Ordonanța pe energie. Senatorii au extins numărul de beneficiari de preț plafonat și la familii cu minim 3 copii, Metrorex, biserici, administratori de parcuri industriale și distribuitori de medicamente

Redacția sept. 27, 2022 12 comentarii
facturi bani energie

Noua ordonanță pe energie, valabilă de la 1 septembrie, a fost modificată marți în Senat, fiind extins plafonul de preț pentru mai mulți beneficiari, printre care familiile cu cel puțin trei copii, pentru pacienții care necesită aparate medicale, pentru biserici, pentru instituțiile publice și pentru companii de tipul Metrorex, pentru administratorii parcurilor industriale, dar și pentru distribuitorii de medicamente, conform unor amendamente.

Astfel, comisiile parlamentare economică şi pentru energie de la Senat au acordat, marţi, cu majoritate de voturi, raport favorabil cu amendamente OUG 119/2022 privind plafonarea şi compensarea preţurilor la energie electrică, plaja de beneficiari cu preţ plafonat pentru consumul realizat până la 31 august 2023 fiind extinsă, scrie Agerpres.

Potrivit ordonanţei, preţul final facturat de către furnizorii de energie electrică este de maximum 0,68 lei/kWh, inclusiv TVA, pentru clienţii casnici al căror consum mediu lunar este cuprins între 0 – 100 KWh şi maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar este de maximum 255 kWh.

Preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este de maximum 0,31 lei/kWh în cazul clienţilor casnici şi maximum 0,37 lei/kWh pentru clienţii noncasnici.

Potrivit unui amendament adoptat de cele două comisii, 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, vor plăti clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin trei copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ, pentru întreg consumul realizat, De aceeaşi facilitate vor beneficia şi consumatorii care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declaraţiei pe propria răspundere, pentru întreg consumul realizat.

Un alt amendament include printre beneficiarii din mediul economic şi din instituţiile publice pentru care energia electrică se facturează cu maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, întreprinderile mici şi mijlocii, operatorii ce prestează/furnizează serviciile de utilităţi publice, inclusiv Metrorex S.A., operatorii economici din domeniul industriei alimentare, parcurile ştiinţifice şi tehnologice, întreprinderile publice care administrează sau gestionează investiţii în domeniul sportului, administratorii parcurilor industriale, producătorii şi distribuitorii de medicamente, farmaciile care utilizează lanţ de frig, lăcaşurile de cult recunoscute oficial în România.

De asemenea, cele două comisii au acordat raport de admitere, proiectului de lege pentru aprobarea OUG 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic, în forma Guvernului.

Ministerul Energiei secretar de stat, Constantin Ştefan, a subliniat că ordonanţa care prevede închiderea unor capacităţi de producţie a energiei electrice pe bază de cărbune, stipulează că închiderea nu se va realiza până când alte capacităţi care respectă pragul emisiilor de dioxid carbon le vor lua locul.

Constantin Ştefan a subliniat că există un program convenit cu Comisia Europeană de punere în siguranţă, ecologizare şi închidere a unor capacităţi pe bază de cărbune.

Toate amendamentele formulate, dintre care unul care îi avea printre iniţiatori pe unii senatori PSD, au fost respinse.

Cele două ordonanţe vor intra în dezbaterea plenului Senatului, primă Cameră parlamentară sesizată în ambele cazuri.

Sursa foto: Economedia / Ilona Andrei

Comentarii

  1. In cazul folosirii unui dispozitiv medical in cazul meu concentrator de oxigen va rog sa- mi răspundeți : cum adică în baza unui consum realizat? Nu înțeleg!

    • Eu am depus la Distribuitor (actele medicale card atesta necesitatea unui dispozitiv oxigen ..vizate de medicul de familie precum și contractul de inchiriere aparat oxigen.).Apoi am fost sunată de la furnizor și le-am dat și lor aceleași acte.

  2. Am depus declarația cu avizul medicului pt.aparat de respiratie a venit factura pe calculul vechi din cauza aparatului consum peste 300kw luna adică mai precis 303kw media,modificarea sa facut pe 27.09.2022 nu s-a aplicat

  3. Voi nu va gânditi si la astea care locuim in aceiasi anexă cu părinți dar avem totul separat normal ca se depășește consumul si e o minciună ca daca nu depășești 255kwh plătești cu 0,80 ei tot dupa consumul de anul trecut factureaza la 109 kwh 193roni factura pe octombrie este

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *