OMV Petrom estimează că în acest an va obţine un profit net de 1,824 miliarde de lei, mai mare cu 32% decât cel înregistrat anul trecut, respectiv 1,382 miliarde de lei, potrivit unor documente postate pe site-ul companiei şi analizate de Agerpres.
Investiţiile incluse în bugetul propus pentru anul 2021 sunt în valoare de 3,319 milioane de lei, în plus cu 3,5% faţă de investiţiile de anul trecut, respectiv 3,206 milioane de lei.
Veniturile din vânzări vor ajunge la 15,875 miliarde de lei, în creştere cu 3% faţă de anul anterior, când au fost 15,437 miliarde de lei.
“Veniturile din vânzări aproximativ la nivelul actual din 2020 ca urmare a creşterii preţurilor mărfurilor şi volumelor de vânzări de energie electrică şi de produse petroliere, efect parţial redus ca urmare a scăderii volumelor de vânzări de gaze naturale”, explică reprezentanţii companiei.
Aceştia se aşteaptă ca rezultatul din exploatare în 2021 să beneficieze de pe urma îmbunătăţirii mediului de piaţă, de creşterea cererii pentru energie electrică şi produse petroliere şi de continuarea programelor de optimizare a costurilor.
Producţia de hidrocarburi bugetată este de 45,8 milioane bep, vânzările de gaze sunt de 41,9 TWh şi vânzările de produse rafinate sunt estimate la 4,7 milioane tone.
Reprezentanţii OMV Petrom arată că, în România, producţia zilnică de hidrocarburi este estimată să se situeze la 125,6 kboe/d, în scădere cu 9% comparativ cu 2020. Această scădere reflectă, în principal, declinul natural şi vânzarea de zăcăminte.
Cererea de gaze naturale se estimează că va fi relativ similară cu cea din 2020. Vânzările de gaze naturale ale companiei sunt preconizate să scadă cu 26,5% faţă de 2020, ca urmare a reducerii producţiei proprii şi schimbării reglementărilor legislative pe piaţa gazelor naturale. Preţul gazelor este aşteptat să fie mai mic decât anul trecut.
“În acelaşi timp, ne aşteptăm ca cererea de energie electrică sa fie peste nivelul din 2020. (…) Producţia netă de energie se aşteaptă să crească cu 18,7% comparativ cu 2020, ca urmare a îmbunătăţirii condiţiilor de piaţă”, au menţionat responsabilii OMV Petrom.
Vânzările de produse rafinate se estimează să atingă 4,7 milioane de tone în 2021, reflectând aşteptările cu privire la creşterea cererii pe piaţa internă.
Compania menţionează, de asemenea, că este programată o oprire de două săptămâni pentru centrala de la Brazi în al doilea trimestru al anului, pentru întreaga capacitate.
“Ca urmare a procesului de transfer a zăcămintelor marginale şi a creşterii deprecierii, nivelul mijloacelor fixe înregistrează o uşoară scădere comparativ cu 2020. Se estimează o uşoară scădere a capitalurilor proprii ca urmare a propunerii de păstrare a unui nivel constant cu anul anterior a dividendelor de plată, aproape de nivelul planificat al profitului net”, conform documentelor companiei.
Bugetul propus pentru acest an va fi supus spre aprobare în Adunarea Generală a Acţionarilor din data de 27 aprilie 2021.