OMV Petrom reiterează că nu datorează taxa de solidaritate. „Dacă ANAF va ajunge la altă concluzie, bineînțeles că vom plăti” / Control ANAF la începutul anului

OMV sigla sursa site oficial sursa foto: Site oficial

Compania petrolieră OMV Petrom insistă că nu datorează taxa de solidaritate în România, însă spune că, dacă Fiscul va ajunge la altă concluzie, compania va plăti.

„Nu datorăm aceeastă taxă. În situația în care, din motive pe care nu le putem vedea în acest moment, ANAF va ajunge la altă concluzie, bineînțeles că vom plăti, așa cum plătim întotdeauna, toate taxele și contribuțiile acolo unde suntem obligați și trebuie să le plătim”, a declarat Alina Popa, Director Financiar și membru al Directoratului OMV Petrom, în cadrul unei conferințe de presă.

Compania a confirmat că ANAF a derulat un control la începutul acestui an, pentru a verifica cifra de afaceri și structura acesteia.

„Fiind cel mai mare contribuabil la bugetul de stat al României suntem tot timpul în controale de la ANAF. Suntem obisnuiți cu acest lucru, punem la dispoziție tot ce ne cer. Pot sa confirm că am avut un control de la ANAF la începutul acestui an, care a verificat în detaliu cifra de afaceri și structura cifrei de afaceri a OMV Petrom. Nu avem concluziile acestui raport. Nu avem un proces verbal de control. Însă suntem foarte transparenți și punem și vom pune la dispoziție toate cifrele financiare organelor de inspecție fiscală”, a mai declarat Alina Popa.

Amintim că OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, a anunţat la începutul anului că se aşteaptă să nu plătească taxa de solidaritate pentru anul fiscal 2022, impusă prin ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 186 publicată în data de 29 decembrie 2022, motivând că are „sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului”.

În cel mai recent raport, OMV face referire și la taxa de solidaritate.

Raportul amintește că, în contextul crizei energetice din Europa, sunt implementate măsuri suplimentare de reglementare, cum ar fi scheme de compensare, prețuri plafonate pentru gaze naturale și electricitate și supraimpozitarea sau contribuția de solidaritate a UE. Regulamentul UE 2022/1854 a introdus o contribuție de solidaritate, care a fost transpusă în legislația locală a statelor membre până la sfârșitul anului 2022, și este aplicabilă pentru 2022 și / sau 2023. Reprezintă o contribuție care se aplică profiturilor suplimentare ale societăților care operează în sectoarele petrolului, gazelor naturale, mineritului și rafinării și se calculează pe baza profiturilor fiscale obținute de aceste societăți , determinate în conformitate cu normele fiscale naționale, care depășesc cu mai mult de 20% media profiturilor fiscale obținute în perioada 2018 – 2021.

„România a transpus acest regulament prin OUG 186/2022, aprobată și publicată în decembrie 2022. Această ordonanata urmează să fie supusă procesului de aprobare în Parlament, ca atare poate fi obiectul unor modificări. De asemenea, intervenții noi pe partea de reglementare și fiscalitate pot avea un impact asupra rezultatelor financiare ale OMV Petrom. În baza rezultatelor financiare preliminare aferente anului 2022 ale OMV Petrom și a prevederilor acestei ordonanțe de urgență , se așteaptă că OMV Petrom să nu între în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având mai puț în de 75% din cifra de afaceri în sectoarele definite: extracția țițeiului , extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului. În 2022, OMV Petrom a contribuit deja prin plata redevențelor , taxelor suplimentare și a altor contribuții specifice industriei cu aproximativ 7,3 mld lei, pe lângă impozitul pe profit de 2,2 mld lei. În total, taxele specifice industriei au crescut de circa 4 ori comparativ cu 2021″, arată raportul.

sursa foto: Site oficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *