OPEC+ va mări producţia de petrol cu doar 100.000 de barili pe zi. Creşterea e echivalentă cu cererea zilnică de petrol la nivel mondial venită în 86 de secunde

petrol Sursă foto: Unsplash

OPEC+ va mări producţia de petrol cu doar 100.000 de barili pe zi, cantitate despre care analiştii spun că este o insultă adusă preşedintelui american Joe Biden, după călătoria sa în Arabia Saudită pentru a-i cere liderului grupului de producători să pompeze mai mult pentru a ajuta Statele Unite şi economi globală, transmite agenția Reuters, citată de News.ro. Preţurile petrolului au scăzut miercuri cu 3%.

Creşterea, echivalentă cu cererea zilnică de petrol la nivel mondial venită în 86 de secunde, urmează săptămânilor de speculaţii că vizita lui Biden în Orientul Mijlociu şi autorizarea de către Washington a vânzărilor de sisteme de apărare antirachetă către Riad şi Emiratele Arabe Unite vor aduce mai mult petrol pe piaţa mondială.

“Este atât de puţin încât să nu aibă sens. Din punct de vedere fizic, este o problemă marginală. Ca gest politic, este aproape insultător”, a declarat Raad Alkadiri, director general pentru energie, climă şi sustenabilitate la Eurasia Group, citat de Reuters.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Creşterea de 100.000 bpd va fi una dintre cele mai mici de când au fost introduse cotele OPEC în 1982, arată datele OPEC.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii săi, conduşi de Rusia, un grup cunoscut sub numele de OPEC+ ,care s-a format în 2017, creşteau producţia cu aproximativ 430.000-650.000 bpd pe lună, pentru eliminarea reducerilor record ale livrărilor introduse după încetarea restricţiilor legate de Covid-19.

Totuşi, aceştia au avut probleme pentru a respecta obiectivele stabilite, deoarece majoritatea membrilor şi-au epuizat potenţialul de producţie, după ani de investiţii insuficiente în capacităţi noi.

În combinaţie cu perturbările legate de invazia Ucrainei de către Rusia în februarie, lipsa unei capacităţi suplimentare de producţie a condus la creşterea preţurilor energie şi a stimulat inflaţia.

Preţul petrolului Brent a scăzut miercuri cu 2,9%, la 97,61 dolari pe baril, iar cel al petrolului US WTI a coborât cu 3,1%, la 91,49 dolari pe baril. Ambele contracte au avut o evoluţie fluctuantă pe parcursul şedinţei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: