală fiind rusească.

„Compania anunță că Alianța Europeană pentru Hidrogen Curat a selectat 3 proiecte depuse de Chimcomplex SA Borzești spre a trece în etapele următoare. Aceste proiecte, codificate sub denumirea GreenComplex, vizează producția de hidrogen, hidrogenul ca materie primă pentru industria chimică și hidrogen pentru energie termică. Toate aceste proiecte răspund strategiei avute în vedere la nivelul industriei europene de valorificare pe scară largă a hidrogenului în Europa. În ceea ce privește Divizia de Chimie și de integrare petrochimică, compania anunță finalizarea unor studii preliminare și includerea oportunității dezvoltării unor parteneriate și a achiziției Rompetrol (KMG International) în strategia de dezvoltare a societății, urmărindu-se formularea unei oferte în acest sens la începutul anului 2022”, arată anunțul Chimcomplex publicat la BVB.

Anul trecut, KMG International, divizia înregistrată în Olanda a gigantului petrolier kazah de stat KazMunayGas, care deține în România grupul Rompetrol, a anunțat că este dispusă să își vândă toate activele locale considerate neesențiale, printre care furnizorul de servicii la sondă Rompetrol Well Services, un business de circa 70 milioane lei anual ai cărui principali clienți sunt producătorii de hidrocarburi Romgaz și OMV Petrom, scria profit.ro. KMG International deține circa 73% din acțiunile Rompetrol Well Services.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Pentru a finanța proiectele menționate și pentru a implementa strategiile de dezvoltare, Chimcomplex afirmă că are în vedere demararea unei emisiuni de bonduri (obligațiuni) în prima jumătate a anului 2022 și atragerea de parteneri de equity, la acest moment fiind finalizat procesul de selecție a consultantului financiar internațional care va asista Chimcomplex Borzești în acest demers, fiind vorba despre Rothschild & Cie.

Luna trecută, Chimcomplex a anunțat și adjudecarea, la licitație, a unui pachet de active ale CET Govora, la prețul de 8,2 milioane de euro.

Achizițiile și planurile de achiziții ale Chimcomplex vin în contextul în care compania nu a achitat până în prezent creditele luate pentru achiziția combinatului chimic Oltchim, în 2018. La acea vreme, Chimcomplex a primit undă verde de la Consiliul Concurenței pentru achiziția unei mari părți din activele Oltchim, contra sumei de aproximativ 128 de milioane de euro. Finanțarea pentru cea mai mare parte a sumei a venit de la banca VTB Europe, cu capital rusesc și sediul în Frankfurt (Germania), potrivit documentației depuse de Vuza. Banca – mamă a VTB Europe este o instituție rusească de credit, aflată pe lista băncilor sancționate de SUA și Uniunea Europeană din cauza legăturilor cu Kremlinul.

În octombrie, Chimcomplex a anunțat că a obținut refinanțări de 90 de milioane de euro pentru creditele luate de la VTB și Credit Suisse/Argentum Netherlands. Mai precis, compania a încheiat contracte de finanțare de 56,7 de milioane de euro cu CEC Bank și Alpha Bank pentru refinanțarea integrală a creditelor existente. În cursul lunii octombrie s-a adăugat o sumă suplimentară de 33,3 milioane euro.

Chimcomplex Borzești a raportat afaceri de 1,71 miliarde lei, în primele trei trimestre ale acestui an, dublu față de cele 804,24 milioane lei în perioada similară a anului trecut. Compania a raportat un profit net de 422,21 milioane lei, comparativ cu pierderea de 32,9 milioane lei din primele 3 trimestre ale anului trecut.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: