Grupul OMV Petrom se așteaptă ca în acest an să plătească zeci de milioane de euro pentru impozitul pe construcții introdus la începutul anului, mai bine cunoscut sub numele “taxa pe stâlp”. Estimarea a fost făcută de OMV Petrom în raportul trimis marți Bursei de Valori București în care a publicat rezultatele financiare pentru anul 2024.
“O taxă de 1% din valoarea construcțiilor a fost introdusă începand cu 1 ianuarie 2025. Sunt așteptate clarificări cu privire la detaliile de aplicare (ex. domeniul de aplicare, baza de impozitare). Impactul estimat preliminar pentru 2025 este de ordin mediu în zeci de milioane de euro.”
De asemenea, raportul spune că “taxa pe cifra de afaceri introdusă în 2024 (0,5% pentru OMV Petrom S.A. și OMV Petrom Marketing S.R.L.) se estimează că va avea un impact anual total de sub 250 milioane lei in 2025 (2024: 216 milioane lei).”
Într-o conferință de presă pe tema rezultate cu care grupul OMV Petrom a încheiat anul 2024, Alina Popa, directorul financiar al OMV Petrom, a arătat că impactul exact al noii taxe pe stâlp va fi evaluat în perioad următoare și a criticat modul netransparent în care acest impozit a fost introdus de la începutul anului:
“Este foarte dificil să estimăm din acest impozit, datorită faptului că sunt multe neclarități în ceea ce privește aplicabilitatea acestui impozit, care este baza de impozitare și așa mai departe. De aceea, nu putem spune la acest moment nici referitor la Arpechim și nici la alte elemente. Ministerul de Finanțe a anunțat că va începe un proces de consultare și sigur că vom participa în acest proces împreună cu asociațiile care reprezintă industria noastră și vom încerca să clarificăm toate elementele necesare. România are proiecte majore în desfășurare și trebuie găsit un echilibru între nevoile pe termen scurt de taxe și impozite și oportunitățile pe termen lung pe care le aduc investițiile acestea majore. Noi am anunțat cel mai intens program investițional din istoria noastră și sigur că întotdeauna investițiile au în spate un calcul economic. Orice proiect de investiție are un calcul economic, iar în acest calcul economic taxarea joacă un rol deosebit de important. Astfel, ca regulă generală, cu cât taxarea este mai mare, cu atât investițiile sunt defavorizate. Avem nevoie de un cadru fiscal și de reglementare stabil, predictibil și competitiv pentru a realiza acest plan de investiții. Cu siguranță, introducerea impozitului pe construcții nu este un exemplu pentru un astfel de cadru, mai ales că s-a desfășurat și fără un proces de consultare real.”
Ea a mai spus că investițiile planificate de OMV Petrom pentru acest an nu au luat în calcul noul impozit.
“În anul 2024, am crescut investițiile cu peste 50% față de 2023, iar în 2025 planificăm să le creștem cu încă 20% față de 2024, care este deja la un nivel ridicat. Aceste planuri de investiții nu au ajustate cu impactul din acest impozit pe construcții întrucât sau alte modificări legislative, întrucât vom participa în procesul de consultare și vom vedea care va fi forma finală și ce va însemna acest impozit. Dar, așa cum spus și mai devreme, impozitele și mai ales impozitele pe active imobilizate, care înseamnă în esență impozite pe investiții, sigur că descurajează investițiile. Astfel că investițiile noastre de 8 miliarde de lei sunt planificate presupunând un cadru fiscal și de reglementare stabil, predictibil și competitiv.”, a precizat Alina Popa.
În ceea ce privește impactul în prețurile finale plătite de consumatori, ea a precizat: “Trebuie să discutăm și să avem un proces de consultare cu toate părțile implicate, o consultare din care să înțelegem cât va fi această taxă, dar și impactul economic asupra jucătorilor în toate industriile, pentru că nu suntem doar noi afectați. Acesta este primul pas și abia după aceea vom vedea care este impactul și în ce măsură poate afecta sau nu prețurile.”