OMV Petrom vrea să vândă o parte din participaţia deţinută în perimetrul Han Asparuh offshore din Bulgaria

sonda offshore sursa ExxonMobil Foto: Sondă offshore / ExxonMobil

OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Sud-Estul Europei, anunţă că acum caută oportunităţi pentru o potenţială vânzare a unei părţi din participaţia deţinută în perimetrul Han Asparuh offshore din Bulgaria, ca urmare a aprobării transferului licenţei, urmând totodată să continue activitatea de explorare în calitate de operator, scrie News.ro.

„Direcţia strategică: Dezvoltarea regională a gazelor naturale. – Proiectul Neptun Deep: ca urmare a atribuirii cu succes a principalelor contracte, continuăm să ne concentrăm pe activităţile de obţinere a permiselor, pe demararea lucrărilor de construcţie şi pregătirile în vederea forării primei sonde în 2025. – Han Asparuh offshore Bulgaria: ca urmare a aprobării cu succes a transferului licenţei, continuăm activitatea de explorare în calitate de operator şi căutăm oportunităţi pentru o potenţială vânzare a unei părţi din participaţie”, se arată în raportul financiar publicat miercuri pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Han-Asparuh este situat în vestul Mării Negre, în Bulgaria, la sud de perimetrul Neptun Deep din România şi se întinde pe o suprafaţă de 13.819 km² cu o adâncime maximă a apei de peste 2.000 m. Activităţile de explorare au început în 2012 şi au inclus studii geologice şi geofizice precum şi forajul a trei sonde de explorare. O campanie extinsă de achiziţie seismică 3D a fost finalizată în mai 2020, pe o suprafaţă de 5.614 km².

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

De altfel, compania anunţa pe 30 aprilie 2024, în raportul financiar anterior, aferent trimestrului I al anului, că a decis să se retragă din Perimetrul II de Explorare Offshore din Georgia.

OMV Petrom anunţa pe 31 august 2020 că a finalizat tranzacţia pentru achiziţia participaţiei de 100% în OMV Offshore Bulgaria GmbH de la OMV Exploration & Production GmbH şi că intra astfel în licenţa de explorare a perimetrului Han-Asparuh din Bulgaria. În urma retragerii Repsol, autoritatea de reglementare din Bulgaria a aprobat alocarea participaţiei de 30% a Repsol către ceilalţi doi parteneri rămaşi.

Astfel, participaţia OMV Petrom în perimetru, la acel moment, prin intermediul OMV Offshore Bulgaria GmbH, era de 42,86%, alături de Total (57,14%) în calitate de operator.

În 2012, guvernul bulgar a atribuit perimetrul de explorare Han-Asparuh consorţiului format din OMV (30%), Total (40%) şi Repsol (30%).

Guvernul bulgar a anunţat în iunie 2024 că a aprobat preluarea de OMV Petrom a pachetului de 57,14% deţinut de gigantul francez TotalEnergies în zăcământul de petrol şi gaze Han Asparuh din Marea Neagră şi a prelungit autorizaţia de explorare pentru proiect. OMV Offshore Bulgaria este acum unicul proprietar al autorizaţiei de explorare a petrolului şi gazelor aferente proiectului, care a fost prelungită cu 23 de luni.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: